Somaliske helter: Araweelo

En kompis av meg gapskratter når jeg nevner Araweelo som en av de viktigste personene i somalisk historie.

«Somalieren, jeg tror du glemmer at Araweelo er en eventyr-figur»

«Dust,  du  er bare sur fordi hun steriliserte menn»

Dronning Araweelo regjerte i Somalia mellom det 7. og 10. århundre. I følge legendene var Araweelo en kvikk og vis kvinne fra en relativt velstående familie. Noen vil hevde at hun var en kongsdatter, andre at hun tok makten ved et kupp, skjebnen gjorde henne en hersker over et større område i Somalia. Det er verdt å merke seg at Somalia ble samlet ganske sent, og at det før eksisterte små kongeriker innenfor grensene til dagens Somalia. Ikke ulikt Norge, før Harald Hårfagre.

Det sies at Araweelo søkte etter, sammen med andre kvinner fra sitt fødested, en løsning på sultkatastrofen som inntraff i hennes ungdom. Da de fant en løsning, ble Araweelo hedret og oppnådde en høy posisjon i samfunnet, til tross for sin manns motvilje. Han følte seg truet av Araweelos framgang og beordret henne til å holde seg hjemme. Slik som en «ærebar» og «sømmelig» hustru burde gjøre (dust).  Det ville hun ikke ha noe av og ledet et opprør mot mennene i sin samtid. Kvinner over hele Somalia streiket og forlot sine kjøkken til støtte for Araweelo, og etter mye om og men, overtok Araweelo makten i sin by.  Hun var rettferdig, klok og ikke bare byen, men hele området, gikk i møte en gullalder.

Ihvertfall i følge kvinnelige, somaliske historikere ergo bestemødre.

Mennene forteller en helt annen historie. De hevder at Araweelo innledet et tyrannisk styre som hadde som mål å kue mennene og fremheve kvinnene, ikke ulikt det Mads Larsen mener om norsk likestillingspolitikk. I følge legendene var et av hennes fremste ritualer å hogge penisene av sine mannlige underståtter..ifølge legendene etablerte hun et kongerike av evnukker og arrogante kvinner, men som sagt, legender.

Det sies at Araweelos ene datter giftet seg med en eldre opprørsmann, og fikk en sønn. Denne sønnen, etter å ha vokst seg sterk og vakker, slaktet brutalt sin mormor. Vel, med en far som ikke tåler sterke kvinner og en overfladisk mor, hva kan en forvente.

Slik endte Araweelos liv, med et spyd gjennom hjerte, et spyd hun personlig hadde gitt sitt barnebarn. I Somalia heter det:

 Nin aad dhashay kuma dhalin

Direkte oversatt blir det vel noe à la:

Ditt barn har ikke fødd deg

(føde, ikke fø, norsken min vet dere, den er til å skamme seg over)

Araweelos grav forblir den dag ukjent, men ved et sted i Somalia, som nå har gått i glemmeboken, ble det hevdet at kvinner la blomster når de gikk forbi. Selv min tippoldemor som fortalte historien om Araweelo til sin datter, som igjen fortalte det til sin, som igjen fortalte det til mamma og jeg har hørt den fra både mamma og mormor.

Kanskje var Araweelo en fiktiv figur eller kanskje en faktisk heltinne, men om hun lever?

Klart hun gjør det.

4 kommentarer om “Somaliske helter: Araweelo

  1. Nydelig, takk for at du deler dette!

    Jeg fikk assosiasjoner til Cæcar og «Også du min sønn Brutus»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s