Papirgalskap, sytende studenter og et stort, fælt og pengeslukende troll

Foto: Mike Bailey-Gates

Studenter syter fælt. Vi syter over dårlige boligtilbud, dårlige undervisere, mangel på undervisere, mangel på læringsressurser og 10 måneders studielån. Ærlig talt. I et ikke navngitt afrikansk land bor studentene i UNICEF-telt, har en gresk husmor som økonomiprofessor og skriver på resirkulerte papayablader. Studielån? En afrikansk student i et ikke-navngitt men særdeles representativt land vet ikke hva stuudijeloan er.

Sist i rekken, av ting norske studenter syter over, er den – i noen kretser – famøse kopinoravtalen. Mange studenter hever brystet, banker på bordet og erklærer at de endelig har funnet sin fanesak. «Dette-,» sier de – «er noe vi kan få bred oppslutning om i studentmassen. Dette er noe studentene bryr seg om!». Hvilket impliserer at studentmassen ikke bryr seg om dårlige boligtilbud, dårlige undervisere, mangel på undervisere, mangel på læringsressurser og et studielån som gjør det mulig å være en heltidsstudent. Slike uttalelser gir meg en emmen følelse i munnen. Dersom målet ved å mobilisere studenter til protest er utelukkende å få en mulighet til å protestere, for så å arrangere en protestfest etterpå, har vi allerede mislyktes.

For deg som er uinnvidd: Kopinor er et selskap som «- forhandler og inngår avtaler om kopiering og annen bruk av åndsverk i skoleverket, universiteter og høyskoler, statlig og kommunal administrasjon, kirker og trossamfunn og store deler av organisasjons- og næringslivet. De fleste avtalene omfatter både fotokopiering og digital kopiering.» 

Ved mitt universitet, altså universitetet i Oslo, betaler hver heltidsstudent 100 kr i kopiavgift til Kopinor for å dekke «-UiOs utgifter til opphavsrettslig beskyttede kopier som deles ut til studentene.» Nytt nå er at Kopinor ønsker å digitalisere kompendiene mange studenter benytter seg av. For å unngå piratkopiering inngår det i den nye modellen at hver student er pålagt å betale en fast sum, altså kjøpe kompendiet, uavhengig om studenten trenger kompendiet eller allerede har kompendiet. Argumentet for dette er at dersom det blir valgfritt å kjøpe det vil én student kjøpe og distrubuere det, ulovlig, til sine medstudenter. Kopinor prøver å motvirke et økonomisk tap hvilket jeg, med mine begrensede kunnskaper om økonomi, fint kan forstå.

Problemet med den foreslåtte modellen er at den kraftig innskrenker studentenes valgfrihet. Vi kan ikke velge om vi vil kjøpe eller ikke kjøpe, vi kan heller ikke velge andre distribusjonskanaler, og slik modellen foreligger nå, dersom en er nødt til å ta et emne på nytt må man også betale for ett eller flere kompendier dobbelt. Et annet problem ved den foreslåtte modellen er at den rokker ved gratisprinsippet norsk utdanning hviler på. Dette er, i verste fall, snikinnføring av skolepenger. Og det finner ikke studentene seg ikke i, her representert ved Studentparlamentet:

Studentparlamentet har derfor følgende beskjed: Enten dropper Kopinors forslaget om tidenes ran av studenter ellers så mobiliserer Studentparlamentet til kamp mot dem.

Nå er jeg ingen stor tilhenger av landveisrøveri, tvert imot, jeg – med mine somaliske røtter – har en pirat i hjertet, men problemet med Studentparlamentets bombastiske motstand mot Kopinor er at de er blinde for det markedet Kopinor har innsett eksisterer. Studenter vil ha digitalt pensum, det tar mindre plass og det er antakeligvis billigere enn kompendier på papir. Løsningen er ikke å droppe Kopinors forslag, løsningen er å finne bedre løsninger som ivaretar gratisprinsippet, ivaretar vår valgfrihet, hindrer Kopinors forsøk på å ta monopol, og imøtekommer ønsket om bedre utnyttelse av teknologi. Festen? Den kan vi ta etterpå.

5 kommentarer om “Papirgalskap, sytende studenter og et stort, fælt og pengeslukende troll

 1. Sannheten er relativ. Det er klart at sammenlignet med å leve i svært mange andre land må jo alle klager i Norge forstumme. Men de fleste av oss velger heller å distansere oss fra verden utenfor. Derfor vil vi ikke inn i EU. Derfor vil vi ha tollmurer. Og derfor vil vi ikke at noen skal komme hit med endre kulturelle signaler.

  Du har helt rett i at Kopinor har et rettmessig krav. Og det beste motargumentet er nettopp det du sier, utgiftene for studenter med dårlig progresjon. Det er et problem som kan løses.

 2. Jeg fikk hjertet litt i halsen av digitaliseringsforslaget, men så kom jeg på at jeg ikke går på UiO. Jeg er en slik som må ha tilgang på pensum i papirform, ellers glemmer jeg det jeg leser.

 3. Altså, på UiT har vi også sagt nei, men på et prinispelt grunnlag av at studentene skal ha gratis utdanning og at ingne derfor skal tvinges til å kjøpe noe de ikke trenger etc. Det er jo faktisk ikke slik at alle studenter kjøper 100% av det som står på pensumlista.

  Jeg sier også ja til en annen løsning og er veldig pro digitalisering som skaper færre miljøsvin, men slik avtalen har stått frem til nå så er den håpløs.

 4. Det er egentlig mye som må utredes først, hvorvidt studenter ønsker digitalt pensum, ikke minst. Kanskje jeg var litt for rask der.

 5. Mulig det her er en ypperlig anledning til å gjøre en digitalisert versjon av alle læremidler gratis tilgjengelig for studentene. Det vil sikkert oppleves som urettferdig av dem som «må» ha en papirutgave av pensum, men…….
  Åkkesom… fortsatt relativt høy levestandard i Norge forutsetter at mange ungdom tar høyere utdannelse og det er viktig at utdannelsen er nær gratis slik at en ikke utelukker en stor prosentandel av de unge fra høyere utdannelse kun pga den økonomiske situasjonen de befinner seg i. Er vel også viktig at en får ungdom til utdanne seg til yrker det er og blir behov for……
  Imho selvsagt……………

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s