«Kjensler treng også teori. Ein sivil kvasireligion er ikkje nok.»

Dei metafysiske spørsmåla melder seg, noko vi lenge har vent oss til å avvise eller fortrengje. Anten vi lander som truande, ikkje-truande eller noko midt i mellom, blir vi no utfordra til å tenkje gjennom dette.

Også på det samfunnsetiske området vil vi etter kvart få bruk for referanser og termar som er meir presise og omfattende enn runde honnørord som «åpenhet» og «demokrati». Då kan det bli meir kontroversielt, men også meir gjevande og operativt.

Det er sjeldent jeg ikke helt vet hvor jeg skal stille meg, etter å ha lest en kronikk. Men Arnfinn Harams kronikk titulert «Sivilreligionen» i Klassekampen 17.9.2011 synes jeg var litt vanskelig å forholde seg til. Det som virrer rundt i hodet mitt er: Hvorfor er den norske kirken så taus, eller er det bare jeg som ikke har fulgt med?

2 kommentarer om “«Kjensler treng også teori. Ein sivil kvasireligion er ikkje nok.»

  1. Taus i forhold til hva? Tror Dnk har samme problemer som IRN, de får ikke spalteplass med mindre noen er sure på dem. Og da går spalteplassen først og fremst til kritikken, ikke svarene. Så for å vite hva Dnk driver med og sier, må man aktivt oppsøke de foraene de har hvor de skriver, diskuterer og tenker høyt. Vårt Land, Dnk sine internettsider, kirkemøtene, kirkeakademiene, preknene osv.

  2. Det er kan hende vanskeleg for ein institusjonalisert religion sin institusjon å lytte så aktivt som ein må gjera for å taka del i samfunnsdiskusjonen? Det er kan hende problematisk for ei statskyrkje å gå politisk til verks? Det skjer noko godt arbeid med miljøvern, der ein har prøvd seg – sikkert både med ekte engasjement og som profilering…

    ..men som «gjenomsnittleg norsk kristen og medlem av statskyrkja» har eg eit aldri så lite ønske om at prestene skal gå ut på gata og stille interessante spørsmål: korleis kan vi hjelpe samfunnet å gjera etisk rette val? Korleis kan vi utvide samfunnsengasjementet til medlemmane våre utan å risikere å bli misbrukt politisk? Korleis kan vi skape konstruktiv konfrontasjon mellom etikk og praksis, på personleg og offentleg plan?

    Wow. Det hadde gjort seg 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s