Damascus: Kontraster

Jeg landet i Damaskus noen få timer før soloppgang. Forøvrig har substantivet morgen sabaah (صباح) gitt rot til verbet asbaha (أصبح) som betyr å endre eller å forandre. Det var ikke akkurat dét jeg tenkte på der jeg stod med min tunge koffert, ryggsekk og taxfreepose. I tillegg til å bekymre meg over hvem som skulle møte meg og hvordan jeg skulle kjenne han igjen, falt det meg likevel inn at Syria er i endring. I sammenligning med mitt forrige besøk skinte flisene bedre, dørene var nå av glass, rengjøringspersonalet gikk dypere til verks og utvikling lå i luften. Det hjalp ikke førsteinntrykket at min concierge ankom i en skranglete Volvo. Likevel var det med håp jeg forberedte meg til et lengre opphold i Syria.

Fra mitt værelse, jeg bodde med familie, kunne jeg se en fjellkjede (nåja, min geografilærer hadde kanskje ikke kalt dem fjell) som fylte hele horisonten min. Små hus lå malplassert opplangs fjellet, men det ble tynt med bebyggelse desto høyere en kom. Damascus er omringet av fjell. Brune fjell som fra avstand ser ut som sanddyner men ved nærmere inspeksjon spottende avslører sin steinete og røffe overflate. En tanke er at fjellene stenger Damascus fra verden, for i Damascus føler du at du er i en boble. Menneskene lever uanfektet av verden utenfor, de er stolte og komfortable med den kulturen de har dyrket frem. Uansett hvor lenge du bor i Damascus kan du ikke helt forstå deg på damascusere. De er varme og typisk arabiske til kjernen, men nå og da møter du også en lavmælhet du heller forbinder med nord-europeisk kultur. Samtidig blir det feil å si at Damascus er en boble. Damascus er en kosmopol. Det er ikke den type flerkultur vi enten, iherdig, kjemper for eller imot i Europa. Multikulturen i Damascus er annerledes, det er en flerkulturalitet som er inngravd i byens hjerte, en flerkulturalitet som damascusere lever med i harmoni. Damascus har alltid, og jeg håper vil fortsette å være, et midtpunkt for all verdens mennesker. Om Tyrkia er døren til Europa er Syria sannelig dørmatta.

Første gangen min søster (ikke biologisk søster) ba meg kjøpe melk var jeg rådvill. Selvfølgelig var jeg i Syria for å lære, for å kommunisere med de innfødte, for å  ta sjanser jeg kanskje ikke hadde turt ellers, men måtte hun be meg om det på dag fire?

Likefullt tok jeg imot 50 syriske pund,  noe som tilsvarer fem kroner for å kjøpe to kilo melk. Skeptisk (plutselig skal melk måles i kilo, det tok ikke lang tid før jeg fant ut at absolutt alt måles i kilo) prøvde jeg å finne frem til hennes favoritt landhandel. Jeg ble overrasket over å se mennene bak disken, i tillegg til å være svært skjeggete var de også lyshudede. Jeg snakker ikke om lyshudet i forhold til en somalier, jeg snakker om grensen mellom lys og blek. I tillegg hadde den ene mannen utrolige lyse blå øyne; hvert øyeblikk trodde jeg at Ashton Kutcher ville hoppe frem, rope Punk’d og forklare at disse mennene ikke var arabere. Det skjedde ikke. Stotrende forklarte jeg mitt ærend, smilende veide de to kilo melk i en brødpose og rakte melka frem til meg. Tykk, fersk kumelk – håper jeg.

Senere fortalte min søster at melkemennene våre var kaukasere, spesifikt cirkassere som i Syria blir kalt al-chirkaas (الشركس). Disse flyttet ned til midtøsten, ved hjelp av det ottomanske riket, fra nordvest kaukasus i 1860 og 1870-årene etter å ha bli forfulgt av russerne. Cirkasserne beriker det syriske bybildet.  Hadde dere sett ansiktet mitt i bussen da en ung mann steg på, snakket trillende på syrisk dialekt med flammende lyserødt hår og grønne øyne.I det sekundet brydde jeg meg ikke om sosial etikette, istedet stirret jeg perpleks på skapningen foran meg som så mer ut som en karikatur av en skotte enn en syrer.

Kontrastene i Damascus er ikke begrenset til etniske demografien. Kontrastene ser du hvor enn du beveger deg. Du møter en kvinne i syrisk heldekkende kåpe med hvit hijab (gjerne shari’ah-studenter, shari’ah-professorer eller fulltids religiøse lærde – et eller annet med shari’ah) og i neste sving møter du en jente i en overstram jeans og en ettersittende topp (med en tydelig men ikke fullt provoserende utringning) med ordet spicy skrevet på i fryktelige neonfarger (jada, jeg er ikke objektiv, når har jeg vært det?).  Kontrastene ser du hos skoselgeren som stolt har hengt Hizbullahs gule flagg over døren og hos Wattar (populær elektrokjede) forhandleren som har satt en statue av jomfru Maria på skrivebordet. Det er i den lamme unge mannen sykdom har gjort så mye eldre som velsignet meg og mitt avkom etter at jeg ga ham noe som tilsvarte tjue kroner. Vis-à-vis har du den fete kyllingselgeren som alltid, uten unntak, lurte oss til å betale for en ekstra kilo vi ikke fikk.

Kontrastene ga meg muligheten til å lære å verdsette det jeg har og arbeide mot å finne en gyldenmiddel vei i livet. Noe som viser seg å være langt vanskeligere enn man skulle tro.

Reklamer

8 kommentarer om “Damascus: Kontraster

 1. Det var fint innlegg masha’Allah, jeg drømte meg litt bort 🙂 Jeg likte den nye designen på bloggen din også 😀 Uhm, bare lurer på om du kan endre navnet på bloggen min, siden jeg har byttet navn til Drømmenes blomst. Sorry, det var i den perioden hvor jeg ikke helt visste hva jeg skulle kalle den.

 2. Walking in Dreams – Drømmenes blomst. Det gikk visst litt for fort her.

 3. Assalamu alaykum!

  Fantastisk beskrivelse av Syria!
  Har vært i Damaskus to ganger og elsker stedet:)
  Håper jeg får muligheten til å reise flere ganger;)

  Wa alaykum assalam wa rahmat Allah wa barakatuhu.

 4. Utrolig fint innlegg, nå må jeg google litt på Syria. Du skriver så utrolig beskrivende og vakkert!

  (Og jeg oppdaget nylig bloggen din, som jeg har puttet i rss-feederen min og er herved en ny fast leser.)

 5. Vet du, jeg er så glad for at du er tilbake og skriver at det nesten bobler i magen. Og nå vet jeg hvor jeg har lyst til å dra.

 6. !نوره
  Takk og takk, tenkte det var på tide å skifte stil, nytt år – ny look. Det skal jeg gjøre.

  proud muslim woman (word!)
  jeg elsker syria også, syria er virkelig i endring og det blir spennende å se hvordan syria ser ut om fem år.

  Lisbeth
  Google i vei!! Og takk for komplimentene.

  Beate
  å, det var utrolig snilt sagt av deg og syria er virkelig noe. Som turist hadde jeg ikke tilbragt mye tid i Damascus, det er ikke mye å se hvis man skal være der som turist, men Syria har en veldig rik historie. Mange byer og mange småsteder som er av stor historisk betydning.

 7. Jordan har jeg tenkt en del på tidligere – for de neste 10 årene blir det jo også med barn, og da bør det også være trygt. Om vi drar blir det jo for å være mer enn bare et par uker da, vil jeg tro. Har veldig lyst til å lære arabisk, og at ungene skal lære det ikke minst, det må da være et av de viktigste språkene å kunne i dag – i tillegg til engelsk og det man måtte ønske ellers av europeiske språk.

 8. DA tenker jeg at Syria er topp, men Jordan er antakeligvis like topp også og jeg hører at landet er hakket mer modernisert en Syria. Men, som sagt, landet er i endring. Syria som vi ser det ser idag vil ikke eksistere. Enten blir det borgerkrig (for stemning er veldig veldig intens) eller så lykkes Bashar al-Assad i å åpne dørene, komme i enighet med Israel og avslutte krigen (de er faktisk i en kald krig) og modernisere landet (og personlig tror jeg at det er langt mer sannsynlig enn en krig).

  Nei, du har valgt de to beste landene å bo i midtøsten, etter mine standarder. Jeg kunne aldri bodd i gulftstatene (altfor overfladisk) eller i nord-afrika (altfor hektisk, dessuten er den arabisken de snakker – med unntak Egypt – ganske fjern fra klassisk arabisk). Så gjenstår det bare Sudan og Levanten. Jeg vurderer Sudan også. Det er ikke taliban-tilstander der, som mange vil ha det, og jeg tror at det er lettere å være mørkhudet i Sudan.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s