Allah og Djevelen

Tidligere: Allah

I islam lærer vi at det finnes minst to skapninger usynlige for mennesket: englene og åndene (djinn). I tillegg til Allah utgjør disse ‘alam al-ghaib (den usynlige verden). Vi lærer at englene mangler fri vilje. Kun ved en situasjon i Koranen setter englene spørsmålstegn ved Allahs dømmekraft, de lærde strides om hvorvidt tvilen deres var guddommelig inspirert eller et produkt av englenes eget intellekt.

Gruppen djinn er spesiell. Vi sameksisterer men ser dem ikke. Vi vet egentlig lite om djinn i islam – og nei, den blå ånden i Aladin representerer ikke djinn- men det vi vet er at de har fri vilje og at noen, men ikke alle, er muslimer jmf Koranen kapittel 72. Det var en djinn som forårsaket syndefallet. Koranen forteller om djinnen Iblis:

It is We Who created you and gave you shape; then We bade the angels prostrate to Adam, and they prostrate; not so Iblis; He refused to be of those who prostrate.What prevented thee from prostrating when I commanded thee?» He said: «I am better than he: Thou didst create me from fire, and him from clay.

Koranen [7: 11-12]

Etter denne ordvekslingen forbanner Allah Iblis, men Iblis inngår et kompromiss med Gud:

He said: Respite me until the day when they are raised up.

Allah said: Surely you are of the respited ones.

He said: As Thou hast caused me to remain disappointed I will certainly lie in wait for them (mankind) in Thy straight path. Then I will certainly come to them from before them and from behind them, and from their right-hand side and from their left-hand side; and Thou shalt not find most of them thankful.

Allah said: He said: Get out of this (state), despised, driven away; whoever of them will follow you, I will certainly fill hell with you all.

Koranen [7:14-18]

Ordnerden i meg forsøkte å finne en definisjon på «djevel», bokmålsordboken hevder at en djevel er en motstander av Gud. I arabisk er også djevelen (shaitan) beskrevet som en motstander. Altså er ikke djevelen én bestemt skapning, en djevel er enhver motstander av Gud. Iblis regnes såklart som en shaitan. Men, hva var det Iblis motsto?

For min del  virker det ikke som om djevelen motsto Gud. Djevelen hevet seg over en annen skapning. Han ville ikke bukke for det nye mennesket, ikke fordi djevelen var imot Gud, men fordi djevelen anså seg selv overlegen dette mennesket.  I Koranen kan man få inntrykk av at djevelen er å finnes blant djinn og mennesket jmf Koranen kapittel 114.  Jeg oppfatter overlegenheten som vår indre demon. Sånn sett er djevelen også endel av oss alle sammen, slik Iblis truer med i Koranen. Er ikke ondskap, som mange religiøse forbinder med djevelen, et produkt av vår overlegenhet. At vi anser oss selv mer verdifulle enn andre? En annen tanke: Virker ikke djevelen, fra et islamsk perspektiv, som den første rasisten?

Kanskje er ikke djevelen en motstander av Gud, men heller en motstander av mennesket? Uansett forsøker jeg, i ramadan, å bekjempe min indre demon.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s