Kulturkollisjoner på mikronivå

Fra Sage

Inspirert av kommentarene til blant annet Toove og Hans K som, henholdsvis, spurte om somalisk hilsekultur og idiomer, har jeg lyst til å sette igang en liten serie om små kulturkollisjoner. Hvis du som ikke-somalier lurer på hvordan somalisk kultur forholder seg til noen «typisk norske» handlinger eller uttrykk, eller du som somalier irriterer deg grenseløst over noe mange regner som «typisk norsk», skriv en kommentar under innlegget, eller send meg en melding med et tema eller et irritasjonsmoment på bakrosaburkaer@gmail.com.

Dette tror jeg kan bli veldig artig.

Reklamer

3 kommentarer om “Kulturkollisjoner på mikronivå

 1. Dette kan være en interessant øvelse. Jeg ser frem til nye eksempler.
  Selv om det KAN oppfattes som en digresjon håper jeg du tilgir at jeg også benytter anledningen til å peke på noen tilgrensende problemstillinger.

  For det første : En slik «open-minded» undersøkelse av språklige særegenheter er jo en nyttig påminnelse om at det finnes atskillige knagger å henge «det norske» og f eks «det somaliske» på. Mange av disse vil være UVIKTIGE og derved ufarlige (og som du har lagt opp til her: artige og interessante).
  På tross av noen intellektuelles velmenende forsøk på å dekonstruere norsk identitet, tror jeg folk utenfor parnasset er ganske flinke til å gjenkjenne slike forskjeller. (Årsaker og effekter av dette kan være tema for en annen post). Nå finnes det også forskjeller som er atskillig mer problematiske. Bl .a. knyttet til religion, og religions-influert kultur. Disse vil nok være atskillig vanskeligere å overkomme, men en god begynnelse kan nettopp være å forsøke å forhindre at de siste «ødelegger» for de første.

  For det andre: Jeg har lenge latt meg irritere (tenk det :-)) av hvor dårlig norske intellektuelle forkjempere for multikulturalisme har reflektert over premissene for sitt prosjekt.
  På den ene siden har de altså brukt mye tid og krefter på å «dekonstruere det norske». De har påvist at vår kulturelle bakgrunn er influert av en lang rekke med kulturelle strømninger. Dette er selvfølgelig riktig (fakta er fakta), men konklusjonen : hey presto, altså finnes det ikke «noe norsk» er forstemmende dårlig.
  For hva gjør de ikke i neste omgang? Jo de ser ut til uten en eneste kritisk tanke å akseptere andre kulturer som genuine!? Altså at «de andres» kulturelle tilblivelse på vesentlige måter skal ha skilt seg fra «deres egen».

  Det ligger også en annen stor selvmotsigelse i dette prosjektet. HVIS fremmede kulturer skal være nettopp «fremmede nok» til å være interessante (og presumptivt berikende) forutsetter en slik kulturell avstand at kulturer nettopp har hatt tilstrekkelig grad av ISOLASJON til å ha blitt anderledes. Vanlige folk her i steinrøysa frustreres over at de intellektuelle applauderer en slik isolasjon hos «de andre», mens omskriver i moralske termer ethvert forsøk på å kjempe for det samme for seg selv.

  Cassanders
  In Cod we trust

 2. Tilbaketråkk: Og kulturkollisjonene fortsetter | bak rosa burkaer og gule mullahskjegg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s