«Ja,» sier hun – «jeg har bodd i Italia, i Tyskland, i Frankrike, i Egypt, men dette er altså Norge.»

Dette er et blogginnlegg om min mor og en lokal rasist. Og med lokal mener jeg én som arbeider i nabolaget. Noen vil reagere på min bruk av «rasist», mange vil mene at «rasist» begynner å bli et tomt begrep, et begrep det har gått inflasjon i, men jeg står urokkelig her: Vår lokale drittsekk er ikke bare en drittsekk, han er også en rasistisk drittsekk.

Jeg hadde ikke brydd meg om denne rasisten, om han ikke hadde bestemt seg for å gjøre min mor til bydelens bin Laden. Om han ikke hadde oppført seg som om min mor var et menneske man måtte passe seg for, et vesen hvis handlinger man måtte imøtegå før de ble utført, en kvinne hvis djevelske natur kommer til uttrykk gjennom den sjokoladefargede huden. Jeg kan ikke forstå at man kan ha noe imot min mor. Altså, jo, jeg kan forstå at man kan ha mye imot min mor – jeg irriteres stadig over at hun går sakte fordi hun er redd for å falle på isen – men at man har noe imot henne fordi hun er – brun?

Dét er besynderlig.

Vår lokale rasists hat ble først fremprovosert i vår lokale dagligvarehandel. En kjedebutikk lik alle andre kjedebutikker, som selger matvarer og andre husholdningsartikler. Min mor stod i køen og ventet på å betale for lettmelken, da damen bak kassen innbilte seg at en dame på 58-år (min mor altså) ville finne på å stjele en minisjokolade til 4,50 kroner stykket. Nettopp.

Kassadamen reiste seg brått, så på mamma og ba henne tømme lommene. Min mor spurte selvsagt hvorfor hun skulle tømme lommene, der hun stod i køen, med folk både foran og bak seg. Kassadamen fortalte at hun hadde en stor, og plausibel, mistanke om at min mor hadde stjålet en sjokolade. Mamma ble forståelig nok sint, men tenkte at hun likesågodt kunne tømme disse hersens lommene sine. Der fant hun en kvittering fra Nille, en nøkkelknipe, en pengepung, en gammel serviett og en blyantstump.

Da lommene var tømt, så hun på kassadamen. Alle i køen ventet kassadamens respons. Folk i de andre køene ventet på kassadamens respons. Kassadamen satte seg ned, trakk på skuldrene og begynte å registrere de neste varene på rullebånden.

Mamma så måpende på damen. Med sin gebrokne norsk – som av en eller annen grunn blir utrolig bra når hun er skikkelig sint – forlangte hun en unnskyldning. Man stopper ikke en 58 år gammel dame, urettmessig mistenkeliggjør henne og ber henne tømme lommene blant mange mennesker – uten å be om unnskyldning. Kassadamen så dumt på henne.

Og her – her – blir den lokale rasisten en del av vår families erindring. Han, i blå uniform, kommer inn i butikken. Stiller seg på fotenden av rullebåndet og lurer på hva som har skjedd. Før mor har roet seg ned, og begynt å forklare, forteller kassadamen enkelt at damen med lettmelken bråker. Vakten, det er altså den lokale rasisten, griper tak i mors overarm og begynner å dra henne vekk fra kassen. Han forklarer strengt, som til et lite barn, at mor må se og roe seg ned.

I mitt 22-årige liv har jeg lært at man aldri ber min mor roe seg ned. Da ber du om bråk. Han ba om bråk. Mor begynner å skjelle ham ut. Han har da ikke rett til å gripe tak i henne, han får slippe henne. Men neida, det gjør han ikke. Han drar henne til utgangen av senteret – kjedebutikken er lokalisert i et lite bydelssenter – før han, ved terskelen, formanende ser på henne forteller at: Dette er Norge.

Med trykk på dette.

Hun kommer hjem. Sint. Frustrert. Den sjokoladebrune huden har fått et rødlig kjær. Hun er varm. Hun ber meg hente de antihypertensive tablettene sine.

«Ja,» sier hun – «jeg har bodd i Italia, i Tyskland, i Frankrike, i Egypt, men dette er altså Norge.»

«Fyfaen,» sier jeg – «mamma, skal jeg gå å banke ham opp?»

Hun vil ikke det. Hun vil spise middag. Vi snakker om hendelsen. Hun får vondt i overarmen utover kvelden. Bror kommer på besøk, han raser. Jeg mener at vi burde sende en klage. Vi sender en klage. Til dagligvarebutikkens ledelse. Vi får svar. De ber om et møte. Men mamma orker ikke.

«Nei,» sier hun – «jeg har marsjert i tog mot apartheid og jeg har ført en kamp mot økonomisk urettferdighet. Jeg er oppmot seksti, jeg orker ikke å ta opp en kamp mot en gråhåret rasist.»

Vi la det bak oss. Vår lokale rasist fortsatte å skule mot mor, meg så han bare irritert på. Mor ristet det av seg. For en jævel, liksom. Inntil mor kom hjem for en uke siden og kunne fortelle at han jævelen hadde oppført seg jævlig igjen.

«Jeg så at en butikk i senteret hadde konkurssalg, så jeg grep fatt i noen varer og stilte meg i kø for å kjøpe. Han ser meg, kommer opp til meg, og stiller seg mellom meg og personen foran, før han sier: ‘senteret stenger nå, kom tilbake imorgen,» mamma smiler.

«Hæ? Og du sa-,»

«Jeg spurte hva som var galt, det var maks fire mennesker foran meg. Selv om senteret stenger kan han vel la meg betale for varene. Men neida. Jeg blir nødt til å legge tilbake varene, han har jo teknisk sett rett, og går innom en annen butikk i nærheten, som er nyåpnet, for å ta en rask titt. Damen bak kassen spør hva konflikten går ut på, og jeg forteller at mannen i uniformen oppfører seg som en tufs. Under samtalen snur vi oss for å se på mannen, ja, dette er helt latterlig, Somalieren, vi ser da  at han står ved køen til konkurssalget – og jammen har ikke køen blitt veldig mye lengre!»

«Kjenner jeg deg rett, gikk du ikke hjem rett etter det, mamma.»

«Nei, hvorfor skulle jeg det? Jeg går opp til køen, og spør den jævelen om senteret bare stenger for meg eller for alle. For akkurat nå virker det som om senteret bare er stengt for meg.»

«Og han svarer?»

«Jeg gadd ikke å vente på et svar fra ham. Jeg dro hjem.»

Det er folk som ikke har opplevd reell forskjellsbehandling, fordi deres hudfarge er annerledes eller fordi de har på seg rare klær, som roper rasisme når et band fra Vestfold plumper ut med «mokkamann». Andre mennesker må hanskes med lokale rasister.

157 kommentarer om “«Ja,» sier hun – «jeg har bodd i Italia, i Tyskland, i Frankrike, i Egypt, men dette er altså Norge.»

 1. Opprørende.

  Fyren har sannsynligvis ingen bevissthet om sin innskrenkethet, ingen evne til refleksjon eller selvkritikk. Jeg hører forholdsvis ofte om slike ugjendrivelig åndssvake personer, som lar sin uforstand gå ut over mer eller mindre tilfeldig valgte personer. Personer med mørk hud, for eksempel.

  Hadde du identifisert butikken og fyren kunne man gått til boikott.

  Men av mangel på det, håper jeg bare fyren er uten avkom og at vår art får noen hundre tusen år til på å utvikle seg. Kanskje naturen luker ut sånt pakk.

 2. jeg håper disse menneskene får høre det en gang. at folka rundt faktisk reagerer(helst da en gruppe mennesker). for det der, det er faktisk jævlig ugreit. hadde det skjedd da jeg satt i kassen hadde jeg definitivt sagt at vedkommende kan ta å ha seg ut av butikken, og de forbannede fordommene også! (tror dog aldri det hadde skjedd, ettersom jeg jobber på grønland)

  og mammaen din høres ut som en tøff dame som man kan ha respekt av!

 3. Og de rundt reagerte ikke?
  De fleste folk er sauer, etter min ydmyke mening.

  Og ja: Da jeg bodde i Stockholm fikk jeg høre hele tida norskevitser og annet irriterende, men gambierne jeg kjente fikk sjeldnere, men til gjengjeld mye mer alvorlig dritt. Ikke gå i Gamla Stan om kvelden pga nynazister og sånn.
  Jeg kunne bare holde tåta og ingen sa noe til meg.
  Ikke lett å se annerledes ut.

 4. Helt utrolig! Hva med den kassadamen da? Det var jo ho som startet hele greia? Alt det andre kom av at ho ikke kunne si unnskyld og at ho tok feil..
  Det som skjer rundt om kring her, er bare helt sykt. Gi din mor en klem fra meg.

 5. Slikt er så innmari irriterende. Håper ikke dette er vårt nabolag. Jeg gremmes, skjemmes, ja alt det der. Noen folk eier ikke respekt for andre. Men det er trist å vedgå at jeg hadde vært en pyse og ikke gjort noe heller, om jeg hadde sett dette skje. Kanskje med unntak fra å sette fra meg alle varene og forlate butikken med en forbannet mine.

 6. At det er mulig å oppføre seg sånn mot folk!!! Må bare si jeg blir opprørt, forbanna, sjokkert osv… Nesten så man blir flau på sånne folks vegne!

 7. Tror nok du stiller riktig diagnose her, ja! Fyren er absolutt en rasistisk drittsekk.
  Men kassadamen høres ikke my bedre ut. At hun feilaktig beskyldet moren din for å stjele er en ting, men så ikke be om unnskyldning etterpå? Og så si at det var moren din som laget bråk?
  Kan lissom ikke se det samme hende hvis det var min skrullete tremenning, og det hender faktisk at hun nasker sjokolade i butikkene.

 8. Gi din flotte mamma en klem fra meg. Jeg beklager virkelig at dette er Norge.

 9. Hmm, visste ikke at Eivind Trædal laget leserinnlegg på bloggen din. Hele historien høres dum ut, er da ingen i verden som ikke hadde reagert på hans oppførsel. Som om vi andre nordmenn bare står og ser på..

  Høres rett og slett fullstendig dumt ut. Og for alt vi vet, så kan det hende moren din faktisk laget kvalm. Er mange (og ikke bare sjokoladebrune som du kaller henne), som lager kvalm og hisser seg opp. Personer som jobber innen vaktyrket er ikke nødvendigvis alltid de skarpeste menneskene, men når de opplever enkelte mennesker som skaper problemer, er det vanskelig å komme på deres gode side igjen. Spesielt hvis man skjeller og smeller som en og annen frekking. Jeg tviler på at du og dine voldelige brødre (tydeligvis oppdratt slik, noe som er vitenskapelig bevist at kommer fra morssiden) ikke har en behersket og avbalansert mor.

  Det som derimot også virker litt teit, er at hverken din mor, du eller dine aggressive brødre har stilt opp på et møte med ledelsen for å få personen sparket, som tydeligvis forsurer livene deres så mye at hele internett skal få høre deres harme stemmer.. Og bare lar det passere. Istedenfor bruker du et par timer på å skrive et blogginnlegg som bekrefter at sjokolademennesker (igjen, din egen beskrivelse) er ofre for disse rasistiske nordmenna. Flottings! Good going. Nå lager vi stemning.

  Neste gang noe slikt skjer, om det har skjedd, så ordner dere opp som siviliserte mennesker. Dere reagerer som siviliserte mennesker. Og snakker med ledelsen som siviliserte mennesker. Og får han sparket som siviliserte mennesker. Tok du den gjennomgående tanken? Flottings. Lykke til.

 10. Altså, John, nå fikk jeg lyst til å gi deg en klem. Hvis du er i Oslo, må du gjerne rusle innom Blindern, så skal du få en klem av meg.

  Og nei, jeg tror ikke at alle de menneskene rundt min mor – under begge hendelsene, som begge har funnet sted – var likgyldige. Jeg tror for det første det er veldig vanskelig å reagere, når man ikke forstår en situasjon. Og jeg tror det er vanskelig å vite hvordan man skal reagere når slikt skjer.

  Og nei, jeg tror ikke det hadde gavnet noen, eller vært sivilisert, å prøve og sparke en mann som tydeligvis har jobbet på samme sted ganske lenge.

 11. John: jeg må nok dessverre avkrefte at jeg har skrevet dette gode innlegget.

 12. Hjelpes. Og John. Bevares. Eg blir stum. Om det er nokon tröyst, så er folk flest ok. Eg trur verkeleg det.

 13. Det virker som du kjenner familien hennes personlig, sånn som du skriver «John». Mennesker takler sinne og frustrasjon på forskjellige måter. Skribenten har valgt en eksemplarisk og demokratisk måte å takle problemet på. Det må da være rom for å dele en historie med andre på Internett? Det er bare fint at slik diskriminering får oppmerksomhet. Jeg bor i en småby, og jeg kan fint relatere meg til historien. Hvis du ikke tror at denne hendelsen fant sted, kan jeg fortelle deg om den gangen.. Nei, vent, du tror jo ikke på meg uansett.

 14. Nesten like provoserende som de diskriminerende handlinger er de mennesker som nekter å tro at diskriminerende handlinger finner sted.

 15. Takk for at du deler denne tankevekkende og veldig ubehagelige historien! Du skriver utrolig bra!

 16. Er ikke sikkert det var meningen, men jeg humre godtt da jeg leste historien. Her kommer det en hvit nordmann og tror han er så mye bedre enn din sjokoladebrune mor. Fyren har jo absolutt ikke peilng på hvor langt utpå jordet han befinner seg. Og han kan neppe forestille seg at han er blitt tildelt en betydelig rolle i en historie skrevet av hennes medisinstuderende, sjokoladebrune datter til glede og ergrelse for ganske så mange trofaste lesere i hele Norge.

  Stakkars lille hvite mann………… Fryktelig synd at han neppe noensinne vil lære.

  Og en ørliten klem til din mamma fra en annen hvit mann (er ikke så flink på klemming)…..

  PS! Synes som Toove at de rundt burde ha reagert, men i likhet med Pjeck tør jeg ikke love at jeg ville ha reagert selv. Vel, dersom jeg hadde visst det var din mor som ble trakassert så..,,,,,

 17. På vegne av mitt norske folk ønsker jeg å beklage på det dypeste for det din mor ble utsatt for. Mine tanker går til uttrykket «skomaker bli ved din lest». Hvem er vi nordmenn egentlig? Hva lurer vi oss til å tro om oss selv? Somaliere i dag kommer riktignok fra et land som har slitt med kriger, fattigdom etc de siste 20 årene men somaliere – et folk med arabisk blod i årene har ikke alltid vært fattige. Jeg blir alltid fasinert av symmetrien i ansiktene deres og de somaliske kvinnenes sterke og solide kropper og kroppsholdning. De virker så autoritære og enkelte av disse virker direkte majestetiske. Hvilken annen etnisitet i verden har en slik ansiktssymmetri som somaliere? Kanskje eritreere, etiopiere og sudanesere… men alle disse er i mer eller mindre grad beslektet og de har hatt en enorm rik historie og kultur.

  Slike hendelser som din mor opplevde er desverre noe som skjer til daglig i dette flotte landet som gjerne refereres til som «dette er Norge» eller «her i Norge så, ehem, ehem, oppfører vi oss som mennesker» etc av Norges stolte sønner og døtre.. For å forstå hvorfor enkelte av oss er så rar må vi kanskje begi oss på en liten utforskelsesferd på hvem vi egentlig er. La oss først avklare et faktum. Alle nordmenn er et slags bygdefolk/fjellfolk/skogfolk/sjøfolk – vi er etterkommere av de barbariske vikingene som i sin tid ble sett på som brautende, ville og primitive mennesker. Før man fikk strøm her i landet var hele befolkningen isolert fra hverandre som følge av snø og vinter. Enkelte antropologer vil hevde at som følge av dette stoppet evolusjonen nærmest opp her for nærmere 10 000 år siden. Mens folk i Asia og Afrika kunne studere året rundt gjennom sine lange solfylte dager hadde ikke nordmenn denne luksusen. Vi ble overlatt til vår egen begrensede fantasiverden definert av en fattig og naken omgivelsesnatur (relativt sett i forhold til andre verdensdeler) og et meget beskjedent fugle- og dyreliv. For å fylle våre bare skoger og nakne fjell med noe interessant lånte vi fantasivesener som troll, skog- og fjellnisser, fra andre kulturer. Dagene besto stort sett av å parre seg, leke, slåss etc… Det var (i mer eller mindre grad) den norske hverdagen frem til vi fikk strøm i landet. Så vi kan trygt si at vi egentlig ikke er genetisk intellektuelle vesener. På grunn av vårt tøffe klima og vinterens mørketid fikk vi aldri anledning til intellektuell stimuli. Mens andre raser (i Asia og Afrika) har vært utsatt for intellektuell stimuli og kulturelt mangfold i årtusener har vi nærmest levd i en karantene. Jeg blir stadig minnet på dette når jeg er på reise rundt i verden og ser hvor mange utrolig rike språk og kulturer det er å finne der ute i den store verden. Det lille av kultur og språk vi har i Norge er i grunnen en sammensetning av innslag fra mange andre kulturer og språk. For å verge oss selv og våre barn fra denne bitre sannheten fremstiller vi andre kulturer og land som primitive, mindreverdige osv. Vi tør rett og slett ikke møte andre kulturer og folk for det de faktisk er. Risikoen er desverre altforstor for at hele vår befolkning vil havne i en slags dyp depresjon. Vi sliter allerede mer enn nok med våre mindreverdighetskomplekser på mange arenaer. Etter så mange tusen år vant vi endelig jackpot i lotto med oljen i Nordsjøen. Dermed fikk vi endelig muligheten til å bygge opp en nasjonalfølelse til å være «stolt» av.

 18. Det er noen mennesker dom
  føler de har mer makt enn andre, men egentlig så har du like mye makt, og ser disse menneskene mors lille svakhet( at mor ikke snakker flytende norsk) så tror de at du sikkert ikke kjenner til systemet heller.
  jeg jobber i butikk, og våre ledere har sagt at hvis en kubde skulle oppføre seg på en så
  kalt rasistisk måte, så kan vi utestenge kunden uansett om vedkommede er stamkunder eller ei. Tape heller 500 dagen en en flink ansatt.
  slik.

  Hvis de hadde funnet sjokolade i lomma til mor, så skal du vite at de ikke kunne anmeldt henne for tyveri. hvorfor?
  En er ikke tyv før en har passert kassen. så kassedamen hadde jammen tapt om en som viste om slikt hadde vært tilstedet.

  Gi en Klem til mor.

 19. Ha dette i bakhodet hver gang dere opplever noe sånt. Og så får dere bare tilgi oss og holde ut med oss til vi har utviklet oss til det som er å anse som god norsk… ehem.. unnskyld.. universal folkeskikk.

 20. Jeg kjenner jeg blir sint inni meg av å lese dette! Det er en skam at noen kan få seg selv til å behandle et menneske slik på grunn av hudfarge .. det er en skam at et menneske kan behandle et medmenneske slikt overhode,. En unnskyldning fra kassadamen og vekteren er på sin plass. Har selv måttet forsvare meg en gang mot en dørvakt som trodde jeg hadde stjålet en flaske uten å ha noe grunnlag for å tro det. Jeg vet hvilken ubehagelig følelse det gir en, når en vet med seg selv at en er en ærlig og redelig person som ikke skulle finne på å stjele. Jeg følte meg så liten og ble riktig frustrert over å ikke bli trodd så man kan forstå en persons irritasjon i en slik situasjon. Dog fikk jeg en unnskyldning da han innså sin feil og det er noe jeg skulle ønske din mor også fikk.

  Jeg synes dette er et godt og tankevekkende innlegg, men jeg synes det er trist at din mor skal ha opplevd dette for at innlegget ble til.
  Helst skulle jeg ønsket at din mor hadde sluppet denne hendelsen pga en persons vekt på hudfarge, helst skulle jeg ønske at alle kunne slippe å oppleve rasisme og at slike innlegg derfor ikke trengte å bli skrevet. Dog til den dagen da mennesker har lært å oppføre seg som gode medmennesker synes jeg det er bra att du kjemper for å få frem budskapet.

  Ps: Kjenner jeg blir provosert av «John’s» kommentar også. Når ingen er navngitt i innlegget, når ingen butikker har blitt nevnt ved navn, da synes jeg personen bak bloggen har tatt dette opp på en saklig og såkalt sivilisert måte for å ytre sin side av saken, for vi har jo ikke vondt av å bli påminnet problemet med rasisme i hverdagen?
  Alle saker har som regel to eller flere sider, men dette er ett innlegg for ettertanke og for å fremme en side av saken, noe som har blitt gjort på en god måte.

  Klem til deg og din mor!

 21. må lese d som står med en klype salt. av erfaring så vet vektere at enkelte befolkningsgr skiller seg noe ut med tanke på å overdramatisere og ikke forstå enkelte situasjoner godt. virker for meg at vekteren har kommet inn i en situasjon hvor dama var hysterisk og rasende i butikken og gjort jobben sin og fjernet henne. kanskje hadde hun grunn til å være sint, men hva skal hun få ut av å skrike å skråle ved kassa?
  ser folk bli stoppet og sjekket daglig i div butikker, men folk flesthar forståelse for det..

 22. den andre situasjonen hvor hu blir bortvist fra senteret var litt drøy..virker som vekteren har gjort seg noen meninger og erfaringer om dama og vært drittsekk mot henne..maktmisbruk..?
  men vil ikke kalle det rasisme..har sett og opplevd samme problemer med narkiser, naskere og andre folk som vekteren av erfaring er kjipt med. så kan ikke kalle det rasisme siden hu r somaler for det…

 23. og hvorfor ville ik mora møte opp pga ordne opp når hu fikk tilbud om d..? hvis hu r så oppegående og aktiv..har gått i tog mot apartheid og økonomisk urettferdighet..hvorfor bruke 20-30min på å løse saken en gang for alle..her ligger d no mer bak, og hu tar antihypertensive piller..?? vedder på at hu har lagd kvalme der ved flere anledninger…

 24. Vekter: Jeg hadde IKKE hatt forståelse for det hvis jeg hadde blitt anklaget for å stjele en sjokolade forran masse mennesker i køen på Rimi (eller hvilken som helst annen butikk) for så i ettertid å ikke få ett unnkyld eller en ydmykhet fra anklageren.

  Men tror du jeg en Synnøve Solbakken lookalike ville blitt anklaget? Og tror du hun i kassen hadde oppført seg på samme måte mot meg?

  Og vekteren tror du han hadde oppført seg på samme måte mot meg når jeg hadde blitt hysterisk og forbanna? For jeg skal LOVE deg at jeg hadde blitt like forbanna om ikke mer om dette hadde skjedd meg. Og jeg kan love deg at vekteren hadde tatt seg tid til å høre på hva jeg mente og valgt å høre på min side av saken også.

  Dette handler om rasisme og det du nå sier vitner om at det foregår hverdagsrasisme i ditt yrke. Det vitner om at dere har en annen holdning til forskjellige raser. Fy skam deg og andre i ditt yrke som tenker som deg!!! Fy skam deg!

 25. @vekter
  Jeg synes historien først og fremst er sørgelig, men også god og interessant, enten den er (selv)opplevd eller laget.

  Som du ser er det ikke mange som mener at a) kassadamen og b) den involverte vekteren oppførte seg på en ordentlig eller på en akseptabel måte (heller ikke jeg -om noen skulle lure).

  Men det kan kanskje være nyttig å spille historien gjennom med en hvit person i samme situasjon.

  Hvordan ville DU tolket situasjonen og reagert, hvordan tror du vekteren ville tolket situasjonen og reagert?

  Og så kunne det vært interessant å høre hvordan ville kommentariatet hos somalieren ville tolket situasjonen og reagert?

  Cassanders
  In Cod we trust

 26. Folk flest har forståelse for å bli sjekket daglig i diverse butikker?! (Vekter) Jeg er tydeligvis ikke folk flest, for jeg kjenner meg overhode ikke igjen. Jeg har aldri opplevd å bli sjekket, og jeg er født og oppvokst i Oslo-gryta.

  Hadde jeg blitt bedt om å tømme lommene, hadde jeg sannsynligvis nektet å gjøre det. Hadde det deretter kommet en uskolert taper av en vekter, som hverken kan skrive, eller vet hva rasisme/forskjellsbehandling er (unnskyld!), og tatt meg i armen, ja da hadde jeg klikka i vinkel og tilkalt politiet.

  Flott at skribenten deler dette. Stakkars moren din, stakkars Plumbo og stakkars oss!

 27. @Brinchern

  Svært interessant kommentar. Her skummer du over av moralsk indignasjon over en (mulig rasistisk) vekter men i hvert fall fordomsfulle mennesker, og så sier du selv:
  ….hadde det kommet en uskolert taper av en vekter……!?

  Jeg kan saktens slutte meg til «stakkars oss», men jeg tror nok jeg er noe mer inkluderende(sic) i hvem jeg regner med blant oss 🙂

  Hvis du lurer på hvordan en kan og ikke kan forholde seg til butikkontroll (lover og forskrifter) kan det være nyttig å lese gjennom dette :
  http://www.regjeringen.no/nb/dep/jd/dok/regpubl/otprp/19992000/otprp-nr-54-1999-2000-/10/3.html?id=161373
  og dette:
  http://www.regjeringen.no/mobil/nb/dep/jd/dok/regpubl/otprp/19992000/otprp-nr-54-1999-2000-/10.html?id=161370

  Cassanders
  In Cod we trust

 28. Synes det moren din måtte gjennomgå er helt uakseptabelt!
  Går hun med en sånn lang somalisk hijab som går ned til føttene? For da kan det hende at det er det som «skremmer» og ikke selve hudfargen. Da er det ikke rasistisk men fremmedfrykt og islamofobi. Evt basert på dårlige erfaringer med somaliske kvinner også generaliserer han og overfører sine dårlige holdninger til den uskyldige moren din.

  Jeg vet at for mange er dessverre somaliere den «skumleste» innvandrergruppen. Ting som Amal Aden har påpekt, det at det har vært omskjæring av kvinner, at alle kvinnene går med «telt»-type hijab (sånn som går ned til føttene), at så få somaliere er velintegrerte og i jobb, og at mange menn sitter på kafé hele dagen. Generelt har dere dessverre fått et dårlig og ufortjent rykte.

  Kjenner en nordlending som kom til Oslo på 70-tallet og opplevde lignende hendelser. Hun fikk ikke en gang leid bolig fordi de skrev i boligannonsene at de ikke leide ut til nordlendinger! Dette var basert på generaliseringen ut fra de nordlendingene de hadde sett/hørt og hvordan disse hadde oppført seg. Vært brautende, vulgære, lette på flaska osv. Så generaliserer man og tror dessverre at alle nordlendinger er sånn.

  Hvordan få slutt på generaliseringer og frykt? Flotte mennesker fra de stigmatiserte gruppene må komme seg opp og frem og vise at de andre tar feil!

 29. @Brinchern

  Svært interessant kommentar. Her skummer du over av moralsk indignasjon over en (mulig rasistisk) vekter men i hvert fall fordomsfulle mennesker, og så sier du selv:
  ….hadde det kommet en uskolert taper av en vekter……!?

  Jeg kan saktens slutte meg til “stakkars oss”, men jeg tror nok jeg er noe mer inkluderende(sic) i hvem jeg regner med blant oss 🙂

  Hvis du lurer på hvordan en kan og ikke kan forholde seg til butikkontroll (lover og forskrifter) kan det være nyttig å lese gjennom dette :
  http://www.regjeringen.no/nb/dep/jd/dok/regpubl/otprp/19992000/otprp-nr-54-1999-2000-/10/3.html?id=161373

  Cassanders
  In Cod we trust

 30. Ooops, ser at du følger med (og godkjente) S. Da kan du slette de to siste.
  Beklager alt styret.

  Cassanders

 31. Jeg skjemmes! Men flott at du skrev det ned, håper veldig, veldig mange leser teksten din. Og at du sender den inn til en avis, for dette burde vært på trykk. Trist at vi ikke har kommet lengre i 2012 etter alt som har foregått av rasediskriminering før oss…

 32. Det er så bra at du skriver om dette. Tankevekkende for oss som aldri har opplevd noe i nærheten engang, og som derfor ikke tenker stort på rasisme i hverdagen. Nå var jo dette et ekstra grelt eksempel, men jeg antar at det skjer i større eller mindre skala daglig over alt. Så igjen, tusen takk for at du skrev dette. 🙂

 33. Du skriver kjempebra! Imponerende 🙂 Men, jeg stusset litt over denne setningen: Under samtalen snur vi oss for å se på mannen, ja, dette er helt latterlig, Somalieren, vi ser da at han står ved køen til konkurssalget – og jammen har ikke køen blitt veldig mye lengre!” – er dette mannen i uniform (som altså er en somalier) eller en annen kunde?

 34. En hverdagshistorie fra Norge – og alle andre land på kloden. Kjipe folk finnes det over alt og noen blir verre av å få en uniform og litt makt over andre.

  Men vel så interessant er kommentarene her. En som kaller seg Snorre Pettersen trår til med et virkelig rasistisk innlegg, der han prøver å påvise at somaliere er en høyerestående rase i forhold til nordmenn, mens Brinchern øser ut sin forakt mot alle med lavere utdannelse enn ham selv.

 35. Jeg vil bare utfordre deg til å henge opp dette innlegget i butikkene i nabolaget. Fantastisk øyeåpner! At det skal være så lett å legge skylda på utlendingen, uten at vitnene reagerer. Jeg skammer meg litt over mine medborgere, men er glad jeg ikke er enig, og håper virkelig jeg husker å åpne kjeften om jeg noen gang møter den lokale rasisten…

 36. Takk for at du delte dette og for en veldig fin blogg. Desverre er det nok alt for mange som tror at slike ting ikke skjer i Norge, at rasisme ikke eksisterer annet i form av en slags ‘reste-skepsis’.. Men slik er det altså absolutt ikke, derfor er det ekstra viktig at historier som dette kommer frem. Forhåpentligvis viil flere slike historier hjelpe til å få frem at rasisme-problemet lever i full velstand i dag, og dermed bidra til endring. Forståelig men synd at mammaen din ikke orket å hanskes med en klagesak, for slikt burde ingen slippe unna med. Og klager må til om vi skal få en stopp..

 37. Hei Halvorsen,

  Det kom kanskje dårlig frem men jeg mente ikke noe rasistisk ved min kommentar. Jeg forsøkte bare å minne alle på at Somaliere faktisk har en rik historie noe som også gjenspeiles i deres etnisitet. (Dette var ment overfor de som ser ned på somaliere pga sin uvitenhet og ignoranse.) Poenget var ikke å sette dem over eller under noen andre raser. Poenget var å forklare hvorfor vi nordmenn kan være litt sære i ny og ne. Sette dette i et historisk perspektiv slik at vi får større forståelse blant andre i verden når vi oppfører oss slik den vekteren oppførte seg.

  Jeg setter ingen etnisiteter, nasjonaliteter eller kjønn over eller under hverandre. For meg eksisterer ikke rasebegrepet. Vitenskapelig sett er det et utgått begrep!

 38. Godt skrevet. Og skremmende at noen andre her ikke ser poenget ditt.

  I tillegg vil jeg også si at dette bare viser at vi som er etnisk norske må bare bli enda tydeligere når vi står i en kø og bevitner en slik behandling. Det er da vår besøkelsestid er inne. Vi må rett og slett heve stemmen og fortelle rasistene «Hør nå her!….». Vi kan ikke stå i køen videre som dumme (og stumme) nek og late som at ingenting skjedde – da bør man neppe ha god samvittighet. Da er vi indirekte like rasistiske. Og det vil være minst like skammelig.

  Norge er et flott land, og kan fortsatt være det i fremtiden. Men du verden så ille det kan gå hvis vi aksepterer slikt.

 39. Snorre, det er uakseptabelt å handle slik vekteren gjorde. Men når vekteren får seg til å si «Dette er Norge.», så blir det veldig tydelig at han har større problemer enn dårlig evne til konflikthåndtering og minimal folkeskikk.

 40. Dette er en fillesak. Skam på dere som gjør dette til en stor, prinsippiell sak.

  Ser at det mange oppblåste «antirasister» som blotter sin herlighet her – som vanlig.

  Dette er fakta: Vi opplever urettferdighet alle sammen, vi møter frekke, sure mennesker fra tod til annen.

  Jeg har opplevd minst like irriterende saker som dette – er smidig nok til å unngå noensinne å gjøre det «nødvendig» for vektere å føre meg vekk fra som helst sted – men siden jeg er hvit i huden kan jeg aldri kalle det for rasisme.

  Smålig!

 41. @Cassanders

  Takk for link, det var som jeg trodde. «Vektere i vaktselskaper har ingen særlige lovhjemler som gir dem noen rett til å utøve fysisk makt i sitt arbeid. De er i sin yrkesutøvelse å anse som vanlige privatpersoner i dette henseende, og eventuell maktutøvelse må være hjemlet i nødverge- eller nødrettsbestemmelser. Ved utførelsen av vaktselskapstjenester gjelder således de vanlige regler for privates adgang til å handle overfor personer.»

  Særlig moralistisk er jeg nok ikke, men skummende indignert, ja helt riktig. Jeg var også klinkende klar over hvordan det kunne leses, derfor skrev jeg unnskyld i parentes med utropsteg, men det var tydeligvis ikke klinkende klart nok likevel.

  «There is no guaranteed recipe for success, but you’re guaranteed to fail if you try to please everybody.» Bill Cosby.

 42. Innimellom, som nå, blir jeg så FLAU av å være norsk! Tenk at dette foregår i landet vårt! -Og at vi passivt og stille «godtar» det, fordi det ikke direkte er en selv? Man skal virkelig ikke tåle så vel den urett som ikke sammen en selv!

 43. Ut i fra hva jeg leste, så kan jeg ikke se ett enest tegn på at dette er rasisme. Ingenting ble sagt ut i fra det, annet enn at «Dette er Norge.» Det betyr ikke at det er rasisme. Personen(e) innvolvert kan ha misslikt din mor av andre grunner enn hudfarge.

  Jeg sier ikke at det ikke virker som dårlig behandling, men atter en gang trekker folk frem rasismekortet hver gang noe skjer.

 44. Hei – en litt annen kommentar om kassadamen i butikken. Jeg har jobbet i butikk selv – og vi ble innprentet ganske hardt om at vi ALDRI skulle gjøre det hun ba om der – nemlig å se varer «puttet i lommen» før vedkommende har gått forbi kasse/ut av butikken. Grunnen er nemlig at før den tid har man fremdeles mulighet å ta det ut av lomme/veske/whatnot og betale – og det hender folk gjør av ulike årsaker. Det er også ikke mulig å anmelde noen for nasking for å holde på gjenstander INNE i butikken (definert som før passert betalingsmulighet).

  Det kan derfor være lurt å ta en prat med butikksjefen der, fortelle om hva som skjedde og om ikke annet la butikksjefen få en mulighet til å gi sine ansatte ikke bare et kurs i kundebehandling, men også hva de skal gjøre ved mistanke om nasking.

  Eller for å si det på en annen måte:
  rett fremgangsmåte for den ansatte i matbutikken ville være å tilkalle vekter, ventet til kunden gikk ut av butikken, deretter bedt kunden enten tømme lommene på stedet eller på kontoret etter mistanke om nasking. Eller bedt kunden pent om å vente til politiet kom på stedet om hun så nektet.

  DERETTER BEDT OM UNNSKYLDNING.

 45. Takk for at du delte, det er altfor mange som innbiller seg at rasistiske holdninger ikke lenger finnes i lille Norge.
  Det som gjør meg mest forbanna, er tanken på menneskene rundt – de som så dette skje, men valgte å ikke gripe inn.

 46. En venninne og jeg gikk i byen en gang, hun skulle kjøpe solbriller. Det var om sommeren, og brillestativene stod ute, vi gikk og tittet, prøvde først ett solbrillepar, så et annet, før vi gikk videre til nabobutikken, den også med solbrillestativ utenfor. Utenfor butikk nummer 2. kommer en mann vi først ikke skjønner hvem er, og som med høy stemme spør oss hvor er solbrillene, han vet vi tok solbrillene, dere har stjålet dem. Det er eieren av butikk nummer 1., og han sier at vi må bli med ham tilbake. Vi benekter å ha stjålet noen ting, men følger ham inn i butikken, hvor en annen butikkansatt kommer ut, med brillene i hånd; vi skjønner på samtalen mellom de to at han hadde ikke lagt dem på plass igjen enda, det var disse brillene vi ble anklaget for å ha tatt. Butikkeieren, gretten til fjes, vifter oss ut. Og der står vi, litt forvirrede, og opprørte over bruskt å ha blitt anklaget for tyveri på åpen gate. Ingen unnskyldning, ingen forklaring. En forferdelig følelse, å oppleve en sånn urettmessig mistanke, man føler seg som en skurk uten å være skyldig i noe. Mannen var av innvandrerbakgrunn.

  Man vil alltid være ekstra obs på enhver forskjellsbehandling i situasjoner der den ene av de to partene tilhører en gruppe med historie for å bli forskjellsbehandlet, eller av en eller annen grunn uglesett, det være seg rettmessig eller urettmessig. Hvor mange sinna Si ;D-og leserinnlegg har jeg ikke lest, der 14-15-åringer klager over «Bare tre skoleungdommer i butikken av gangen»-skilt, klager over at DE, ungdommene, automatisk mistenkeliggjøres, mens de søte gamle damene, som nasker like så mye, ikke blir sett på to ganger en gang. Man må alltid passe litt på å komme med femi-spøker til gutter som er homofile (eller moccamann-spøker til mørkudede hip-hop-ere.). Jeg, som lettere funksjonshemmet, blir kanskje aldri helt kvitt stemmen bak i hodet som spør: er handicapped ditt årsaken til at du ikke fikk den jobben? Selv om du er helt i stand til å utføre den på samme måte som enhver annen, turte den hyggelige intervjudamen kanskje ikke helt ta sjansen på det?
  Damen i butikken trodde at moren din hadde stjålet; hun gjorde ikke noe galt i å be henne gjøre rede for seg. At hun ikke sa unnskyld er uhøflig, men kanskje ikke mer enn det – dårlig folkeskikk. Ingen liker å ta feil, og det krever litt tæl for å vedgå det. At moren din blir sint skjønner jeg godt. At kassadamen deretter forteller vekteren at «hun med lettmelken lager bråk» er ganske ufyselig gjort, jeg ble sint av urettferdigheten da jeg leste det. Men det skjer så ofte – moren min er i krangel med Fjellinjen, de er så uhøflige at det går ikke an, og til slutt sprakk moren min og sendte en ganske så harmdirrende e-mail. Jeg hadde sommerjobb i sommer, og hørte kolleger som var på mottakerenden av sånne mailer: sinte mennesker som føler seg dårlig behandlet. Og akkurat sånn oppfattes og omtales de, sure og bråkete, hun der sutredama som…. På den andre siden av skjermen skjønner man ikke hva som skjuler seg i hun eller han som opplever urettferdigheten så sterkt at de ikke kan annet enn å gi uttrykk for den. Det jeg mener, i korte ord, er at moren din ble ikke nødvendigvis utsatt for forskjellsbehandling på bakgrunn av hudfarge. Sannsynligvis.. man tenker automatisk sannsynligvis, når det dreier seg om en hvit innfødt og en mørkhudet innvandrer, men man bør passe seg for umiddelbart å hoppe dit hen. Folk er kjipe mot folk hele tiden, og kanskje finnes årsaken et sted utenfor forhold som har med hudfarge å gjøre.

  Vekteren for øvrig finnes ikke ord for å unnskylde, ganske utrolig av ham å oppføre seg så utilslørt rasistisk som det. Men da min første reaksjon da jeg leste den var skam, så måtte jeg tenke meg om. For ved nærmere tanke skammer jeg meg ikke over vekteren. Skam impliserer skyld, og jeg er ikke skyldig. Jeg er verken enig med eller delaktig i handlingene hans. Vi er ikke likere enn at vi begge er ”norske”, men det at jeg er nordmann, gjør meg ikke lik ham. Ingen, jeg kan ikke tenke meg en eneste person i min omgangskrets, nær eller fjern, som kunne eller ville handlet som ham. Jeg sier ikke med dette at han er enestående, for det er han dessverre helt sikkert ikke. Men han representerer ikke noe flertall, og et fåtall stiller seg bak ham. Jeg er fryktelig lei meg på moren din sine vegne, og jeg er sint over at folk opplever sånt som henne, i dag, og at folk handler slik som ham, i dag. Men jeg er ikke enig med dem som unnskylder seg på vegne av mannen, for dette, han, er ikke Norge. Med trykk på ikke.

  ( Dette ble lengre enn planlagt (1 side pluss litt til i Word, hvor jeg flyttet det etterhvert så det ikke skulle forsvinne med et uheldig tastetrykk), og jeg vet ikke selv helt hvor jeg vil hen. Men som samfunnsinteressert blogger/debattant er det vel kanskje det du ønsker, å sette lys på situasjoner, vekke tanker, oppfordre til refleksjoner.. og dette var noen av de tingene innlegget ditt vekket i meg)

 47. Jeg tror denne historien bare er løgn og oppspinn.
  Hvem har skrevet historien?
  Hva heter de involverte?
  Hvor skal dette ha skjedd?
  ETC

 48. Skulle ønske jeg var det så jeg kunne vist den dusten hva slags idiot han er..

  Mvh Thomas

 49. Dette er ikke den første historien jeg hører, og du har helt rett – dette er rasisme. Ren rasisme, og jeg er uenig med enkelte kommentarer over, for jeg synes ikke dette er en definisjonssak.
  Hadde det vært en enkeltsak, så kanskje, under tvil, kunne en kalle dette et definisjonsspørsmål. Men denne saken er ikke enestående, behandlingen din mor får er ikke enestående. Det skjer jevnlig at mennesker med annen hudfarge, og særlig afrikansk utseende, mistenkeliggjøres og trakasseres, nøyaktig slik du beskriver her. Dette er et prakteksempel på en generell rasistisk behandling. Når hvite folk argumenterer med at dette ikke er rasisme, betyr dette at de ikke vet hva de snakker om. Denne påstanden er faktisk ikke ment slik den høres ut, det er en konklusjon jeg trekker fordi den blir gitt av hvite nordmenn, som *naturligvis!* ikke møter den samme formen for behandling. Forskjellsbehandling er fortvilende lett å overse, dersom den ikke er rettet direkte mot en selv. Det betyr ikke at den ikke finnes, og det er pinlig å tro at det en selv ikke har opplevd, derfor ikke eksisterer. Historien som denne, historier som denne, er langt mer tungtveiende argumenter for at det faktisk finnes, og jeg synes hvite nordmenn burde ha litt mer ydmykhet og innsikt i at rasisme ikke nødvendigvis oppleves av dem selv.

  Noen her uttrykker skam og ber om unnskyldning for at Norge har behandlet dere slik, og det er en reaksjon jeg kjenner igjen i meg selv. Men min mor, som er etnisk norsk, arbeider med å forberede innvandrere til «norsk arbeidsliv» og som hører historier som denne relativt ofte, har lært meg noe viktig: Jeg nekter å be om unnskyldning for at noen nordmenn har behandlet dere slik. Rasistene får ikke lov til å ha monopol, de får ikke skyve sin skam over på meg eller deg. Jeg er også norsk, og jeg krever at ikke bare en trangsynt vekter, men også jeg, støttespillerne dine her, du og din mor skal få definere hva det vil si å være norsk. Å være norsk er ikke å være rasist, å være rasist er å være rasist. (Og, etter min mening, å være rasist er å være idiot. Men det er en personlig observasjon.) Dette er Norge: VI er nordmenn. Jeg vil forsvare din rett til å omdefinere hva det er å være norsk, slik at vekteren og kassadamen ikke vinner den verbale kampen. De tar feil.

  Din mor er stilig, og du er steintøff som skrev dette. Jeg er beæret av å bo i Norge med så stilige folk, idiotene til tross.

 50. Må inrømme at jeg har hoppet over et par poster, så kan ikke love at dette ikke er sagt før… Men dette ryster meg å høre. Og «John» er jeg meget uenig med. Uansett hvor sint moren her var har ikke denne (tilsynelatende en) vekter lov til å ta hånd på henne, det skal overlates til politiet om det er så alvorlig at det behøves, og derfor synes jeg på ingen måte at han har gjort noe riktig. Og det er absolutt viktig å dele dette, for slike ting skal ikke skje noen, på noe måte!
  At slike folk enda eksisterer er i seg selv sørgelig.

 51. For å ta det første først:

  Du er selv ansvarlig for å lære opp folk til å behandle deg riktig. Folk vil behandle deg akkurat slik du lar dem behandle deg. Det er ikke riktig, men det er nå en gang slik det er.

  For fremtidig referanse:

  – Sett deg inn i relevant lovverk.
  – Si alltid i fra når du blir behandlet dårlig.
  – Send alltid klage.
  – Svar alltid på tilbakemelding på klage.
  – Møt alltid opp på eventuelt møte.
  – Ikke gi deg før du selv er fornøyd. Det tar veldig liten energi å skrive og å møte opp.

  Og to ting til:

  – Ta aldri dårlig behandling personlig. Vedkommende som har behandlet deg dårlig kjenner ikke deg. En persons oppførsel kan sammenlignes med en persons lukt. Om en person lukter vondt, bør man da ta det personlig? «Hvordan våger du å lukte vondt i mitt nærvær?!»
  – Sinne er et redskap. Man må gjerne bruke det for å få et poeng i gjennom, men man bør ikke vise sinne fordi man faktisk er sint, da har man gitt andre kontrollen over sitt eget følelsesliv, og det er aldri en bra ting. Men å miste å kontrollen over ens eget følelsesliv er ikke en problemstilling om man ikke tar dårlig behandling og dårlig oppførsel personlig.

  Avslutningsvis:

  Alle blir behandlet dårlig fra tid til annen. Årsaken er ikke så viktig, den kan være en myriade av grunner, og gjerne en kombisjon av flere, inkludert rasisme. Det som er viktig er hvordan man selv møter sliker situasjoner, og hvor mye man tillegger disse episodene. Om man alltid sier i fra, og ikke tillegger disse episodene noen større vesentlighet enn vond kroppslukt, reduseres de til kuriosa og krydder i hverdagen.

  Vekteren burde forøvrig være anmeldt for å ha grepet moren din i armen. Alt det andre var dårlig oppførsel, men å gripe moren din i armen utgjorde faktisk et lovbrudd.

 52. Sitat fra ung.no: Rasisme er rettferdiggjøring av negativ forskjellsbehandling av enkeltpersoner eller grupper med utgangspunkt i deres hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse.

  Vekteren har oppført seg rasistisk i jobben. Han har ikke forstått at Somalierens mor er en intelligent, bevisst og myndig kvinne fordi hun har sjokoladebrun hud, fremmed klesdrakt og ikke mestrer norsk like godt som andre nordmenn.

  Om han er bevisst rasist vet jeg ikke. Om han objektivt sett bør få beholde jobben vet jeg heller ikke. Generelt skal det være takhøyde for å dumme seg ut på jobben så lenge det ikke skjer hele tiden. Godt mulig vekteren vil forstå at han har oppført seg ytterst uheldig dersom han blir kjent med mennesket bak «masken».

  Hmm.. eneste forslaget jeg har til løsning er at du og din mor går bort til rasisten og spør han pent og høflig om dere kan få invitere ham med på en kopp god varm te så dere kan få snakke litt sammen. Om han tar i mot invitasjonen, blir livredd, flau eller bare fortumlet. Det vet jeg ikke. Og om det er en smart løsning? Nei det vet jeg ihvertfall ikke.

 53. godt skrevet. utrolig provoserende. jeg blir sint helt her nede i Frankrike. klem til mammaen din og deg og broren din. og, ja. jeg skjønner godt at hun ikke vil i møte med ledelse. vet ikke om det er rett eller galt, og det vil jeg ikke si noe om, men jeg forstår henne. vi må hverdagsrasismen til livs. og vi må involvere oss alle sammen.

 54. Jeg må si at jeg ikke skjønner hvor rasismen er i denne historien her. For hvem er det som snakker om hudfarge eller etnisk opprinnelse? Ikke kassadamen. Ikke drittsekken. Men det gjør derimot den som skrev innlegget!
  Hvor er rasismen i selve hendelsen? Ingen steder, om historien stemmer. Ingen av de to fokuserte på hudfargen. Kassadamen gjorde muligens en feil og burde ha beklaget den. Likeså drittsekken, han gjorde også en feil da han antok at det var moren din som lagde bråk og trodde på kassadamen.
  Men ingenting av dette var rasisme! Bedriten oppførsel ja, og manglende folkeskikk joda – men ikke rasisme.

  Hvorfor er det slik at folk med mørk hudfarge har en tendens til å skrike opp om rasisme når det skjer dem noe negativt? Folk med mørk hudfarge får finne seg i at andre kan gjøre feil slik som i dette tilfellet, UTEN at det finnes et fnugg av rasisme i det! Den største og mest kjente saken i så måte er den fra Sofienbergparken, hvor det viste seg å ikke være rasisme i det hele tatt. Men rasismebeskyldningene haglet fra «gud og hvermannsen», og førte til at ambulansearbeiderne måtte slutte i jobben og fikk store personlige problemer. I følge hylekoret MÅTTE det jo dreie seg om rasisme, siden fyren var svart og ambulansearbeiderne hvite. At ambulansefolkene faktisk gjorde en stor feilbedømmelse, kunne ikke disse rasismehylerne overhodet klare å tenke seg.
  Sånn virker det å være i denne saken også. De som hyler opp om rasisme klarer ikke å tenke seg at årsaken faktisk ikke behøver å ha noe med rasisme å gjøre i det hele tatt. Verken kassadamen eller drittsekken bør unnskylde seg for rasistisk oppførsel. De bør derimot beklage at de tok feil og håndterte saken på en klønete måte. Men det er ingen rasisme inne i bildet, slik saken er gjengitt her.

 55. This is so not new to any foreigner living here. My shock is to see that so many Norwegians are surprised to find this attitude in their country. Outside Oslo, at least, this is common daily behaviour. As I see in some responses, discrimination against ‘foreigners’ is seen as not only common but necessary. Many people don’t even know what discrimination is by the looks of it. I started a facebook page Against Racism in Norway way before the July incident to try and get people to talk about it more. I’ve tried to write articles in papers about my experiences, but have had no luck. I find discrimination towards foreign women, particularly bad, specially if you are a women of a «darker» shade (like me) than the average Norwegian. I congratulate you for putting this out there and hope more people will put their experiences of racism out there for all to read. Maybe that way the Norwegian society will one day (soon hopefully) start coming to terms with the increasing racism that is haunting this society.

 56. Har opplevd lignende selv…Er etnisk norsk, hadde ikke stjålet noe – men det var en misforståelse…Ingen sa unnskyld til meg heller…Sånt skal ikke skje, men finnes mange trangsynte, frekke og lite profosjenelle folk som skal håndtere konflikter eller jobber i butikk!

 57. Jeg lurer litt på den uniformerte mannen. Var det tyttebærpoliti? Eller var det en mann som av ukjent grunn har militæruniform på seg? Om du bor i Oslo og han er i den siste kategori så må jeg bare si at den mannen er en alkoholisert tullebukk som ikke gjør annet enn å ødelegge for alle han kommer borti, uansett hvor de er fra. Og ang kassadama. Hvis de tror en kunde har stjålet noe så har de ikke lov til å oppføre deg slik hun gjorde. De skal ta personen til side og snakke med vedkommende alene.

 58. I den første hendelsen så vil jeg bare si at i Norge, så stjeler folk av de fleste nasjonaliteter som bor her i Landet. Jeg har jobbet på Lidl, en butikk innvandrere av de fleste hudfarger og nasjonaliteter handlet mye. Det er mye tyveri i dagligvarebransjen. Personen bak kassa må ikke være redd for å ha mistanke til en person, eller være redd for å krenke dem bare fordi folk bare fordi folk kan tolke det for rasisme. I Norge er vi vant til at det er rolig i matvarebutikker, og personen bak kassa kan bli satt ut. Dette er helt uavhengig av hvem som er på andre siden av kassa. En person som blir bedt om å roe seg og ikke gjør det har en butikk all rett til å hive ut.
  Mye av mistanken her i første tilfellet kan underbevisst være trigget av fordommene til innvandrere i det Norske samfunn. Nå kjenner ikke jeg situasjonene, og de nøyaktige ordene som ble sagt, det skal sies. Men det skal ikke være noen grunn til å prøve å uskyldiggjøre at en person ikke ville funnet på å stjele. Jeg har fersket folk i rullestol for å stjele i butikken jeg jobber. Alle kan være potensielle tyver.
  Situasjon nummer to kan være missforstått, iallefall slik jeg leser den, men hva vet vel jeg. Om jeg er i en butikk 5 minutter før den stenger, da er jeg flau, og syntes synd på folk dersom de må være ekstra lenge på jobb, bare pga jeg skal handle en ting. Kommer en meget sent inn i en butikk kan en ikke forvente full service, folk vil hjem… slik er det.
  Jeg sier ikke at dette ikke er rasisme, jeg stiller meg nøytral i denne saken, for alle saker er forskjellige. Men mye av servicen i Norske butikker er påvirket av den Norske kulturen, nordmenn er innovative og ikke vant til å bli satt på plass (beklagligvis kanskje).
  En beklagelse ville selvsagt vært på plass, men pokker heller, disse folka som sitter bak en kasse dagen lang gjør kanskje den minst givende og kjedlige jobben i Norge, det hender de går på automatgir, og ikke alltid tenker klart. For tro det eller ei, kundebehandlig i en butikk kan være meget krevende. Så før noen som helst klager på andre, så prøv å se saken med deres øyne, hvordan ser de på deg som person, er dette virkelig rasisme eller en konsekvens av noe annet?

 59. Jeg må si jeg synes oppførselen til damen bak kassen var noe i overkant. Man ber ikke folk om å tømme lommene sine foran en haug med mennesker, man tilkaller vekteren som tar henne med på et bakrom for en sjekk. Men man hisser seg ikke opp og skriker til folk heller. Jeg skjønner godt at vekteren sendte henne ut av senteret etter den oppførselen. Og John har et godt poeng når han setter spørsmål med hvor rolig og behersket både du og din mor er. Du skriver tross alt i innlegget ditt at du spurte din mor om du skulle dra å banke vekteren…

  Uansett, ja det er noe ufin oppførsel her, både fra kassadamen, vekteren og din mor, men jeg ser ikke hva som er rasistisk her. Er det kommentert på hudfarge eller etnisitet? Blir alle «sjokoladebrune» damer stoppet i køen og bedt om å tømme lommene? Rasisme er som du selv skriver tidlig i innlegget et ord som har mistet litt av makten sin. Det er på grunn av sånne som deg som kaster det ut i hytt og gevær.

 60. Anbefaler deg og anmelde hun som satt i kassa og sjekka lommene til din mor. Det samme gjelder vekteren som ikke har noen rett til å røre noen som helst. Det er heller ikke tyveri hvis du putter noe i lommen, mens du er i butikken og enda ikke har passert siste betalingspunkt.

 61. Blir litt frustrert over å se alle skal være politisk korrekte og unnskylde seg, komme med masse «huffoghuff så fryktelig». Men INGEN kommenterer at forfatteren spurte sin mor «skal jeg gå og banke han opp?». Mulig det var ment som en spøk for å få mor i litt bedre humør, men da burde det gå frem av innlegget, om det ikke var ment som en spøk, hvorfor reagerer ingen på at forfatteren er villig til å bruke vold?

  Må også le litt av de som skal være så mot rasisme og diskriminering, som da klarer å få seg til å si «uskolert taper av en vekter»…. Slike mennesker er de virkelige rasistene, som tror de er så mye bedre enn alle andre, som ser ned på en vekter, som ser ned på en hjelpepleier, en bussjåfør, alle som ikke er like «fine» som han selv…

  Det snakkes om å forhåndsdømme og å sette i bås, hva er det som skjer her da? Kassadamer og vektere blir kritisert over en lav sko. Vi har EN versjon av handlingsforløpet, for alt vi vet hadde kassadamen en god grunn til å mistenke tyveri, en grunn som ikke hadde noe med hudfarge å gjøre, selvfølgelig skulle hun ha sagt «beklager dette, jeg så nok feil», og gjerne høyt sånn at resten av køen også skjønte at det var en feil og at det ikke ble stjålet noe. Jeg er kritthvit, og jeg har da blitt stoppet av butikkpersonale uten å ha stjålet noe jeg også.

  Det blir det samme med vekteren også, som forfatteren skriver så fremsto moren som hysterisk og sto blant masse folk og skrek og skjelte på kassadamen, da blir man fjernet, om man er hvit, gul, svart! Hadde jeg gått på senter her og begynt å skrike og skjelle på folk så ville det kommet en vekter og fjernet meg ganske fort selv om jeg er hvit! At/om han da noen dager senere kommer og sier at senteret er stengt mens andre får fortsette å handle er verre, da har han gjort seg opp en mening om vedkommende og er ikke villig til å gi en sjanse til, men det trenger ikke være rasistisk for det.

  Jeg begynner å bli grundig lei av at rasismekortet skal trekkes hele tida, det blir som med gutten som ropte ulv ulv… Det minner meg litt om en venninne av en kollega, som når hun ikke kom inn på uteplasser fordi hun var for full beskylde vaktene for rasisme. Dette gjentok seg gang på gang, frem til hun en dag ble nektet adgang og begynte å rope opp om rasisme, og dørvakten som er svart snur seg og ser på henne og sier: «Du, jeg er fan meg svartere enn det du er!»

 62. Somalieren: For en ubehagelig episode. Creds for å takle det så pent som du gjør. Og ikke minst bra at det blir brakt fram i lyset.

  Til den selvoppnevnte juryen her: hvorfor er det så himla viktig for dere å bevise at dette absolutt, på ingen måte, overhodet ikke kan skyldes rasisme? Hvorfor er det den første impulsen deres, ryggmarksrefleksen?

  Hver gang slike og lignende episoder blir omtalt i offentligheten oppstår det umiddelbart et hylekor som er 100% sikre på at dette I HVERT FALL ikke er rasisme. Hver gang. Derfor lurer jeg på: Hva skal egentlig til, i deres øyne, for at noe *er* rasisme? Må man være tatovert med hakekors og løpe rundt og utøve grov vold mot tilfeldige mennesker mens man skriker rasistiske slagord? For: mistenkeliggjøring er ikke rasisme, det var nok bare en tilfeldighet. Diskriminerende oppførsel er ikke rasisme, det var nok bare en tilfeldighet. Vitser og karikaturer er ikke rasisme, det er bare litt moro. At identiske jobbsøknader i følge eksperimenter blir forskjellsbehandlet ettersom navnet på jobbsøker er norsk eller «utenlandsk» – er ikke rasisme, det var nok bare tilfeldigheter. Når regjeringsmedlemmer fra afrikanske land blir stoppet på Jernbanetorget og kroppsvisitert for dop, er det ikke rasisme, det er bare en tilfeldighet. Tilfeldigheter forklarer alt!

  Hvorfor er det så viktig for dere å bevise at dette EGENTLIG var somalierens mor sin EGEN SKYLD? Hvorfor legge skylden på offeret i situasjonen? Dere er ganske kjappe til å forklare at kassadamens og vekterens oppførsel var kjip, men menneskelig. Somalierens mor, på den annen side, burde SELVFØLGELIG ikke ha kjeftet på kassadama (! som resepsjonist kan jeg love dere at ejg har blitt kjeftet på av alle slags folk, særlig eldre vestkantdamer, i alle år), burde SELVFØLGELIG ha orket å stille opp på (enda et? hva vet vi om bakgrunnen her, hvor ofte man kanskje blir utsatt for sånt?) et møte, osv. Når HUN ikke gjorde alt perfekt, så har plutselig ikke vekteren og kassadamen her lenger ansvar for situasjonen, det var hennes egen skyld.

  Til sist: Å, så vanskelig for dere, så urettferdig, at dere av og til må høre om ubehagelige ting som hverdagsrasisme. Uff, dette burde dere slippes å utsettes for, altså! At noen alltid må mase om rasisme! Som om det er et overgrep og en fornærmelse mot dere å av og til måtte tenke over samfunnsproblemer. Hvor ofte blir dere fotfulgt rundt i butikker? Hvor ofte må du forsvare klesbruken din i media? Hvor ofte blir dere stoppet i flyplasskontroll? Hvor ofte blir dere tatt til side av en vennlig dame på flyplassen når dere reiser alene for å bli forhørt om du ikke EGENTLIG skal til utlandet fordi familien din vil gifte deg bort? (Dette skjedde med en venninne av meg) Osv. Synes dere virkelig det er verre at dere må HØRE om dette til tider enn å faktisk oppleve det selv til stadighet? Det er en grunn til at man kaller det hverdagsrasisme.

  Men for all del: Bare fortsett å bruke all energien og tankekapasiteten deres på å overbevise dere selv og andre om at rasisme (også i betydningen fordommer, diskriminering, mistenkeliggjøring, osv) ikke eksisterer i Norge i dag. Det er sikkert ikke fordi dere er fordomsfulle og trangsynte – det er nok bare en tilfeldighet.

 63. Eh… Så din mor har blitt behandlet stygt ved to anledninger, spesielt av en vekter. Det har ikke slått deg at vektere faktisk kan være noen reale kødder som virkelig liker å bruke makten de har? Dette har både nordmenn og innvandrere opplevd. Blir litt slitsomt å høre om «de som aldri har blitt forskjelligsbehandlet på grunn av bakgrunn og hudfarge» når det vitterlig ikke er åpenlys rasisme at all. Virker heller som at hvis en fyr er kjip mot en nordmann så er han et rasshøl, er han akkurat like kjip mot noen med ikke-vestlig bakgrunn er han et rasistisk rasshøl.

  Dessuten, hvis man slår seg vrang på et kjøpesenter eller en butikk når man blir «håndtert», selv feilaktig, så er man ikke spesieelt velkommen tilbake. Da blir du skulet på uansett hvor du kommer fra. 

 64. En vekter har ikke noen makt. En vekter har de samme rettighetene som alle andre borgere.

 65. Jøss, har møtt på slike pliktoppfyllende vektere sjøl, gitt. På t-banen for eksempel. Ved to anledninger stoppet med gyldig månedskort. Alt ok, skulle man tro. Neida, har blitt behandlet som dritt, kalt for sniker og fått gebyr, kun fordi kortleseren til vekterne ikke har fungert. Jeg hvit – vekterene har vært brune.

  Er disse to jeg refererer til rasister, eller var de bare to nidkjære drittsekker som liker den lille millimeteren av makt de har karret seg til i hverdagen sin – uavhengig av hudfarge? Jeg vet ikke – men hvis jeg hadde lagt vrangsiden til, så kunne jeg vel ment at de var rasister.

  For jeg har vært i situasjoner hvor jeg helt åpenbart har blitt diskriminert i Norge – fordi jeg har vært hvit. Rasismen i Norge går faktisk begge veier.

 66. Først: Jeg er blitt fortalt at jeg ikke kan kreve at en muslim ber om unnskyldning på vegne av en annen, og har dermed ingen planer om å be om unnskyldning på vegne av noen som helst.

  Så: Det er også spesielt å tilskrive dette rasisme fra vekterens side. Det skinner igjennom det som står at når vekteren kom («før mor roet seg ned») så var mor fortsatt svært urolig. Når vekteren kommer ser han altså noen som står og roper til kassadamen om et eller annet som er vanskelig å forstå, og kassadamen sier at denne personen lager bråk. Da er det _merkelig_ at man mener rasisme er det eneste som kan få vekteren til å taue moren ut.

  Jeg vil faktisk si det er merkelig. Noe merkelig i hodet. Manglende forståelse for andre mennesker og deres tankegang. Liksom at man løper og stempler «Rasist!» i hytt og pine.

  Jeg har selv opplevd å sitte på et kjøpesenter, sitte på en benk og plugge inn en mobiltelefon i en stikkontakt for å kunne ringe. Mens jeg holdt telefonen ved øret kom to vektere og sa: «Sitter du her og stjeler strøm?»

  Om jeg kunne betale dem en krone for strømmen for at de skulle holde kjeft ville jeg naturligvis gjort det. Til og med 10 kroner. 1000% profittmargin på salg av strøm til meg. Det var et personlig opplevd eksempel på at mange vektere er ganske maktsyke.

  At vekteren ut i fra dette gjorde din mor til den lokale Bin Laden er dermed splitter pine galt. Enda en grunn til å forbanne «antirasistene» er at _innvandrere selv_ tar til seg deres teorier om at hele samfunnet er stappfullt av rasister som bare venter i skyggene for å ødelegge livene deres. Avlingen feilet på grunn av rasister liksom. Treg saksbehandling? På grunn av rasister. Og vi vet alle at rasister er dårlige mennesker som gjerne fortjener å ropes til og bli satt på plass.

  I historien her er det kassadamen som har oppført seg svært merkelig. Det virker helt bisarrt at en kassadame sier noe slikt. Det er heller ikke en kassadames jobb å «avsløre» butikktyver. Det er dermed absolutt på sin plass å skrive et klagebrev om dette. Om det var noen rasist her fremstår det mer som kassadamen enn vekteren.

  Ellers passer dette med mine teorier om VG, hvor en av mange ting jeg vil anklage dem for er å holde frem innvandreres triste historier langt mer enn andre. Om en norsk dame var kalt «hore» av en innvandrer og ville skrive om hvor norgeshatende og rasistisk han var ville det vært av langt mindre interesse, fordi det ikke hadde tjent samfunnsregisseringen på samme måte.

 67. For å påpeke det eksplisitt:

  Om en vekter alltid følger hovedregelen at om noen står og roper til en kassadame og kassadamen sier at vedkommende lager bråk, så eskorterer man personen ut, da er det regelen som står bak, ikke rasisme. Finnes det vektere som følger slike hovedregler? Etter all min erfaring om vektere, ja. Det er dermed umulig å vite om vekteren var rasist (gjorde dette på eget initiativ, fordi han bare nyter å sparke ut mørkhudete) eller fordi han bare gjorde som han alltid gjør (fordi han er maktsyk). Det virker for meg helt merkelig at noen «vet» at vekteren var rasist.

 68. Skjønte ingenting av dette innlegget.
  Jeg har selv blitt utsatt for en slik vekter du beskriver, på «mitt» kjøpesenter.
  Måtte tømme innholdet i handleposen ut og vise kvitering, i påsyn av en vekter.
  Alt stemte og jeg fikk gå. To dager senere gikk jeg innom MCDonalds på samme kjøpesenteret og stilte meg i kø. Plutselig står den samme vekteren der og ber meg forlate
  senteret, Hæææ. Jeg spurte hva han mente med det. Han kalte opp forsterkninger og jeg ble fulgt ut av senteret til bilen min i sjokk. Og jeg er en hvit norsk mann!
  Hva skal jeg skylde på?

 69. Svar til «Hilfe»:

  «Til den selvoppnevnte juryen her: hvorfor er det så himla viktig for dere å bevise at dette absolutt, på ingen måte, overhodet ikke kan skyldes rasisme? Hvorfor er det den første impulsen deres, ryggmarksrefleksen?»

  Fordi vi har sett hvor mye dritt antirasister er i stand til å sørge for når det gjelder folk som de urettmessig beskylder for rasisme! Det skulle vel egentlig være nok å nevne hendelsen i Sofienbergparken her, hvor de to ambulansefolkene både har fått personlige problemer og mistet jobben, pga fullstendig feilaktige rasismebeskyldninger!

  «Men for all del: Bare fortsett å bruke all energien og tankekapasiteten deres på å overbevise dere selv og andre om at rasisme (også i betydningen fordommer, diskriminering, mistenkeliggjøring, osv) ikke eksisterer i Norge i dag. Det er sikkert ikke fordi dere er fordomsfulle og trangsynte – det er nok bare en tilfeldighet.»

  Det er ingen her som påstår at rasisme IKKE eksisterer! Derimot er det bevist flere ganger at situasjoner som mørkhudede har oppfattet som rasisme, i virkeligheten ikke har vært rasisme i det hele tatt. Jeg nevnte Sofienbergparken, hvor «gud og hvermannsen» ropte over seg om at dette MÅTTE være rasisme. Så viste det seg altså at det overhodet ikke var rasisme i det hele tatt, kun en feilbedømning fra ambulansefolkenes side. Og det må faktisk være lov for hvite å gjøre feil, selv om det rammer mørhudede!

  En annen lignende sak er den hvor to muslimske damer meldte Martina Hansens hospital inn for likestillings-og diskrimineringsombudet. Disse to hadde blitt nektet å bade i sykehusets svømmebasseng, og de mente selv det var pga diskriminering. Virkeligheten var en helt annen; de to damene hadde fått seg nytt badetøy, av en type stoff som ikke var lov å bruke i svømmehallen. Det var altså ikke snakk om diskriminering eller noe rasistisk i det hele tatt.

  En av årsakene til at mange skriker opp om rasisme for hver minste lille negative ting som skjer mørkhudede, er at sos-rasisme-tjen-folket og andre såkalte «antirasister» i årevis har skreket seg hese om rasisme opp og i mente, mest for å rettferdiggjøre sin egen eksistens. Det finnes faktisk ikke brøkdelen så mye rasisme i det norske samfunnet som disse vil ha det til. Heldigvis har nå sos-rasisme-tjen-folket spilt seg så langt ut på sidelinja nå med all svindelen sin, at de forhåpentligvis snart er historie.

  Det som virkelig er rasistisk i denne historien, er trådstarters automatiske antakelse av at de to hvite, kassadamen og vekteren, er rasister. Og de fordomsfulle og trangsynte her er ikke vi som påpeker at det ikke finnes spor av rasisme i denne historien. De fordomsfulle og trangsynte er de som automatisk antar at det var rasisme siden det mørkhudede offeret ble utsatt for noe negativt av to hvite.

 70. Jeg glemte å nevne en ting, jeg skjelte ut vekteren litt da jeg måtte vise innholdet i handle posen. Men det er vel ingen grunn til å bli forvist fra handlesenteret to dager senere?
  Etter den episoden lot vekteren meg være i fred og jeg kan nå handle der , men jeg blir ALLTID forbannet når jeg ser vekterne som nå ignorerer meg filstendig.

 71. Du må lære deg forskjellen mellom «og» og «å»! Alt for mange gjentakelser og banneord.

 72. Det var et bra og tankevekkende innlegg.

  Jeg har lyst til å gjøre dere oppmerksomme at det er vannskelig for folk å ta ansvar når det er mange tiltedet. Da tenker hver enkelte at noen andre skal gjøre det. Og DET tenker alle som er tilstedet. (det er gjort studier ifbm dette fenomenet)

  Håper at dere finner en måte å hanskes med vakten. Det er en vanskelig situasjon.

 73. Dette må være vås. At denne saken ikke har blitt anmeldt og blitt forside av samtlige medier gjør meg betenkt og undrer på om at disse hendelsene virkelig har skjedd. Jeg har selv opplevd ubehagelige hendelser og situasjoner som kan virke diskriminerende men dette virker bare uvirkelig. At så åpenbart rasisme har utspilt seg uten at noen har tatt affære virker ufattelig. Så min Somalske venn, enten så har du ikke baller eller så liker du å bli undertrykt. For personlig, om noen hadde gjort dette mot familien min, så hadde jeg grisebanket vakta og yddmyket kassadamen til det ytterste. Så jeg går ut ifra at dette er bare en historie for å vekke litt oppmerksomhet.

 74. Ahmed: Må jo si at sånne innlegg som du kommer med ikke akkurat er med på å gjøre mennesker bedre innstilt til innvandrere da, når enhver liten ting skal møtes med vold… Går det virkelig ikke an å respektere at noen ganger skjer ting som man bare må riste på hodet og gå videre med livet sitt? Hva hjelper det å grisebanke noen? Fortjener virkelig en slik vekter grisebank? Fortjener en slik kassadama «ydmykelse til det ytterste»?

  Hvorfor skal såkalt «etnisk norske» ha noen som helst respekt for innvandrere hvis ikke vi blir vist den samme respekten tilbake?

 75. 1) Vedkommende som har skrevet denne bloggen (Somalieren) er en reflektert ung dame med høy troverdighet. Jeg stoler og tror på det hun skriver

  2) Hverdagsrasisme eksisterer. Har sett det selv – om enn noe annet enn den situasjonen som er beskrevet her

  3) Som veldig mange har påpekt misbruker vektere av og til sin makt med bakgrunn i egne fordommer. Somalierens mor ble utsatt for negativ forskjellsbehandling pga hudfarge, klesdrakt og språk (rasisme). Andre har (i egne øyne) blitt diskriminert på grunnlag av fordommer basert på dialekt, klær, hårfarge, fedme, røyking, alder, synlig gruppetilhørighet eller annet

  At en hvit mann/kvinne diskrimineres er ikke i seg selv et bevis på at det ikke finnes hverdagsrasisme i Norge.

 76. Hans K: Det er ingen som sier at ikke hverdagsrasisme forekommer, men enhver lille ting som involverer noen med innvandrerbakgrunn trenger ikke være rasisme, og i 99% av tilfellene hvor rasismekortet blir trukket er det ikke rasisme som ligger bak!

  Vi VET ikke at somalierens mor ble utsatt for negativ forskjellsbehandling pga hudfarge eller annet som har med hennes innvandrerbakgrunn å gjøre! Det vi VET er at vekteren fjernet henne fra situasjonen fordi hun hylte og skrek og var hysterisk, det er ikke grunn for å si at vekteren er rasistisk! Jada man kan diskutere om han kunne håndtert situasjonen annerledes, men slutt å bruke det hersens rasist uttrykket for absolutt alt!

  Og med en gang det er snakk om at andre har blitt diskriminert pga. dialekt, klær, fedme osv, DA skriver du «i egne øyne», men når somalieren hevder dette er rasisme, DA er det ikke snakk om «i egne øyne». Alt negativt for innvandrere er altså rasisme, mens du betviler de som hevder seg diskriminert av andre grunner, da er det plutselig «i egne øyne»….

 77. Den fyren der skulle hatt sparken!
  Men jeg liker at moren din står på sitt altså. Fortsett sånn 🙂

 78. Jeg har også urettmessig blitt anklaget for butikktyveri. Jeg fikk heller ikke noen beklagelse. Jeg lagde ikke noe bråk, skrek ikke verken til vakten eller ekspeditøren.

  Jeg er en ultra-vanlig norsk person med bleik hud og blondt hår. Typisk skandinav. Med dialekt.

  Det handler ikke først og fremst om rasime, men om at enkelte mennesker mistenker andre fordi de har hatt uheldige erfaringer. I mitt tilfelle hadde nok butikken hatt godteri-tyver i min aldersgruppe (tenåringer). Feilen er at man skjærer alle over en kam.

  Det er normalt å trekke slutninger av det man ser. Og overgeneralisere. Jeg også går omveier for å unngå enkelte innvandrere. Jeg liker ikke tyver, ranere, voldsmenn og menn som morer seg med å overfallvsoldta norske kvinner. Jeg unngår folk som kan tenkes å være blant disse.

  Problemet er at enkelte innvandrere har oppført seg så forferdelig at mange er blitt mistenksomme og redde for ALLE med afrikansk eller middel-asiatisk utseende.
  Akkurat det samme var det som skjedde da jeg ble mistenkt for butikktyveri: Noen tenåringer hadde stjålet fra godtehylla i butikken, og dette fikk de ansatte til å mistenke alle unge mennesker.

 79. Jan Inge: VI VET da absolutt ikke at Somalierens mor ble fjernet fordi hun «hylte og skrek og var hysterisk». Det er din påstand.

  Når jeg skriver «i egne øyne» om de andre tilfellene er det fordi noen helt sikkert har opplever reell diskriminering, mens andre kan ha opplevd innbilt disktriminering. Slik sett kunne jeg tatt med etnisitet og hudfarge i tillegg til dialekt, klær, fedme, osv i lista over årsaker til «andre» har blitt diskriminert «i egne øyne».

  Og for å understreke det … når jeg tror på at Somalierens mor har opplevd rasedisktriminering er det fordi Somalieren (i mine øyne) har høy troverdighet og fordi jeg selv har sett hverdagsrasisme i Norge.

 80. Sikker på at det ikke var en mobber ?
  For at det skal existere rasister er vi vel nødt til og ha raser og ? Homo sapien sapiens er den rasen jeg tilhører og hvis du ikke mener noe annet antageligvis du og for så vidt jeg vet fins det ikke andre menneskeraser homo sapien sapiens er det eneste valget vi har genetiske forskjeller fins og hudfargen matcher selfølgelig det nivået med solbeskyttelse man trenger i det landet man opprinnelig kommer fra.

  Og beholde dette ordet «rasisme» oppfordrer nærmest til rasisme på egen hånd for det fins ikke andre raser.
  Denne illusjonen om raser blir på en måte holdt oppe av alle som bruker ordet.

  Når det er sagt du burde banka fyren eneste enkelte forstår:

 81. Hans K: Jo, vi VET at Somalierens mor hylte og skrek og var hva jeg vil kalle hysterisk, det skriver Somalieren selv. Og da er det helt vanlig at folk som oppfører seg sånn blir fjernet. Og når da Somalieren mener at vakten burde vært banket opp så tyder vel det også på litt overreaksjon når man vil ty til vold for noe slikt…

  Hadde moren forholdt seg helt rolig, sagt til kassadamen at «nå ser du at jeg ikke har stjålet noe som helst, nå synes jeg du kan beklage og innrømme at du tok feil» så hadde kanskje ting løst seg uten noe behov for å skrike. Hun klaget til butikken og butikken tok det på alvor og ville ha ett møte, men da var det plutselig ikke så viktig å følge opp lenger.

  Og bruken av «i egne øyne» ser jeg fortsatt ikke logikken i, du antar at vekteren og kassadamen er rasister ut fra en persons beskrivelse av hendelsen, mens andre som hevder seg diskriminert så er det «i egne øyne», da er det ikke snakk om å bare godta hva de hevder.

  Når du sier at Somalieren i dine øyne har høy troverdighet så tyder det på at du kjenner personen, men det gjør ikke vi andre, vi kan ikke bare ta ting for god fisk. Jeg kan ikke akseptere mennesker som skriker om rasisme, og i samme åndedrag tilbyr seg å banke personen de hevder har vært rasistisk, er det virkelig bedre med vold? Skal vi bli ett samfunn der jeg om jeg ikke liker ting du sier til meg bare kan gå bort og slå deg ned?

  Og som andre har nevnt, rasisme er ikke bare ensidig. Skal jeg gå bort til pakistanske drittunger, som slenger «hore» etter en litt lettkledd jente som går forbi, og kalle de rasister? Skal fremmed kultur respekteres, så må også den fremmede kulturen vise at de respekterer oss og vår kultur også…

 82. Tegn for slik oppførsel: en bitter gubbe og en bitter kassadame. I realitetens navn: De har da ingen grunn til å spre sin bitterhet rundt og ikke tenke mer etter.
  Narrowminded and Lazyminded!

 83. Duck Manson permalink
  10.02.12 00:57

  Håper idioten får kreft.
  —————————————————–
  Du som skrev dette er sikkert en antirasist (en som respekterer alle mennesker, uavhengig av utseende, bakgrunn og kultur) Synes du att kreft bør bli en straffemetode? Feks. Pesrsoner som fornærmer andre med en annen hudfarge enn seg selv bør få injisert i seg ett voldomt kreftfremkallende stoff eller utsettes for kraftig røntgen stråling i feks. Strupen, hjernen, ryggmargen? Slik att vedkommende får en langsom og vond død?

  Ja dere antirasister, dere er jo rene riddere som kjemper mot ondskap. Hva skulle vi syndige rasister gjort uten dere.

 84. Gunnar: VELDIG godt sagt… Det er jo litt ironisk at de som skriker om rasisme, og hvor fæle mennesker er, selv får seg til å si ting som at de håper folk får kreft, at de bør bankes opp osv… Sier ganske mye faktisk…

 85. FAKTA: Norske er rasister mot seg selv også!! xD LOL!! Uff… Noen folk er så skrudd i hue sitt!

 86. Sjarmerende fyr-_-

  En ting er nå å ha misstanke at noen har stjålet, uansett hudfarge, og ber dem tømme lommene, men er de da tomme ber man jo om unnskyldning.

 87. Nå vet ikke jeg mer om denne saken enn du skriver her, men du feiler totalt i å se dette fra denne «rasisten» sin side. Han har kommet inn i en butikk hvor det står en sint dame som mest sannsynlig har kjeftet og klagd (uten at han nødvendigvis vet hvorfor), andre folk har stått og måpet og det har vært en dum kassadame inni bildet her. Denne personen har dere så ikke greit å være lure nok til å rydde opp i misforståelsen med så han er naturlig nok litt negativ til din mor neste gang han ser henne. Litt uprofft, men fremdeles ikke fordi hun er sjokoladebrun. Fordi hun kjeftet og smelte og «lagde bråk». Jeg kan jo forstå at din mor har blitt irritert og kanskje ikke har greid å forklare situasjonen, men det virker som en stor misforståelse for meg.

  Dere virker veldig integrerte, fordi som alle andre nordmenn er dere konfliktsky, og når dere er misfornøyde med produkt/service så sier dere ikke fra til de som yter dårlig service/produkt, men går og syter på internett istedet.

  Folk vil faktisk høre når det de gjør ikke er godt nok, om ikke responsen er den du ønsker der og da så vil det kanskje hjelpe neste person på sikt. Jeg synes dere har lite empati for hans innfallsvinkel. Hvis det da ikke er sagt eller gjort andre ting, jeg synes ikke noe om at han tar henne i armen uansett, for å si det slik. Det har de ikke lov til. Men utenom det så ser jeg ikke helt den gigantiske rasisten.

 88. Den mannen høres ut som en drittsekk, men: Er du sikker på at han oppførte seg slik pga. din mors hudfarge? Hva om han misforsto den første situasjonen og oppførte seg dårlig resten av tida fordi han på en barnslig måte følte det var en konflikt på gang?

  Jeg har blitt trakassert og mobba og utsatt for vold av folk fra alle hudfarger, det betyr ikke nødvendigvis at de er rasister. Noen er bare drittsekker.

 89. Vektere skal Kontrollere, observere og rapportere…

  «Vektere i vaktselskaper har ingen særlige lovhjemler som gir dem noen rett til å utøve fysisk makt i sitt arbeid. De er i sin yrkesutøvelse å anse som vanlige privatpersoner i dette henseende, og eventuell maktutøvelse må være hjemlet i nødverge- eller nødrettsbestemmelser. Ved utførelsen av vaktselskapstjenester gjelder således de vanlige regler for privates adgang til å handle overfor personer.

  Vektere kan foreta pågripelse av personer som treffes på fersk gjerning eller ferske spor, men eventuell maktanvendelse kan bare ha som formål å hindre vedkommende i å fortsette sin straffbare virksomhet eller hindre vedkommende i å unnslippe før politiet kommer.»

  Denne vekteren har overtrådt paragraf 26 i politiloven, og har vist at han er uskikket til å jobbe som vekter! I det øyeblikket han la en hånd på din mor i den hensikt å tvinge henne bort fra kassen eller køen, begikk han en straffbar handling og misbrukte sin stilling. Din mor bedrev ingen straffbar virksomhet i køen!

  Vektere har rett og slett IKKE LOV TIL å fjerne personer fysisk, de kan bare muntlig oppfordre personer til å forlate stedet.

  Trist at du og din mor har måttet forholde dere til denne trakkaseringen. Det ansvaret dere(desverre) bør ta, er å konfrontere stedet han jobber på og klage på mannen med henvisning til loven… dette er nemlig Norge, slik det er ment å være 🙂

 90. Noen gang tenkt på at du er drittsekken? Hva om det gikk an å opprette en ny stat slik at du slipper å være sammen med de du ikke liker, da slipper de å omgås deg og du slipper å omgås de? Dette er forbudt fra «øvrigheta». På romerike så er «alle» rasister og slik er det i resten av landet også, det er en kjent sak at man selger ikke en villa til til en mørkhudet. Hvorfor kan vi ikke bare skille lag, da slipper du de som du misliker så sterkt?

 91. På nav i utkanten av Akershus(nevner ikke kontoret) så rakket de ansatte helt åpent ned på ei mørkhudet, «Alle» på romerike og resten av norge gjør det samme, vi bør skille lag med to nye stater.
  Jeg legger merke til den veldige aggressive holdningen blant antirasister her på bloggen. ord som drittsek osv. Antirasister bør se seg selv i speilet og vi bør skille lag. rett og slett.

 92. Du har det vel helt forjævlig. Faen så lei av å høre om problemer som dine, dritt lei av det samfunnet med så mye flott innvandring, blir kvalm. Er stolt av å hate dere alle.

 93. mange flotte fra somalia her i landet, helt utrolig flotte borgere som voldtar og spiser khat.

 94. De fleste sentere har kameraovervåking, også ved kassene pga ran etc. Slutt med å være så tafatte; anmeld butikken for utilbørlig oppførsel (ransakelse ved kassen), forfølgelse (senteret er stengt for deg)og rasistisk behandling, slik at politiet kan finne bevis via senterets egen overvåkning. Men en bør være rask da gamle opptak blir slettet etter en viss tid.

  Hvis dere ikke gjør noe vil denne oppførselen bare fortsette.

 95. Jeg kjenner at jeg koker innvendig. At det går an! Slike episoder gjør meg lite stolt av å være Norsk. Nei! Det der er IKKE Norge!

 96. Sluttet å lese etter ønsket om å gå å banke fyren!
  Da sank du ned på et lavere nivå enn dem.

 97. Hei Somalieren, du forteller bare en side av saken, og selvføgelig gjør ikke din egen mor noe galt! Blir man dårlig behandlet eller er det bare ens egen opplevelse av å bli dårlig behandlet? Er selv sjokoladebrun, men langt i fra Somalier. Du beskriver landet ditt som et fantasisk land under «hvem er jeg?» Hvis det er så fantastisk, hvorfor bo hos rasistiske drittsekker? Hvorfor ikke reise til det fantastiske landet? Er du og din familie noen gang takknemmelige for at dette Norge har gitt dere mat, klær, tak over hodet, gratis legehjelp og utdannelse isteden for å fortelle hele verden hvor fæl Norge er fordi dere ikke har rukket å lære dere de sosiale kodene enda? Eller har din mor oppdratt deg med to jobber? Dette vet du bedre enn meg, og når du klarer å svare ærlig på dette uten å bli fornærmet, da er et godt stykke på vei til å vite hvem du er.

 98. Jeg synes at butikkdama kunne godt ha lært seg folkeskikk. Å påstå at en person er en butikktyv enda hun ikke har stjålet, er noe helt sykt. Jeg for min del blåser en lang marsj i om denne butikkdama er rasist eller ikke, for meg så burde hu enkelt ha fått sparken for å trakassere en kunde som ikke engang stjal.

  Og når det kommer til vekteren så kunne han ha vært mer høflig mot denne voksne kvinnen. Han kunne lett ha løst denne episoden på en mer konstruktiv måte istedet for å bare ta skikkelig grep om damen og kaste henne ut uten å vite hva som forårsaket dette raseriutbruddet. Men kanskje han trodde at kvinnen var ei forfylla uteligger som drakk offtentlig og som nektet å tømme flaska?

  Og når det gjelder ordet rasisme så mener jeg at vi heller kan bruke ordet forskjellsbehandlig. Dette med rasisme er så tynnet ut at det ikke bør brukes mere. Det å ha holdninger ovenfor folk som er ulike en selv er desverre dagligdags og skjer med en drøss med mennesker uansett hudfarve eller klesdrakt.

 99. Sjokoladebrun: Veldig godt innlegg, spesielt siden du selv beskriver deg som sjokoladebrun. Helt enig i at man både bør gå litt i seg selv før man anklager noen, men også at man ikke bør ta seg selv så høytidlig, av og til skjer ting uten at det skal tilskrives rasisme.

 100. Fyfaen, for en BITCH og en Tufs, jeg hadde tatt bitchslap på ho jævel der as, men sånne mennesker er ingenting, bør ikke bruke tidf de er ikke verdt no, liksom de har ikke liv vettu. det er bare å se bort ifra og si til dem SKAFF DEG LIV
  selv har jeg opplevd dette, jeg er altså ikke opprinnelig herfra,

 101. Jeg er stolt av å være norsk. Ikke alltid LIKE stolt, det kan være vanskelig innimellom, men rasistene og nasjonalistene skal f… ikke få ta fra meg min stolthet og de har aldeles ikkeno monopol på definisjonen av «norsk». Norge er like mye mitt som dems.

 102. Dette var et vondt innlegg å lese. Er ufattelig trist og furstrerende at folk kan oppføre seg slik i samfunnet vårt i 2012. Utrolig kvalmende.
  Det vi må gjøre er å stå opp mot slike handlinger, og hjelpe når vi ser andre blir utsatt for slikt.

  Antirasistisk senter har et varslingsystemet man kan få brukt i slike situasjoner som dette. http://www.antirasistisk-senter.no/si-fra-om-rasisme.109695.no.html

  Håper det går bedre med din mor!

 103. @Ola
  Det er fullstendig uvesentlig om dette er fantasi eller ikke, for faktum er at saker som dette ofte hender i norske dagligvarebutikker (om de tre butikkene jeg har jobbet ikke representerer gjennomsnittet, men er tre ekstreme unntak får du unnskylde meg). Mennesker blir dratt inn på bakrommet eller får en ansatt som følger etter dem gjennom hele handlerunden på grunn av deres hudfarge, og ikke på grunn av mistanke om tidligere tyveri eller lignende.

  Så om dette er noe som ikke har hendt setter det fokus på ting som hender i Norge idag, og dermed er det viktig å sette fokus på. Den skjulte hverdagsrasismen er verre enn den åpne rasismen.

 104. Jeg tror at en av grunnene til at det hele eskalerte i matvarebutikken, var vel at kassadamen ikke forklarte GRUNNEN til at at mor var opprørt til vakten, men derimot bare sa at «damen bråker». Selvfølgelig har mor følt seg urettferdig behandlet, og da kan det være vanskelig å roe seg ned. Det hele kunne nok ha vært stoppet hvis kassadamen hadde beklaget feilen sin. Hvorfor er det så vanskelig å innrømme feil? Alle gjør feil, det betyr da ikke at jeg er mindre verdt som menneske? Derfor kjære medmennesker, vil jeg oppfordre alle til mer ydmykhet ovenfor andre og mindre selvhøytidlighet.

 105. Han trenger da ikke være rasist for det? Jeg jobbet sammen med en som var mørkudet og jeg tålte ikke trynet hans. Alle kalte meg rasist men i bunn å grunn var det kun han jeg ikke likte, hadde ikke noe med hudfargen hans å gjøre men personen.

 106. Det er bra at du viser til den artikkelen, Harald Olsen. Bra at du viser at det er en GRUNN til at Somaliere flykter fra sitt eget land, nettopp for å flykte fra denne slags organisasjoner som gjør livet uutholdelig for mange.
  Jeg ønsker at Somalia skal bli et trygt land å leve i, og i mellomtiden ønsker Harald Olsen og jeg flyktningene velkommen til Norge.

 107. hvorfor har det blitt som det har blitt det er vel en god grunn til det………………………

 108. Det er vel hevet over enhver tvil at det meste som beskrives her handler om rasisme. Allikevel er det en ting man skal ha i bakhodet og som ofte blir glemt i slike situasjoner: Duster kommer i alle fasonger og med utallige motivasjoner, ikke bare rasisme. Hvite blir ogsaa utsatt for ulike former for diskriminering, mobbing og i det hele tatt det relativt store spekteret idioti mennesker tidvis utviser.

 109. Nå har jeg sittet lest alle kommentarer som er her og må si at jeg er skremt, rystet og sjokkert over mange av svarene her.

  Det er også nesten komisk å se hvordan folk uttaler seg om hva vektere har lov til, uten at de egentlig har greie på omstendighetene rundt.

  Det første som slår meg når jeg leser dette er «Hva i all verden er det som feiler dere alle sammen??» Selvfølgelig er vi alle imot rasisme og diskriminering, men er det virkelig mulig å være så korttenkt samtidig?

  Her sitter folk og skammer seg over å være norske, skammer seg over norge. Hva har skjedd med nasjonalfølelsen? Hva skjer med å sto opp for det norske, det norske som har gitt dere en trygg oppvekst og et godt liv med sunne verdier.

  Plutselig så skal det være en belastning å være norsk, en belastning å være en del av Norge. «Å beklager søte snille deg, vi nordmenn er noen rasister alle sammen»

  Er hele denne historien et nytt forsøk på å undergrave nordmenn og Norge noe så til de grader? Det er jo slike historier hver dag i avisene om hvor rasistiske nordmenn er, hvor grusomme «islamofobiske» vi er. Det er ikke lenge før vi alle sitter og innrømmer at vi nordmenn er den nye svartedauen, og bør forraktes på samme måte.

  Selv som etnisk norsk og i et sterkt innvandringspreget del av Oslo så blir jeg ofte utsatt for rasisme (omtrent hverdag) av muslimer mot meg selv. Skal jeg lage kronikker? Ringe VG? Nei, jeg velger å tro jeg er bedre enn det. Det gjelder å vise sine verdier ved å være et eksempel. Jeg nekter å gjøre meg til et offer. Jeg godttar at alle har rett til å si sin mening, uansett hvor såret jeg skulle ha blitt.

  Jeg blir svært såret når jeg leser kommentarene til mange her. Men so what? Det er en del av livet. Det er i et samfunn der man må finne seg i å bli såret som er de eneste samfunnet det er verdt å leve i. Og jeg har ofte blitt såret når noen ytrer en mening om meg. Og noen ganger har de hatt rett.

  Jeg fatter ikke alle dere politiske korrekte sengevetere som sitter her og gråter og unnskylder seg på vegne av det norske folk. Selvfølgelig er rasisme avskyelig, men man trenger ikke å nærmest selge sin sjel av den grunn.

  Når det kommer til vekterbiten av saken så er det sykt at så mange prøver å skape et bilde at det er slik alle vektere er. Jobbet som vekter i 8 år og jeg syns hele saken virker svært usannsynlig. Jeg har aldri møtt eller opplevd eller observert som reagerer slik det står i historien. Det virker noe usannsynlig.

  Noen skrev også «Vektere har rett og slett IKKE LOV TIL å fjerne personer fysisk, de kan bare muntlig oppfordre personer til å forlate stedet.» Jeg anbefaler at den som skrev dette ikke åpner munnen sin om ting han ikke har greie på.

  De aller fleste butikker i verden er privat eiendom. Personer som befinner seg på privat eiendom som ikke er ønsket av gårdseier eller i butikkeier kan fjernes med den makt som er nødvendig. Når det gjelder mistanke om naskeri har vektere som alle andre ikke rett å røre noen fysisk før det bevist naskeri/tyveri ved fersk gjerning eller ferske spor. Og man kan også bruke den makt som er nødvendig (straffeprosessloven § 172 og 176) så sant overleverer eller gjør forsøk på å overlevere personen til politiet.

  Jeg gleder meg til den dagen der flere innvandrere i Norge lærer seg at de er nødt til å finne seg i all den samme dritten som alle andre finner seg i, og at de ikke har noen spesielle rettigheter ovenfor andre når det gjelder å bli utsatt for rasisme, krenket eller såret.

  Jeg håper på mange svar! Takk

 110. gunnar permalink
  10.02.12 01:20

  Duck Manson permalink
  10.02.12 00:57

  Håper idioten får kreft.
  —————————————————–
  Du som skrev dette er sikkert en antirasist (en som respekterer alle mennesker, uavhengig av utseende, bakgrunn og kultur) Synes du att kreft bør bli en straffemetode? Feks. Pesrsoner som fornærmer andre med en annen hudfarge enn seg selv bør få injisert i seg ett voldomt kreftfremkallende stoff eller utsettes for kraftig røntgen stråling i feks. Strupen, hjernen, ryggmargen? Slik att vedkommende får en langsom og vond død?

  Ja dere antirasister, dere er jo rene riddere som kjemper mot ondskap. Hva skulle vi syndige rasister gjort uten dere.
  ——————————————-
  Kreft som straffemetode? Ikke dumt! Jeg ville heller bli satt i fengsel i 10 år enn å fått kreft så den kjøper jeg.

  Jeg respekterer alle som ikke har gitt meg en grunn til å ikke respektere de.

 111. Dere får trøste dere med at det er damen i kassen og den dumme mannen som får dårlig karma lagt til karmakontoen…… Norge består av ca 5 millioner individuelle mennesker med fem millioner ulike personligheter så han snakket nok på vegne av seg selv.
  Heldigvis er disse episodene mikroskopisk sjeldne i forhold til det antallet rendevouz` som intreffer
  mellom folk på ærend ute i offentligheten, det være seg i kassakøen eller på buss, tog og kontorer.
  Ikke rart hun ble hissig, din mor. Ingen liker å bli urettmessig beskyldt for noe og hengt ut. Bedre å bli sint enn deprimert……..men vi er vant til å undertrykke følelser her til lands om vi skal være litt generelle. Heve stemmen og vips er man regnet som bråkmaker…….i Italia derimot…helt naturlig med temperament.

 112. Enig med Tor-Andre..

  Hvem har sagt at dette er rasisme? Når en ikke-norsk person blir behandlet dårlig så er det rasisme? Som sagt i andre innlegg så blir folk behandlet dårlig hele tiden; dette gjelder nordmenn og ikke etnisk norske..
  Det å bli utsatt for rasisme er svært krenkende og trist. Det å bli kalt for rasist er også svært alvorlig, om man ikke er det.
  Jeg har også jobbet som vekter, og husker spesielt én episode. En gruppe afrikanere satt rundt et bord som tilhørte en kafé, uten å ha kjøpt noe der. Jeg ble bedt av betjeningen om å si til dem at de var nødt å kjøpe noe om de ville fortsette å sitte der. Det første de sier til meg etter å ha informert dem om dette er følgende: Why do you talk to us, just because we are African? (De snakket forøvrig ikke norsk).
  Jeg følte et sterkt sinne inni meg; de anklaget meg for å være rasist. Dette hadde overhodet ikke noe med saken å gjøre – jeg gjorde bare jobben min.
  Dette er ikke ment som en kritikk av historien om innvandrermoren; det er bare en liten kommentar. Som ikke etnisk-norsk bør man også være forsiktig med å spille for mye på rasismekortet om man ikke er 100 prosent sikker på at rasisme ligger bak.

 113. Kåre nu gulper du bare!
  Alle butikker i dag har overvåknings kamera? Hadde du og din mor troppa opp på møtet hadde både vekteren og butikkdama fått sparken etter en sånn hendelse. Kunder skal behandles med respekt uansett om man mistenker tjyveri.

 114. Gripende historie. Hadde det vært meg, hadde jeg anmelt han for trakasering og frihetsberøvelse, altså ikke rasisme. Jeg ville ha skrevet et krast brev til senterledelsen, butikkene det gjalt, vekterselskapet og i verste fall dratt inn politiet. Altså ikke rasisme!Dette har med at denne typen mennesker ville oppført seg som en jævel uansett om det hadde vært snakk om prostitusjon, narkomane, utlendinger, sosialklienter osv, osv. Å bruke ordet «rasistisk» om en hvilken som helst handling, blir helt feil. Vi må rett og slett skille klinten av hveten. Rasistisk blir det først når han uttaler seg nedverdigende om hudfarge, religion, sosial tilhørighet osv.

  Jeg håper han får konsekvenser for dette gjennom en måneds suspensjon, eller i verste fall mister jobben. Jeg håper moren din får en beklagelse av kassereren, butikksjefen, senterledelsen og vektertjenesten. Og selvsagt en kompensasjon i form av en fruktkurv, blomster eller et gavekort. Trenger jo ikke være store greiene, men noe bør det være.

  Uansett hvem det er snakkom, enten man er brun i huden, har fillete klær eller er alkoholiker, så skal vi alle ha den samme respekten, empatien, nestekjærligheten osv. NO EXCEPTIONS!

 115. Hei Kåre,

  En ting er å tro at vi her til lands er gode mennesker – verdig å bli sett opp til – verdig respekt. For vår norske selvgodhet er jo verdenskjent. Jeg ser for meg mødre i fjerne land fortelle folkeeventyr til sine barn om nordmenn…
  «langt oppe i nord.. i europas ytterkant.. bor det et sært lite folkeslag. Søte og naive. Like sjeldne å få øye på som det er å få øye på koalabjørnen i Australia. Det er så utrolig få i verden av dem. Og ikke blir det bedre av at de blir oppdratt i isolasjon (fra verden). Samtidig beskriver våre eventyrfarere og antropologer at disse menneskene er meget sjenerte. Akkurat som ekornet holder de seg stort sett borte fra sivilisasjonen. Dersom en omstreifende er så heldig at han kommer over en nordmann må han legge inn en stor innsats for å få nordmannen på gli. Litt godtroende eller «blåøyde» som de selv liker å se på seg selv som. Så var det den nasjonale oppdragelsen. Som mange andre barn i den delen av verden blir barna i kongeriket Norge også lært opp til å tro at de er verdensmestere i alt. Med denne selvfølelsen vandrer de rundt, ofte i sin totale uvitenhet om verden og livet. Noe på grunn av sin unge alder, noe på grunn av årelang isolasjon og noe på grunn av den blindhet som man pådrar seg som følge av en egensentrert natur, selvopptatthet, bortskjemthet, nasjonal arroganse og viten om at de ikke vil gå sultne i dette kongeriket uansett hva de gjør. Er det noe de liker forsøker de intenst og hjertelig å danne bånd med det. Dette kan være noe så spiselig som «norske» agurker, «norske» tomater, «norske» gulrøtter, «norske» epler, «norske» sjokolader, «norske» kaker, «norsk» jul, etc… Båndet etableres nettopp ved å sette «norsk» foran fenomenet. Dette gjenspeiles også i det motsatte fenomenet – måten de ønsker å ta avstand fra ting og fenomener de ikke liker f.eks. norsk-somaliere, norsk-pakistanere, norsk-vietnamesere, norsk-singalesere, norsk-arabere. For å få utløp for disse følelsene kan de finne på å skjelle ut disse andre og tredjegenerasjons-nordmennene både i offentligheten og i den private sfæren. Og i sine private selskaper diskuterer de heftig hvordan de kan få fjernet «norsk» fra «norsk-somalieren». For somalieren ser ikke ut som noe som helst av det som er det norske. Og som et sjalu barn verger om sitt territorium (mors fang) når en nykommer (søsken) kommer til verden forsøker nordmannen å verge om sitt territorium (norskhet) med den bakenforliggende holdningen «vi kom her først». At mange ting fremdeles er ufordøyd i den norske innvandringsdebatten kommer tydelig frem ved bl.a. at nordmenn på liv og død ikke vil gi slipp på begreper som andre-generasjonsinnvandrer. Begreper som andre-generasjonsnordmann kan gi en patriotisk bestemor her til lands forstoppelse i dagevis. Samtidig har de en egen enhet i sitt kongerike kalt «haukene» som speider gjennom land og fjell for å spore blodlinjen til alle hvite mennesker som på en eller annen måte har fått til noe i verden, i håp om å gjøre dem om til nordmenn. Som nasjon har de et veldig stort behov for å identifisere seg med disse. Det var gjennom slik utrettelig og hardt arbeid at de fant ut at Karl Rove faktisk har norske røtter og det samme Paris Hilton… dere vet moteprinsessen fra Kløfta i Norge? Kløfta er et vakkert bygdeområde mellom Oslo og Gardermoen. En onkels fetters grandtante.. hennes oldemors firemenning på morsiden har visst norske aner.. ergo er «Herr politiker/strateg» og «Frøken kjendis» norske.. (skjult) hihi (mens hjertet banker muntert – i ekstase). (For de som ikke har fått det med seg enda se hvem som er norsk her: http://www.nettavisen.no/utenriks/article2491354.ece )…» Skal ikke fortsette med dette eventyret.. tror de fleste catcher poenget.. det handler om hvordan verden ser oss.

  Men ok.. la oss si at hvordan vi er og tror vi er helt greit. Verden får le av oss på enkelte ting. Sånn vil det alltid være. Det som bør være viktig for oss bør være hvordan vi faktisk utøver vår «godhet» i praksis. Den ultimate test for oss og vår tro på vår godhet og «best-het» ligger nettopp i møte med minoritetene – folk fra andre land. For første gang i Norges historie har vi fått muligheten til å bli utfordret på vår kultur og tankesett. Det var nettopp dette som bidro til grekernes formidable utvikling innen filosofi og kultur. De var i stadig interaksjon med mange mange andre kulturer og tankesett. Med observasjon og opplevelse av av disse, med lærdom fra disse, stimuli og innspill fra alle disse utviklet det seg en kultur i datidens rike som på mange områder ble langt overlegen samtidens andre kulturer. Det produserte frem filosofer som Sokrates, Platon, Aristoteles, Pytagoras etc.. filosofer som vi leser om også i dag, i år 2012. Her har vi fått muligheten til å lære fra andre kulturer, sette spr.tegn ved egen kultur og også ved de kulturene som minoritetene i Norge representerer. Vi må ha i mente at selv om disse menneskene er en minoritet i Norge representerer alle disse (uten unntak) en kultur som er i majoritet globalt sett sammenliknet med den norske kulturen. Det er langt flere av disse menneskene i verden enn det er nordmenn i verden og de har gjerne en historie som går mye lengre tilbake enn vår egen historie. Norges minoriteter er ikke uønsket i Norge. De er en velsignelse fra Gud. Det er i møte med dem vår utvikling ligger. Både i forhold til vår kulturelle identitet, vårt juridiske system og vårt økonomiske system. En forutsetning for å forstå dette er selvfølgelig at man må legge bort sine negative følelser overfor innvandrerne og den generelle innsneverheten. Slike holdninger har aldri gitt vekst men ødeleggelse for seg selv og andre. Faktum er at historien bloggskriveren her forteller er en ganske mild form for rasisme. Jeg selv har vært vitne til langt verre type ydmykelser av minoriteter. Det som kanskje er enda farligere er den skjulte rasismen. Vi nordmenn er verdensmestere i å baksnakke. Når «innvandreren» ikke er tilstede sitter personale, kollegium og baksnakker «innvandreren». Hvor mange ganger har jeg ikke hørt stygge vitser om flotte oppegående mennesker med en annen hudfarge som gjør en formidabel jobb og bidrar til felleskassa på lik linje med alle. Det er flaut å se alt vi utsetter minoritetetene for på en arbeidsplass. Vi gjør det direkte og vi gjør det skjult slik at det som «skjedde» nærmest fremstår som en «tilfeldig ulykke» overfor «innvandreren». Stakkaren skjønner ikke hvorfor han er så mye mer «uheldig» og «utsatt» enn alle andre i kollegiumet. Han begynner faktisk å tro at han bare er uheldig. Med hyggelige påklistrede smil og vennskapelig stemme kutter vi nerve for nerve hos stakkaren. Jeg vet om afrikansk dame som til slutt ble sykemeldt pga slike skjulte «straffetiltak» begrunnet ut fra «hvorfor er du her i Norge egentlig? Du har ingenting her å gjøre»-holdninger på arbeidsplassen. Når hun ble sykemeldt så sier avdelingslederen under et møte: «men hun er jo alltid syk.. sånn kan vi ikke ha det.. hun bør være takknemlig for at hun er i Norge og for at hun har jobb.. at hun i tillegg skal snylte på systemet på denne måten.. sånt godtar vi ikke i Norge.» Stemningen var slik at det ikke engang virket rart at hun sa det. Det passet liksom bare inn i den atmosfæren. Det er først i ettertid at det ringer en bjelle i bakhodet og jeg tenker over at det som faktisk skjedde der var totalt uakseptabel oppførsel hvis man setter menneskeverdet i sentrum. Hvis vi ikke skal sette menneskeverdet i sentrum så blir det en helt annen diskusjon med et helt annet utfall. Og det er en diskusjon jeg ikke har behov for å være med på. Men hvis vi liker å prate om menneskeverdet som en viktig norsk verdi så må vi faktisk også tørre å sette oss på prøve. Hadde mennesket lært uten eksamen hadde vi vel ikke hatt behov for denne læringsformen på skolene? For å se om vi er den vi tror vi er må vi se hvordan vi fungerer i praksis. Kåre i sin kommentar over stryker i denne eksamenen. Han lever ikke opp til de norske idealene som han gjerne liker å assosiere seg med. Og det finnes mange Kåre’er der ute. Noen med enda verre holdninger, andre med mildere holdninger. Istedet for å finne på unnskyldninger eller forsøke å prate bort fra alle våre indre «spøkelser» og primitive og onde aspekter ved vår kultur og vår enorme tendens til dobbeltmoralhet bør vi virkelig gå inn oss selv og ta et ordentlig oppgjør en gang for alle. For menneskeheten. Det er i dette vår egen respekt ligger. Det er i dette vår virkelige verdig ligger som menneske.

 116. Jørgen Aasen rasismen i uttrykt form er utøvende form av rasisme. Rasisme er noe som lever i hjertet (følelser) eller hodet (holdninger). Den påvirker hvordan du behandler et annet menneske. Om du velger å handle på en bestemt måte eller om du velger å uttrykke deg på en bestemt måte.. dette er kun spr om hvordan du utøver rasismen. Rasismen kan også uttrykkes gjennom roser og gjennom komplimenter og tilsynelatende hyggelig sex dersom intensjonen er å smitte den andre med en kjønnssykdom. Eller fordi rasisten får følelsen av at han dominerer den andre rasen under sex. Hvis dette er de indre tankeprosessene så er det rasisme. Men det indre er vanskelig å avsløre. Så man skal ikke begi seg ut på spekulasjoner. Det får være en sak mellom rasisten og Gud.

  Det finnes videre ulike grader av rasisme. Du har rett i at det ikke er sikkert at vekteren var rasist. Men hvis du følger med på hvordan enkelte folk prater på jobben bak ryggen til innvandrerne og hvordan de så forandrer ham på sekundet og blir til de mest presentable menneskene i verden så begynner man virkelig å lure… I tillegg til å være rasister er de hypokrater i dens fulle betydning. De ønsker å fremstå korrekt i samfunnet. Mens deres indre har et alvorlig avvik fra det de selv anser og oppfatter som det som er korrekt væremåte i samfunnet. Det pågår et dobbeltspill til de grader i alle samfunnsledd. Å være et våkent vitne til det er til å bli kvalm av.

  Det kan være mange grunner til at folk oppfører seg slik og det trenger aldeles ikke være rasisme. Men det er ikke rasismen i seg selv som er problemet. Så lenge den holdes til seg selv er den ingen belastning for andre. Det er den urette behandlingen, baksnakkingen, håningen, diskrimineringen, mobbingen, etc som er problemet. For dette er ondskap i praksis – utøvd ondskap. Uavhengig av den bakenforliggende årsaken.. om det er rasisme, fremmedfrykt, sjalusi, hat, konkurranse, eller rett og slett at kjemien bare ikke stemmer.. det spiller ingen rolle.. så lenge dette ikke manifesterer seg til en ond uttrykksform så er dette ikke et problem. Men når det går lengre enn det så blir det et problem. Ikke bare et individuelt problem men et samfunnsproblem. Og det må vi gjøre noe med!

 117. Jeg så at du under «Somalieren» har skrevet at du går siste året på videregående. Jeg er imponert over at du skriver så bra og reflektert i den alderen! Et tankevekende innlegg, som iallfall fikk meg til å tenkte meg om, og mange andre virker det som hvis man skal dømme etter alle kommentarene.

  «Vær mot andre, slik du vil at andre skal være mot deg»

  Hilde

 118. Det er bra at du forteller om ting som *faktisk* er rasisme, i stedet for at folk stadig skal høre tomprat fra all verdens politisk korrekte idioter som utvanner begrepet. Det er det du beskriver som er rasisme, nemlig diskriminering med bakgrunn av rase, og det burde mange mennesker ta til seg. Før var det å bli kalt «rasist» en blodig fornærmelse, nå har det blitt så vanlig at folk knapt snur seg. Det syns jeg er trist fordi det bidrar til å marginalisere de som faktisk blir utsatt for det.

 119. så hadde jeg grisebanket vakta og yddmyket kassadamen til det ytterste! Seriøst Ahmed. If that’s your name at all, which i DOUBT. Ka e forskjellen mellom deg og Vakteren? I raelly feel sorry for u and ur likes, who believe in violence. Vold løser ingenting. Det berre forverre situasjon.

 120. Abdul, ikke døm meg. FØKKK u,
  Jeg er norsk-pakistaner, men har sjelden opplevd rasisme. Bruker ikke rasismekortet som du og alle andre muslimer gjør. Vold løser ingenting, vel ironisk at alle muslimer tyr alltid til vold som meg. Sala Pænchod haram da pilla-.

 121. Jeg får rett og slett vondt i magen av dette. Jeg forstår ikke at folk kan tenkte og gjøre sånt! Selv om vi alle har forskjellig hudfarge, betyr det da ikke at andre er dårligere mennesker! Jeg blir litt målløs. Håper virkelig dette blir fikset på et vis.. Ingen fortjener å bli behandlet sånn.

 122. Veldig bra innlegg som alltid walaal. Men jeg tror jeg ville håndtert situasjonen litt annerledes. drittsekken vill ikke fått fred fra min siden, sender klage etter klage til han får lære at slik behandler man ikke mennesker, uansett om de e hvit, brun eller gul. Alle fortjener respekt.
  Jeg har selv mor som innimellom kan være hissig for ingenting, vi somalier liker å være høylytt og litt skremmende når vi e sint, på en på måte skjønner jeg at han tok henne ut av senteret, men hun kunne ihvertfall fått advarsel og kanskje kunne han si at sånne kan hun ikke oppføre seg eller at ho blir kastet ut. Litt provoserende når vekteren sier «Detter e Norge» Også?
  Til sjokaladebrun: Jeg er helt uening med deg, somalier e ikke utakknemlig for å være her i norge, og når du sier at hvorfor ho ikke drar til sitt eget hjemmeland, så må du huske at ho har bodd her siden ho var 2år gammel. Da e ho like norsk som alle andre spør du meg.
  Tro med hverdags rasisme skjer overalt, til og med somalier eller andre utlending kan være rasister mot Nordmenn,har selv sett dette flere ganger.

 123. Dette er ille, ille og pinlig! Synes dere er tøffe som holder hodet høyt her! Meld inn saken til Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO), www. ldo.no

 124. Så skal vi ut og vifte med «rasismekortet» igjen. Disse to personene, damen i kassen og vakten , gjorde kun jobben sin, men skal selvsagt henges ut som «rasist»
  Norge flommer over av kriminelle, fremmedkulturellle, særlig somaliere. Somaliernes gjøren og laden i Norge ser,, for det meste, ut til å dreie seg om trygdesnylltng, tyveri, knivdrap og katsalg. Det er da helt riktig å gå disse folka etter i sømmene. Jeg tenker butikkpersonalet er lei all butikknaskingen fra de fremmede. Derfor sier jeg hurra for disse påpasselige helnorske menneskene.

 125. @jada,
  Jeg synes det er problematisk at så mange tok det for gitt at det var «rasisme» og at rasismekortet dras i tide og utide.

  Men det er liten tvil om at både kassadamen og vekteren, hverken opptrådte høflig eller korrekt.

  Din harang om somaliere og fremmedkulturelle er derimot ganske så langt inn i det rasistiske. At du topper tøvet med å karakterisere to personer som demonstrerte dårlig oppførsel som «helnorske», understreker dine doble fordommer.
  Du får neppe mye applaus for det utspillet, i hvert fall ikke fra undertegnede.

  Cassanders
  In Cod we trust

 126. Kall meg gjerne hva faen dere vil, men håper du blir gruppevoldtatt på gata lille naive alise, av en gjeng afrikanere som ser på deg som dritt, dere lever alle i en boble uten å se hva som skjer rundt dere. Fy faen jeg blir kvalm av dere alle.

 127. Foreslår at Somalieren venter med å stå fram med fullt navn. Sånn apropos visse innlegg.

  Handler det om menns eierskap til kvinnene?

 128. @Alex: Dersom du faktisk mener det du sier vil jeg anbefale deg å besøke din fastlege. Han kan henvise deg til en psykolog.

 129. @Hans K. Kan si det samme til deg, hvis du er så jævlig trangsynt. Lykke til videre med det fremmedkulturelle eksperimentielle drømmesamfunnet ditt..

 130. Jeg blir både sint og lei meg. Som serviceperson prøver jeg å behandle alle likt, og jeg prøver spesielt å være imøtekommende ovenfor de som kanskje ikke snakker så bra norsk, for jeg VET at ikke alle behandler dem like bra. Hvite, brune, gule, grønne, vi er alle forskjellige – på innsiden og utsiden.

  Jeg ville aldri heller beskyldt noen for å stjele i full offentlighet. Om man har en reell mistanke, skal man være veldig sikker, og man skal være diskret, for å ikke ydmyke stakkaren ytterligere. Her virker det som om det var hudfargen som vekket mistanke, og ikke oppførselen. I tillegg ble vedkommende hengt ut foran hele butikken, og var atpåtil åpenbart uskyldig. Synd at det skal være slik i år 2012.

 131. Provoserende. Noen mennesker er bare ikke til å tro.
  Bra du skriver dette slik at vi nordmenn får øynene opp. Hverdagsrasisme er et mye større problem en de fleste faktisk er klar over.

 132. @Alex: Du skriver «håper du blir gruppevoldtatt på gata lille naive alise». Dersom du faktisk mener det du skriver vil jeg anbefale deg å besøke en psykolog.

  Somalieren skrev blogginnlegget «Voldtekt og moralsk kompass» om overfallsvoldtekter den 31. oktober i fjor. Anbefale deg å lese og kommentere det innlegget dersom det er overfallsvoldtekter du ønsker å diskutere.

  @Sunniva: Kjempeflott holdning 🙂

 133. Hva skal man gjøre med sånt? Jeg holdt på å si at det er utrolig, men det er det jo ikke. Noen mennesker har en trang til å vise at de har makt og kan bruke den; vise at de er bedre enn andre fordi de tilhører en spesiell gruppe. Det er synd på dem også, de lider jo av sterke mindreverdighetskomplekser og har liv fulle av frykt for at deres lave oppfatning av seg selv er riktig. Derfor prøver de å rakke ned på andre – for å vise at de er overlegne («Jeg er i det minste bedre enn _han/henne_!)

  Selv om dette kanskje kan hjelpe din mor til å vise denne stakkaren et medfølende smil, er det jo klart at det ikke gir rettferdighet for det han har gjort mot henne. Og helt sikkert mange andre også. Så hva skal man gjøre? Banke ham opp? Være nedlatende og frekk tilbake? Det kan man jo forsøke, men det fører garantert ikke til noe godt (hvis den typen handlinger førte til noe godt, ville jo denne mannen du omtaler hatt rett!).

  Mitt forslag er rett og slett å ignorere ham. På en høflig og omtenkelig måte. Slik man ignorerer at folk med tourettes kan ploppe ut med stygge ord. Se på ham som om han har en slags sykdom og trenger hjelp. For det har han, hvis det du sier stemmer. En veldig vanlig sykdom, dessverre.

  Og husk, gi moren din en klem!

 134. Dette er bare så idiotisk!! hvordan kan en gjøre alt det der?? men jeg sier bare Livet er Urettferdig,,, Spesielt når man er litt »spesiell»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s