NÅ ER DET NOK!

En dag vil vi sitte med våre barn og barnebarn og komme til den erkjennelsen at vi ikke gjorde nok. Vi gjorde ikke nok for flyktningene i Darfur, vi gjorde ikke nok for de fordrevede i Kongo, vi gjorde ikke nok for menneskerettighetsforkjemperene i Burma, vi gjorde ikke nok for indianerene i Sør-Amerika, og ikke minst, vi gjorde ikke nok for de nærmere tusen palestinerene som ble regelrett massakrert i Gaza (12.januar 2008).

Gaza, og palestinakonflikten, har blitt slengt rett i ansiktene våre siden romjulen. Vi har blitt tvunget til å møte virkeligheten face-to-face, og for mange har det vært en for hard kost. Vi har opplevd en massiv mobilisering av fredsaktivister verden rundt, som virkelig tar Øverlands appell til sine hjerter. Nei, du skal ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv. De aller fleste av oss har ingen relasjoner til Palestina og palestinere annet enn at de er mennesker, akkurat som oss selv, som opplever daglige angrep. Det er vår medmenneskelighet og vår iboende følelse av rettferdighet som gjør at vi blir provosert av angrep mot uskyldige. Angrep mot barn ikke minst, på begge sider av grensene. Vi skal ikke glemme at israelske uskyldige blir også rammet av denne krigen, både psykisk og fysisk.

Vi tropper opp til demonstrasjoner, ifører oss palestinaskjerf og nikker samtykkende til karismatiske talere som forsvarer palestinere. Vi roper, vi skriker og få av oss, dumme nok som de er, angriper butikker uten noe tilknytning til denne konflikten. Når vil vi forstå at talens tid er over, når vil vi forstå at det er nå, ikke senere, at vi må handle. Hvor mange demonstrasjoner, hvor mange døde, hvor mye hat og hvor mye fortvilelse må til før vi endelig forstår at de israelse okkupantene ikke reagerer på ord eller knyttede never?

Sanksjoner og sterkt press fra verdenssamfunnet ledet av USA er løsningen på denne konflikten. Et forsonende Israel som er villig til forhandling vil gjøre ende på Hamas sin aggressjon. Det hjelper ikke å riste skuffet på hodet og si formanende til Israel at de sannelig får skjerpe seg. Vi må ikke be dem, vi må tvinge dem. Det hjelper ikke å troppe til den israelse ambassaden, vi må presse våre regjeringer og tillitsvalgte til å stille seg sterkere imot Israel. Stopp handelen til Israel, stopp den skjulte sympatien, vi må tåle å si NEI, nå er det nok!

Eller er vi ikke villige til gå så langt, har vi kun råd til å dedikere en tur til Rådhuset for palestinerene?

Reklamer

6 kommentarer om “NÅ ER DET NOK!

 1. Korleis skal du trylle fram eit forsonande Israel? Eller eit USA som er villig til å leggje press på Israel? No vart eg nyfiken 😀

 2. Det er ikke snakk om meg eller deg, men heller oss. Kall meg en håpløs visjonær, men om man i Vesten presset sine respektive regjeringer til å handle, til å presse Israel, så mener jeg virkelig at ting hadde gått fremover. Hvordan vi gjør det? Gjennom kanaler, altså vi som står utenfor Stortinget har (strengt tatt) ikke den makten, men det er våre representanter som må fremlegge våre krav.

  Når det gjelder USA, må det samme til. At kongresset og senater tar avstand, skjønt Israel lobbyen står sterkt i USA og det kanskje her hakket vanskeligere å få til der enn det er her.

  Detaljene er ikke på plass kjære Hastur, men de skal jeg fylle på etterhvert, og håper alle bidrar med det.

 3. Skjønner korleis du tenkjer. Eg har sjølv vore veldig aktiv idealist i mi tid… men med tid og stunder vart eg berre desillusjonert. For mange gonger eg stod og ropte på fred vart det heller krig. Krig virker meir naturleg for den begredlege menneskeheita vi står overfor.

  Men vi kan jo vone? Treng ikkje å slutte å prøve, nei.

 4. Hele poenget med staten israel er å skape djevelskap i de hellige landene, så mener apokalyptiske kristne fundamentalister og den alliansen av høyrevridde politikere som støtter krigen mot forsvarsløse siviler i palestina.
  F16 flyvåpen, fosfor bomber, Abrahams tanker, alle laget i USA og betalt for av USA. Israel mottar daglig 10 millioner dollar fra USA. En del fattige stater i USA behover sårt disse støttene fra amerikanske skattebetalerne – om bare de viste hva støtten til israel brukes til. Israel har samme anseelse i verdenssamfunnet som apartheid regimet i sør afrika i dag. Det gjelder å stoppe massakeren på uskyldige siviler i palestina nå.

 5. Hastur, kanskje veien er målet? Altså, ved å kjempe for det som er rett bekrefter og forsterker vi vår menneskelighet.

 6. Ikke rart folk blir desillusjonerte slik som systemet fungerer i dag. Titusener av nordmenn demonstrerer, men regjeringa vår har enda ikke våget å kritisere Israel annet enn på lik linje med Hamas, som om 10 og 1000 er like mye verdt.

  Det vi først og fremst må gjøre, er å øke folks bevissthet. Snakke med folk, få folk til å forstå at vi må handle, som folk, og stå side ved side i demonstrasjonstog, bidra med det vi kan – sende penger til Palestinakomitéen eller lignende for den saks skyld. Når vi er mange nok blir politikereliten redd.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s