Unnskyld, hvorfor vil du filme min vagina?

Kilde: Staten filmer jenters underliv

Den norske stat har funnet ut at det er lurt å undersøke unge jenters underliv. Ikke alle jenters underliv, men jenter som kommer fra områder der stygge damer klipper opp og syr sammen underliv. Nå må vi huske at langt i fra alle jenter blir utsatt for slike kvinner. Likevel har staten besluttet å gjennomføre noe som pent og pyntelig heter kjønnsorgansjekk, noen ganger uten å spørre jentas foreldre. Motsetter foreldrene seg undersøkelsen blir de mistenkeliggjort, jenta hentet av av offentlige tjenestemenn og undersøkt allikavel. Der gikk friheten til å bestemme over sitt eget og avkommets liv rett i vasken.

Nå har man også funnet ut noe fryktelig lurt, ja, nå har man funnet ut at man kan filme jentas vagina. Hun får æren av å ligge på en kald, polstret benk dekket med papir eller laken. Så får hun spre leggene foran en dame eller en mann i en hvit frakk, og kjenne at latexdekkede fingre rører henne i den mest intime og private kroppsdelen. Jeg kan tenke meg at det er en innmari gøy opplevelse, den kan sikkert måles med en sommertur til Liseberg eller det å gå vill i en godtebutikk. Et minne for livet.

Hvorfor gjør staten dette?

Av noble årsaker, tro du meg, poenget med det hele er å finne ut om en ung jente er omskåret. Har hun blitt omskåret i den perioden hun har hatt norsk oppholdstillatelse kan foreldrene rettsforfølges. Strafferammen for omskjæring er åtte år. Tre traumer står i  kø  for enhver ung jente som dessverre blir utsatt for kjønnslemlestelse:

1. Ignorante mamma og pappa reiser med henne til Somalia der de neglisjerer pliktene deres som foreldre og utsetter stakkaren for omskjæring.

2. Hun kommer tilbake til Norge,  barnevernet blir varslet og hun blir sendt til undersøkelse. Har foreldrene satt seg i motverge, vil hun antakeligvis være i et rom med kun fremmede og ta av seg klærne nedentil.

3. Mamma og pappa blir fengslet, jenta mister familien og kommer i barnevernets varetekt. I en kultur og en hverdag hun ikke er kjent med, mest sannsynlig vil hun oppleve kommunikasjonsproblemer.

Kanskje er ikke den lette veien, den gode veien i dette tilfellet?

12 kommentarer om “Unnskyld, hvorfor vil du filme min vagina?

 1. Et veldig bra innlegg, den norske stat er mer glad i norsk somaliske jenter enn det deres familie er:-/
  Den norske stat med Audun Lysbakken i spisen må beskytte alle norsk somaliske barn, og dokumenter status quo, i tilfelle foreldrene skulle finne på noe dumt som å deformere hennes kjønnsorgan.
  Det er viktig i en slik debatt at jeg tar avstand fra dette, men vi vet alle sammen at dette er en gammel tradisjon som nå lengre ikke praktiseres av somaliere i vesten så hvorfor dette, og det er veldig rart hvordan rettsikkerhetsprinsipper , og andre norske regler ikke gjelder for oss somaliere når man ønsker å begå et overgrep ovenfor oss.

 2. «og det er veldig rart hvordan rettsikkerhetsprinsipper , og andre norske regler ikke gjelder for oss somaliere når man ønsker å begå et overgrep ovenfor oss.»

  Word, du kan reservere barnet ditt fra å bli vaksinert på skolen, men du har ikke noe valg om staten velger å undersøke ditt barns underliv. Det er bare noe som ikke stemmer her. Forøvrig har tvang aldri vunnet frem, du kan ikke tvinge folk og lovpålegge dem til å forandre sine holdninger. Den eneste måten man kan endre holdninger på er å få dem til å selv forstå at det er feil og umoralsk. En strategi som tydeligvis fungerer fordi omskjæring blir mer og mer upopulært, og langt enklere å snakke om.

  Kvinner forstår at dette er en barbarisk tradisjon som ikke har røtter i Islam, en idé om at man er ærbar hvis ditt kjønnsorgan til de grader er sydd sammen slik at du ikke kan tisse ordentlig engang. Og menn er mer komfortable med å si at de ikke vil gifte seg med en kvinne som er omskåret.

  Da jeg var liten fikk jeg streng beskjed av mormor som sa at jeg aldri måtte finne på å si at jeg ikke var omskåret, hun var veldig skuffet over at mamma ikke ville la henne stikke en nål i meg eller noe (irbad yar jaf ku si bahalka). Nå er jeg så stolt når hun kan si blant mange mennesker, jeg begikk en urett mot min datter men jeg er glad mitt barnebarn er reddet.

 3. ingen tvil at det er traumatiske for barn som blir utsatt for dette. jeg skjønner ikke poenget med video filmingen? ville disse voksne som ‘kjemper’ for barnsrettigheter latt seg filme ved gynekologiske u.s.?
  det er klart en holdningsendring for somaliere som har bodd en stund i vesten, og sjelden er barn av disse utsatt for fgm.
  folk skal tenke også for sine rettssikkerhet for veien til umyndigjøring og overformynderiet av en hel folkegruppe ikke så langt.

 4. Hva skulle være traumatiske i dette?
  Norske gutters underliv blir jo sjekket for å se om stenene har fallt på plass i pungen. Det er ren rutine ved helseundersøkelsene alle småbarn må igjennom.

  Det her er viktig, det gjelder de svakeste blandt oss, nemlig våre barn. Og vi skylder de jentene med somalisk bakgrunn å kjempe for deres reproduktive rettigheter.

  Ikke for det, hvis det innad i miljøet er andre metoder å bekjempe skiten infibulasjon på, så kom med forslagene.

 5. Poenget var vel at da filmer de det ikke, og hele settingen er helt annerledes ellers, fordi det er ikke preget av tvang, eller at man blir mistenkeliggjort fordi man er fra et spesielt land.

 6. Snakker vi spesifikt om jenter som er omskårede er det antakeligvis ikke rosa skyer de forbinder med det å sprike beina foran en fremmede person. Hvorfor skal en jente tvinges til å gjenoppleve en situasjon hun ikke burde gjenoppleve?

  For det andre, jeg tilhører en kultur der bluferdighet (sammenlignet med den norske kulturen, slik jeg har erfart den) er noe du blir implementert med fra barnsbein av. Du vil kanskje se noen nakne etnisk norske små barn løpe rundt i stranda om sommeren,men aldri en somalisk unge. En somalisk jente har blitt opplært til å tro at hennes kjønnsorgan er noe veldig privat som ikke skal deles med noen, jeg kan ikke tenke meg den følelsen et lite barn har når hun, uten foreldrenes viten, blir bedt om å avsløre en del av seg selv hun har blitt lært til å skjule.

  Du kan være uenig i at denne mentaliteten eksisterer i vår kultur, men den er der og går ikke vekk på lenge. Dette handler mer om å straffe foreldrene enn å ta hensyn til barna, skaden er der og går ikke vekk i et legekontor.

 7. نوره اصیله :
  Poenget var vel at da filmer de det ikke, og hele settingen er helt annerledes ellers, fordi det er ikke preget av tvang, eller at man blir mistenkeliggjort fordi man er fra et spesielt land.

  Men hvorfor blir somalierne mistenktliggjort her?

 8. omskjæring er kvinner er forbudt også av ISLAM, men desverre tror mange somalere at det er lovfestet i sunnah, spessielt folk i somalia hvorfor? fordi de ikke har ikke har den samme brede tilgangen til kunnskap som somalere utenfor somalia.

  Derfor mener jeg at det beste tiltaket ville være om de Lærde(Uluma) spredde kunnskap om denne type misshandling mot barn…. men å filme barns vagina for å straffe Deres forelde vil bare gjøre vondt verre, det er bedre å komme tiltak før disse handlingene skjer!!

 9. Mo :
  omskjæring er kvinner er forbudt også av ISLAM, men desverre tror mange somalere at det er lovfestet i sunnah, spessielt folk i somalia hvorfor? fordi de ikke har ikke har den samme brede tilgangen til kunnskap som somalere utenfor somalia.
  Derfor mener jeg at det beste tiltaket ville være om de Lærde(Uluma) spredde kunnskap om denne type misshandling mot barn…. men å filme barns vagina for å straffe Deres forelde vil bare gjøre vondt verre, det er bedre å komme tiltak før disse handlingene skjer!!

  Nå blir det ikke gjort for å straffe foreldrene.
  Ellers da, så er jeg enig med deg at det her ikke hører hjemme i islam, det hører ikke hjemme noe sted. Særlig ikke i vesten hvor de her somalierne det er snakk om insisterer på å oppholde seg. Hvis de vil dra hjem hvis filmingen blir en realitet, så sier jeg bare en ting og det er God Tur Hjem til Somaliland.

 10. Sexy Sadie :

  Nei, men for å straffe foreldrene (der det er nødvendig), så man nok igjennom ett legekontor.

  Nettopp.
  Vi straffer foreldrene, vi hjelper ikke jentene. Det beste vi kan gjøre her er å forebygge og hindre at omskjæring finner sted.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s