Omskjæring og orgasmer

Klassisk scene fra en av verdens beste filmer – When Harry met Sally. 

Jeg hadde vist henne et par linjer, i Morgenbladet, om omskjæring og orgasmer.  Jeg var mer overrasket enn den svenske og den italienske forskeren – kombinert, som hadde avdekket at somaliske kvinner faktisk oppnådde orgasme, selv med kjønnsleppene sydd sammen. Hun var ikke overrasket. Hun humret.

«Hvorfor tror du somaliske kvinner får et dusin unger? Et rikt seksualliv kombinert med dårlig kunnskap om prevensjonsmidler.»

Jeg orket ikke å le. Det er de øyeblikkene jeg både hater og elsker, når det du har holdt for sant viser seg å være falskt. Bussen fortsatte mot byen,  og jeg så rundt meg. Den blonde småbarnsmoren ved siden av kunne umulig vite at vi satt og diskuterte somaliske kvinners orgasmer.

Jeg tok meg sammen, så kvinnen foran meg med nye øyne og spurte:

«Hva er det man egentlig gjør?»

«Sex? Ærlig talt. Forklarte jeg ikke det da du var fem år gammel?»

Joda. Den brutale virkeligheten jeg ble utsatt for, og mor som illusterte «sex» med universelle håndbevegelser, var som limt til netthinnen. Hun forsto hva jeg mente av mitt oppgitte blikk.

«Omskjæring? Du, det kommer helt an på sted og person. Noen kvinner skjærer opp og skamferer, andre lager rene snitt og syr pent sammen. I teorien skal ikke klitoris skjæres vekk, men huden som omringer den. Deretter sys deler av de ytre kjønnsleppene sammen. Det verste er den første penetrasjonen, og fødselen. Herregud, fødselen er verst.»

Jeg grøsset. Tanken på at min tilkomst var mer enn unødvendig smertefull for mor var ikke en god tanke.

«Men at omskårede kvinner har god sex overrasker ikke meg. Alle nabojentene som snek seg ut om kvelden spilte ikke akkurat sjakk med de eldre guttene. Det skal jeg love deg.»

«Men er ikke poenget med omskjæring å være «intakt»?»

«Joda. Og man kan gjøre mye forskjellig og likevel være intakt. I bunn og grunn er hele prosjektet om å bevare en families ære gjennom døtrenes vaginaer et håpløst prosjekt. Jeg har aldri syntes at prosedyren i seg selv er det kvalmeste, det er et overgrep, særlig mot barn som ikke vet bedre. Og overgrepet, må du huske, ble ikke utført av foreldrene, men av lokalmiljøet. Din morfar var imot det, din morfar ville ikke høre et kvekk fra meg om at «alle vennene mine var omskårede». Han sa nei. Så jeg ble omskåret da han var på forretningsreise. Og mormoren din gråt den kvelden, fortalte meg om alt det forferdelige som ventet meg, ba meg løpe når tantene kom for å hente meg. Men dum som jeg var gjorde jeg ikke det. Jeg hadde bestemt meg for å være modig, akkurat som venninnene mine.»

«Men du synes ikke det verste var prosedyren?»

«Nei, det verste er at du forbredes for en mann. Du forsegles, slik at en mann skal få gleden av å åpne deg. Kveg. Det er det du er.»

Av en eller annen grunn har mor og jeg de mest intime samtalene våre på offentlige transportmidler. Takk Allah for det somaliske språket. Jeg liker ikke å snakke om omskjæring, det er liksom forventet av en somalisk jente å snakke om omskjæring. Og for meg, og de ekstremt mange somalierne jeg kjenner, er ikke omskjæring et presserende problem. Arbeidsløshet, mangel på motivasjon, rotløshet, forskjellsbehandling og rasisme – innad i miljøet, er det.

Men noen ganger hører man sånt.

Og man får bare lyst til å hyle. Og så bøye seg over doskålen og spy.

7 kommentarer om “Omskjæring og orgasmer

  1. Dette var et interessant , friskt skrevet innlegg om temaer få Nordmenn vet særlig mye om. Samtidig er det viktige saker du påpeker helt til slutt i ditt framifrå bra innlegg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s