Hijaben: Søken

Det var helt jævlig å bruke hijab de første månedene. Medelevene begynte å mobbe meg, og jeg endte ofte opp alene på lekeplassen. Etter to uker hadde jeg fått nok, men var likevel redd for å fortelle moren min. Jeg var redd for at moren min ville bli skuffet over meg, og i verste fall sint, så hver morgen tok jeg lydig på meg hijaben, men halvveis til skolen tok jeg den av og gjemte den i sekken. Jeg hadde antakeligvis levd dette dobbeltlivet veldig lenge hadde det ikke vært for min sterkeste mobber. Han fant ut at jeg brukte hijab på vei til skolen, og brukte det mot meg. Da situasjonen forverret seg, og lærerene ikke gjorde noe (jeg har en del dårlig erfaring med lærere), måtte jeg avsløre alt for moren min.

Jeg var redd.

Jeg holdt på å tisse meg, virkelig.

Men hun sa ingenting.

Morgenen etter ble hun med til skolen, og snakket til lærerene og rektor. Jeg fikk resten av dagen fri, så mamma tok meg med hjem, kjøpte boller og brus, også satte vi oss ned i vår lille stue.

Jeg husker ikke detaljene. Jeg husker ikke hvilke gardiner vi hadde eller hva jeg hadde på meg den dagen. Jeg husker ikke været eller dagen, men jeg husker at jeg gråt og at mamma trøstet meg. Og jeg husker budskapet hennes, et budskap hun har gjentatt through and through, hele livet mitt, og antakeligvis resten av den tiden vi er sammen. Hun sa:

Somalieren, ikke bruk hijab hvis du vil imponere folk, bruk det hvis  du vil imponere Allah. Hvis du vil droppe hijaben, dropp den for din skyld, ikke fordi du gir etter presset fra mobberne.

Med eller uten hijab, det vil alltid være mennesker som ikke liker deg for den du er. De vil alltid prøve å finne feil ved deg. Det som er viktig er at du er fornøyd med deg selv, at du følger din vei og at du er stolt over den du er og hva du har oppnådd.

Dessuten, jeg var ung en gang i tiden, jeg husker hvordan det var, jeg bryr meg ikke om hva lærerene dine sier, du må ta igjen. Med samme mynt.

Det tok litt tid til jeg turte å svare tilbake med samme mynt, men jeg gjorde det, og mobbingen stoppet. Jeg følte jeg fikk mer respekt. Rezzpekt lizm.

Så jeg valgte å fortsette med hijaben, jeg skal være helt ærlig å fortelle at jeg egentlig ikke skjønte betydningen av hijaben på den tiden, men jeg mener jeg søkte. Jeg var rundt ni  eller ti år gammel, på min egen barnslige metode søkte jeg etter, og jeg søker fortsatt.

Jeg har hørt allverdens teorier på hvorfor hijaben er nødvendig. Den klassiske teorien om at en muslimsk  jente er en diamant  som må «skjules». Eller  den at muslimske menn mister mullahskjegget bare ved synet på flagrende hår.

Tja.

Inntil nylig var jeg litt i villrede overfor hvorfor jeg brukte hijab. Jeg har selvfølgelig tvilt på om jeg burde bruke hijab, men min overbevisning var sterkere enn tvilen. Jeg har for det meste følt at det er riktig av meg, men jeg har inntil altså ikke visst hvorfor det er riktig av meg. Jeg tror det henger samme med både modenhet og økning kunnskapsnivået mitt (ikke at jeg er noe særlig moden eller smart). Så hvorfor bruker jeg hijab?

18 kommentarer om “Hijaben: Søken

 1. jeg tror jeg så for første gangen noen som hadde på seg niqab i oslo, en stund siden. kvinnen gikk foran og mannen som fulgte etter gikk kanskje 5 meter bak. det var helt uvant. det som var rart var er de var også fra somalia som meg. nå har jeg sett flere som har på seg niqab, og jeg stusser ikke så mye på det lenger.
  hele hijab debatten er tullete synes jeg, alle typer politikere som var ferdige for lenge siden, har fått en hest å rir på igjen. kanskje gjør karita en comeback og gerherdsen blir statsminister. det er mange som har livnært seg på ‘mot-innvandrere-politikk’, fra hagen til arbeiderpartiet (ikke glem media). Innvandrere kryder en ellers kjedelig og kaldt sted. Politiapparatet er et undertryksapparat som brukes til å skille klassesamfunnet – og subkulturen der er innvandrer fiendtlig, rasistisk, bøllete. Det jeg har sett av norsk politiet er gratis reklamen de stadig får på NRK, tv2 osv, og kravene om mer overtid, mer lønn,. Tenke om hjelpepleierne eller rørleggerne, andre yrkesgrupper, hadde samme gratis reklame om mer lønn, mer overtid…….hva gjør en politimann egentlig? sitter på bilen, leser pornoblad, og drikker jævlig kaffe..

 2. God historie. Synd at du måtte gå gjennom mobbing og trakassering, men om man kan si det kom noe godt ut av det, så satte du jo foten ned. Det viser styrke, og at du har vokst på det.

 3. Cigaalow, nei, jeg er ikke helt enig med deg. Jeg tror hele den vestlige verden, og Norge er intet unntak, er opptatt av «problemet med Islam». Selvfølgelig er det dumt, men slik er altså det fordi, vel, muslimer er i søkelyset i dette tiåret. Når det gjelder politiet, jeg har all respekt for det norske politiapparatet. Å dømme hele politiapparatet etter enkelt mennesker og enkelttilfeller er som å dømme Islam etter enkelte muslimer. Urettferdig med andre ord.

  Jeg sier ikke at politiet ikke har sine feil, men jeg hadde vært skeptisk om de var ufeilbare

 4. Arne, helt enig, jeg har lært å være stolt av det jeg er. Det seg være hijaben eller mine populære nerdevitser (de er faktisk ganske kule).

 5. først, politiet er en yrkesgruppe som er bortskjemt med alt for høye lønninger på de enkle oppgavene som de skal utføre. de bør ikke ha høyere lønn enn hjelpepleirne, postansatte, butikkmedarbeidere, eller vanlig service yrker. jeg har vært irritert ganske lenge på reklame kampanje deres gjennom media (gratis reklamene) som alle andre yrkesgrupper ikke kan få. Kriminalitet er ikke et produkt av mindre politi på gatene, men den skal forebygges ved å støtte utsatte grupper, barn, osv. Fordømmene innad i politiet om innvandrer er vel kjente, og løsningen ligger i å åpne for mer inkluderende politivesen – den er ikke det når 99% av bemanningen er hvite. Den skal reflektere befolkningen generelt, f.eks, i oslo 20% bør være innvandrere – med hijab, turban, kipa, caps, shorts, macawiis. Jeg gir fæen i hva de skal ha på seg men de skal gjenspeile befolkningen som de tjener.

  Alt den debatten om islam, er som jeg ser det, bare en surregat diskusjon på rasisme-debattene. alle roper på at de er mot hijab, men egentlig de er feige til å si det rett ut: ‘mot Ali, Mohamed, Amina, Asha’.

  ps
  jeg var med en kamerat fra midtøsten på tunnelbanen i stockholm, og han sier, ‘shuf’, og jeg ser bak meg – og det er to somaliske ungdommer, en gutt og en jente med hijab, som holder tett om hverandre (det var ikke at de klinte) men…Så rister kameraten min på hodet når vi gikk av, og sier at det skal ikke være sånt med hijab. Jeg er ingen konservativ eller dogmatisk, men jeg har undret på hvorfor han tror det er feil oppførsel å klemme noen man elsker.
  Som somalier, syns jeg ikke at somaliere er sterkere i troen i dag enn for 100 år siden – selv om klesdraktene har skiftet, fra guntiino til burka.

 6. stikkordet er respekt. alle skal respektere alle.

  fleiper litt, men forestill en gang i framtiden, politiet med macawiis, noen med hijab, og turban – i slåss kamp mot blitzerne på karl johan. politikvinnen amina med en digger schæffer, woof, woof,…..

 7. Vil berre stemme i med at eg tykkjer du var tøff som tok att, og bestemte deg for å halde fram med hijab. Ein venter ikkje at born skal forstå denslags, og du var jo eit barn då, men eg tykkjer det er flott med barn som er eigenrådige og som vel å vere den dei er. Barneflokken er grusom, men den kan produsere sterke og modige sjeler 🙂

  Utover det, eg ser mykje fritt hår i løpet av min dag, og til og med ein del lettkledde unge jenter som kjem ramlande innom kontoret mitt, men mullaskjegget sitt framleis godt på ;-D

 8. hmm, Cigaal jeg mener ikke at en yrkesgruppe er viktigere enn en annen, men du må innrømme at en politibetjent ikke kan sammenlignes med en postansatt. De har vidt forskjellige oppgaver og, uten at jeg undergraver postansatte, politibetjenter har et mer fysisk og psykisk krevende yrke. Det er ikke lett å være politi i det hele tatt, og det er slettest ikke lett å være en overarbeidet politibetjent i Norge.

  Når det er sagt. Jeg tror ikke at mangelen på ikke-etnisk norske politibetjenter skyldes rasisme, for det finnes såkalte innvandrere som jobber innen politiet. For det første er det ikke så fryktelig lett å komme inn i politihøgskolen, og for det andre, la oss være ærlig med oss, «politibetjent» er ikke akkurat et statusyrke innen det somaliske miljøet. Særlig ikke når mange deler ditt syn.

  Fryktelig upraktisk med macawis da?

 9. Politifolk i mine øyne skal være for folket, og beskytte folk mot seg selv og andre. Et representativt politikorps er således ikke noen forutsetning, så lenge jobben politiet gjør ikke påvirkes av den demografiske skjevheten. Nå er det da slik at det forekommer problemer, som vi hører om oftere og oftere. Når det gjelder rasisme, så er kanskje et mer representativt politikorps svaret.

  Poenget mitt er at menn og kvinner som ønsker å bli politifolk, skal bli det på grunnlag av deres kompetanse, ikke selekteres inn i politikorpset utelukkende pga deres kulturelle bakgrunn.

  En sidenote: Jeg gleder meg til å høre nerdevitser i fremtiden=D

 10. arne hassel, det høres greit ut i teorien men i praksis håndhevelsen av politiarbeidet slår ulikt i ulike samfunnslag – når guttestrekkene skjer på vestkanten er det guttestrekker men samme hendelsen på stovner kan man havne i trøbbel med purken. tradisjonelt har man rekrutert politiet fra arbeiderklassen, men hele rettsystemet har hatt skjeivt utslag om man var fra ‘underklassen’ eller øvreklasseborger. noen var mer borger enn andre. men vi kan si at det har vært store positive endringer.
  arne, vi er enige med deg om at ansettelsesgrunnlaget skal være lik kompetanse, men da skal du forsikre oss om full åpenhet i ansettelsesprosessen. det var mange som mislikte kvottering av kvinner i arbeidsliv og en av skremselspropagandaen var at kvinner kunne ikke være like kompetente. men historien har bevist at kvinner var kompetente og mer. vi vitner dette overallt når lukede områder åpnes for alle til å delta, og det er ingen fordel å la politiet bare være for hvite menn fra telemark.

  jeg sier la oss bare rekruttere kvinner til politiet, noen med hijab og andre uten. mennene fra telemark kan prøve seg en stund på sykehjemmene, lære å skifte bleier osv

 11. Jeg er full av beundring for din mor. Hun er en klok og sterk kvinne. Ellers kom jeg på uttrykket:»To know you,is to love you» ved
  å lese innleggene. Jo mere dere som har kommet til landet i nord, er fremme i mediene,jo bedre. Da ser vi at dere er helt vanlige mennesker på godt og vondt som oss selv, og frykten forsvinner.

 12. Åh, tusen takk, det var veldig godt å høre! Og jeg er helt enig, det er altfor lett å klage over at «vi innvandrere» er misforstått når mange av oss ikke prøver å vise en annen side ved innvandrertilværelsen enn den vi er vant til fra nyhetene, hvis du skjønner?

 13. Problemet er at en del er oppriktig redde for islam. Også noen gode og snille venner av meg,er det. De sier at om noen år kommer muslimene i flertall i landet. Da kommer de til å innføre en muslimsk stat hvor vi mister demokratiet,menneskerettighetene og rettene til å stille kristiske spørsmål til religionene.
  Slike oppfatninger skapes gjennom «sterke meninger» i mediene for å øke salgstallene. Desto viktigere er det at dere som står for helt andre holdninger,forsøker å komme til orde. Jeg tror mange har en positiv holdning til at vi får forskjellige folkegrupper i landet. Det er islam som religion som skaper frykten.

 14. Hei igjen!
  Jeg tok meg friheten til å slette din andre kommentar, håper det går bra, for det er ikke derfor jeg ikke har fått svart, vi gjennomgår en helvetesmåned (beklager språkbruken) på skolen akkurat nå og jeg har vandret fra sengen til skolen til skrivebordet til kjøleskapet i et par dager nå..

  Jeg er enig i at mange ser på islam som en trussel, og det skyldes i stor grad det vrangbilde mange fikk av muslimer etter 11.september, men også endel av de muslimene vi hører mest om (Iran, Al Qaida, Taliban osv.). Jeg tror en feilaktig forbinder ‘religiøs’ med trangsynt og bakvendt.

  Jeg husker en god (ikke-muslimsk) venninne av meg (heia hvis du leser dette!) en gang sa til meg at hun var litt redd for å snakke om kjæresten sin og deres problemer rundt meg. Hun følte at jeg som brukte hijab og var «ordentlig» ville tenke stygt og negativt om henne fordi hun levde «umoralsk». Vi har fått det ut av veien, heldigvis, og nå snakker vi om litt av hvert, men det er slik at man tenker at en religiøs, praktiserende muslim er noe à la et romvesen…det er litt drøyt, men det er noe i det.

  Så jeg er helt enig med innlegget ditt og jeg er utrolig glad for at du ser det på den måten, at du ser nyansene!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s