Tanker og Tenkere

I Somalia har vi et ordtak som heter «Ragi waa kuwi hore, hadalna waa intii ay yirahdeen» kronglete oversatt betyr det «Vise menn var de i fordums tid og visdom var det de sa».

Jeg innrømmer at det høres rart ut på norsk, men det høres svært klokt når mamma sier det. Poenget er at vi i den moderne tid har lite å si, for alt av filosofisk betydning og mye av det vi lever etter i vår hverdag er ting som ble diskutert for flere hundre år siden, følget dette ordtaket. Noe som kan støttes opp ved å se på verdensreligionene, de største ble jo etablert for århundrer siden. Selv majoriteten av menneskehetens store filosofer levde for svært lenge siden.  Er det dermed sagt at det moderne mennesket og det post-moderne mennesket er hjerndøde?

Det kan vi ikke være; teknologien skjøt fart i det 2o.århundret, eksistensialismen, relativitetsteorien, de store politiske ideologiene og globaliseringen er eksempler på det som kjennetegner denne tidsperioden.

Nå er vi 7 år inn i det 21.århundret, og jeg har ennå ikke opplevd noe revolusjonerende. Vel, bortsett fra kameratelefonen. Kanskje er jeg ignorant ovenfor omverdnen og kanskje burde jeg begynne å følge bedre med. Eller er det slik at jeg er urealistisk når jeg tenker at mennesket bør ha gjort noe nytt i løpet av disse 7 årene.

Samtidig føler jeg at det somaliske ordtaket passer godt i den tiden vi lever i nå, for meg ser det ut som om visdommen på en måte er «ferdig» for vår del, vi kan på en måte ikke komme med noe nytt som forandrer menneskets måte å tenke på. For til syvende og sist er det poenget mitt, ikke at vi ikke kan finne på en genial oppfinnelse til (flyvende biler for eksempel), men at vi ikke kan lage nye filosofier som forandrer menneskets måte å tenke på.

Dermed kommer et spørsmål til; visste den gjennomsnittelige mannen i Renessansen at epoken han levde i ville ha en stor betydning for de senere menneskene? Visste en gjennomsnittlig romer at romernes politiske system var helt eksepsjonelt og ville bli diskutert i flere århundrer? Hva om studentene i det 22.århundre ikke bare lærer at det 21.århundret var perioden der mennesket stod på randen til en atomkrig, epoken der klimaendringer holdt på å ødelegge vår blå planet, hva om de også lærer om de nye tenkemåtene som brakte fred og harmoni?

Vel, det er tross alt 93 år til det neste århundret, så vi har jo tid.

4 kommentarer om “Tanker og Tenkere

 1. Flytende modernitet, Bauman.
  Modernitetens konsekvenser, Giddens.
  Modernitet og selvidentitet, Giddens.
  Har ikke Baudelaires titler i hodet, dessverre.

 2. Squee! For et fancy bilde!

  Nå er jo ikke Baudelaire en ny figur, eller en mann av det 21.århundre på noe vis.

  Og kloke tenkere alá 1900-tallet har vi nok av. Jeg tror nok greia er at vi ikke kjenner vismennene fra vår egen tid ennå- de er ikke nødvendigvis kjent.

  Hvem vet? Kanskje de blogger der ute et sted?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s