Allah

Min islamske tro baserer seg på Allahs eksistens. Allah er et arabisk ord som løselig oversettes til Gud, men Allah er ikke bare Gud. Allah er Al-Lah, Guden. Guden som talte til Abraham, til Moses, til Jesus og til Muhammad – fred være over dem alle sammen. Guden som skapte himmelen, jorden, havene, plantene og dyrene – og lærte mennesket å utvikle redskap som skulle gjøre tilværelsen på jorden enklere. Allah er også Guden som ble introdusert for de polyteistiske araberne i den arabiske halvøyen på 500-tallet. Guden noen av dem avslo og andre omfavnet.

I Koranen beskriver Allah seg selv med 99 adjektiv. Disse adjektivene kaller vi Allahs 99 navn. Allah er den nåderike og barmhjertige, opprettholderen og avlasteren, den generøse og den mest kjærlige.

Vi bruker «Han» om Allah, dette er rent språklig. Gud i Islam ligner ikke på mennesket, derfor er Han verken han-eller hunkjønn. Allah skapte ikke mennesket i sitt bildet, og Han har ingen felles likhetstrekk med sitt skaperverk. Dette byr på problemer når Koranen likevel omtaler Allahs hånd og Allahs syn. Hvordan kan Allah se når Han ikke deler vårt menneskelige syn, og hvordan kan Allah ha en hånd som ikke er en hånd? De islamske teologene delte seg i to store fløyer: De som ville tolke Allahs ord bokstavlig – hvis Koranen omtaler en hånd har Allah vitterlig en hånd – og de som ville tolke ordene metaforiske – en hånd kan bety mye forskjellig. I en periode i islams historie var disputtene mellom fløyene så store og endeløse, at noen muslimer nektet å be sammen med en som tilla Allah menneskelige egenskaper, mens andre muslimer nektet å be sammen med de som ikke ville ta Allahs ord for gitt.

I dag har mange av de store teologiske diskusjonene måttet vike for temaer mer aktuelle for lekmannen. Diskusjonene dreier seg i større grad om hvordan en muslim skal praktisere sin tro, og mindre om Guds natur. Likevel er man enige om det meste. Det rår enighet om at Allah er én, enestående, uten foreldre og uten barn. Dette stadfestes i kapittel 112 i Koranen. Muslimer er også enige om Allahs myndighet, slik det står beskrevet i Tronens vers, vers 255 i andre kapittel i Koranen.

I tillegg utformet en hadithlærd, Tahawi, en rekke teser om den islamske teologien som alle fløyene innenfor sunni-islam (mer eller mindre) er enige om. Læresetningene, 105 av dem tilsammen, blir refert til som Aqida Tahawiyya:

We believe in al-Lawh (the Tablet) and al-Qalam (the Pen) and in everything written on it. Even if all created beings were to gather together to make something fail to exist, whose existence Allah had written on the Tablet, they would not be able to do so. And if all created beings were to gather together to make something exist which Allah had not written on it, they would not be able to do so. The Pen has dried having written down all that will be in existence until the Day of Judgement. Whatever a person has missed he would have never got it, and whatever one gets, he would have never missed it.

For meg er Allah as-samii’, den som lytter. Jeg kaller på Ham når jeg er trist, forvirret og sint. Jeg burde bli flinkere til å kalle på Ham når jeg er glad og tilfreds. Allah sier i Koranen kall på Meg og Jeg skal svare. Mange mennesker tror at dette svaret skal være opplagt, en guddommelig hånd som griper inn i livet ditt og retter alle feilene. Samtidig sier Allah at Han hjelper den som hjelper seg selv. For meg er derfor det å snakke til Allah en måte å klarne mitt sinn på, prate og gråte ut, bønnen er å avlaste hjertet. Og jeg får alltid svar når jeg ber til Allah. Svarene kan bruke litt (mye) tid, men de kommer tilslutt.

Reklamer

2 kommentarer om “Allah

  1. Tilbaketråkk: Allah og Djevelen « bak rosa burkaer og gule mullahskjegg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s