må Allah ikke glemme deg.

Den somaliske grenen av British Broadcasting Company fører et radioprogram som heter «Baafin». «Baafin» betyr etterlysning. «Baafin» er ikke et radioprogram etter tradisjonelt format. Det er en stemme, enten kvinnelig eller mannlig, som leser opp en rekke navn, geografiske steder og datoer. «Baafin» er klemt inn mellom nyhetene og innledningsvignetten til BBCsomali. Hvis du ikke følger godt med glemmer du at den er der. Den myke stemmen forsvinner i ruset du opplever, i påvente av hovedsakene. Men stemmen er der. Den har vært der i 21 år. Helt siden krigens start.

Abdi  Osman Ahmed sender inn en henvendelse fra  Nairobi, Kenya. Han søker  fetteren sin, Jamal Yusuf Ahmed, som han sist snakket med i 1995, i Mogadishu. Hvis noen av våre lyttere kjenner til en Jamal Yusuf Ahmed, det er Jamal Yusuf Ahmed, og vet hva det har blitt av ham, vennligst kontakt BBCsomali.

Stemmen er sjeldent følelsladet, stemmen er myk, men saklig. Den kan minne om værmeldingen, programlederen har innøvd skjelettet av sin monolog. Navn og datoer endres, men det er alltid den samme malen. Noen søker noen som de ikke har sett på lenge. I begynnelsen av krigen var det somaliere i Vesten som sendte henvendelser til BBCsomali, på jakt etter sine familiemedlemmer fanget i Somalia eller plassert i flyktningleir. Onklene mine, som hadde flyttet til Canada tidlig på 80-tallet, sendte inn en henvendelse om mamma og oss. Da var det bekjente av bekjente av mamma som tok kontakt med oss i flyktningleiren, slik at mamma kunne besøke BBC-kontoret og få kontaktinformasjonen til onklene mine.

Idag går det oftest motsatt vei. Nå er det ikke somaliere i Vesten som leter etter sine kjære, venner eller bekjente. Nå er det somaliere i Somalia, eller i flyktningleir, eller i kummerlige kår andre steder i Afrika, som leter etter slektninger som har forlatt dem, har brutt kontakt med dem, har ignorert dem. Det er vondt når en ung mann sender en henvendelse fra flyktningleiren Dadaab og etterlyser sin bror som han sist kontaktet i Sveits i 2007. Han har ikke hørt fra ham på fem år. Det kan jo være at broren i Sveits har blitt skadet, kanskje broren har mistet kontaktinformasjon, kanskje broren er død. Men oftere enn ofte er det snakk om mennesker som bryter kontakt. Som ignorer rop om hjelp.

Det aller verste er når personen som blir etterlyst mest sannsynlig er død. Det gjelder de få tilfellene der noen i Europa, Australia eller USA etterlyser noen i Somalia som de ikke har fått kontakt med siden 1993, 1995 eller 1998. Da sukker mamma. «Baafin» med sin myke, men saklige stemme, er lett å skyve i bakgrunnen. Det blir litt som overgangsmusikk. Men «Baafin» handler om enkeltskjebnene etter krigen.

Veldig ofte tenker jeg at det kunne vært meg, det kunne vært meg i Dadaab, det kunne vært meg som søkte fettere og kusiner andre steder i verden, i håp om å få tilsendt 50 dollar. Om ikke det, litt trøst, litt håp, litt anerkjennelse. Vi vet at du eksisterer. Det er så viktig å si det. Det er det eneste mamma sier når sønnesønn av bestemors venninnes nabo ringer fra Johannesburg og ber om hjelp.

«Jeg glemmer deg ikke, jeg husker deg,» sier hun.

Og hvis jeg av en eller annen grunn sitter ved siden av mamma, og telefonlinjen er god, har jeg har hørt mer enn én gang noen svare:

«Og må Allah ikke glemme deg.»

6 kommentarer om “må Allah ikke glemme deg.

 1. Har fulgt bloggen din i det siste – ville bare si at jeg synes du skriver veldig bra!

 2. waxaa la baafinaya cigaal shidaad oo beriyahan ka maqnaada blooga 🙂
  i miss you people too.

  i found this interesting site http://xawaash. in case you haven’t featured it already.

  fikira hii ni dunya
  fanya hali ya mi na we.

  bravanese love song 🙂

 3. Dette var et veldig fint innlegg, men veldig trist også. Enig med de andre, du er flink og kunnskapsrik mashaAllah. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s