Ramadan Krønikene: Så hva er greia med Ram-a-Dan?

[2:183] O ye who believe! fasting is prescribed to you as it was prescribed to those before you that ye may (learn) self-restraint

[2:185] Ramadan is the (month) in which was sent down the Qur’an as a guide to mankind also clear (Signs) for guidance and judgment (between right and wrong) (..) and perchance ye shall be grateful

I et nøtteskall: Muslimer faster i Ramadan fordi Koranen ble, på dette tidspunktet, for første gang overlevert til engelen Jibril (Gabriel) som senere åpenbarte den for profeten.

Hensikten med Ramadan er bedre forklart og formulert av denne karen, som jeg anbefaler på det sterkeste: And fast until the onset of night (Fasting in Ramadan)

Ikke-muslimer som også faster:

Bahai – fra andre til tyvende dagen i mars, avstår bahaier fra mat og drikke, fra soloppgang til solnedgang. Veldig likt Islam, men så er Bahai en tro som er delvis inspirert av Islam.

Buddhismen – Selv om det ikke er fasting i tradisjonell betydning, avstår buddhist munker og nonner fra mat etter ettermiddagen.

Den katolske og greske kirke – praktiserer forskjellige former for faste, sistnevnte har flere fasteuker spredd utover året.

Hinduismen – Fasten er en viktig del av troen, og hinduer faster gjerne under festivaler, høytider, men også ulike dager i bestemte måneder.

Jødedommen – I Jødedommen fastes det i bestemte dager på året, de to største er da Yom Kippur og Tisha B’Av.

Medisin – Noen leger hevder at faste (i varierene grad) kan motvirke sykdommer.

10 kommentarer om “Ramadan Krønikene: Så hva er greia med Ram-a-Dan?

 1. Mange kristne ikke-katolikker/ortodokse faster også, mend et er ikke et påbud eller organisert etter kirkeåret i dag.

  Tradisjonelt så er både ukene før jul, advent, samt ukene før påske, fasten, fastetid.

 2. Tilbaketråkk: Hungry for love or hungry for food « Minneapolise

 3. Takk for at du legger ut dette, jeg synes det er interessant å lese om ettersom jeg ikke kjenner noe særlig til Ramadan. 🙂

 4. I europa i middelalderen la religiøse autoriteter store restriksjoner på spisevanene, fasting ble sett på som veldig bra for den åndelige utviklingen.

 5. Beate: virkelig, det er altså ikke påbudt?

  Lothiane: Takk!

  Nessie: Kanskje det er det? Jeg vil tro at mange samfunnsgrupper hadde så lite tilgang til mat, under middelalderen, at det falt dem «naturlig» å faste.

 6. er det mye verre å gjennomføre ramadan i norge enn i et land hvor ‘alle’ gjennomfører ramadan samtidig?

 7. Hei!

  Både ja og nei egentlig. Man blir like sulten uansett. Men personlige føler jeg at jo flere som faster desto større «støtteapparat» har du, skjønner du? Det er mer motiverende rett og slett. Naturligvis er det også enklere siden skolene/undervisningsinstittutene og arbeidsplassene tar hensyn til at elever/studenter/arbeidere faster. Der det er mulig får man kortere arbeidsdager og skoledagene er kanskje ikke så tunge heller.

  Nåja, baserer dette på det jeg har hørt og den ene ramadanen jeg tilbrakte i Syria. Jeg har jo bodd her hele livet.

 8. Nei, det er ikke påbudt, det er som oftest en del av en retrett, eller et personlig valg som en del av bønnelivet.

  I klostre så kan det være påbudt.

  I middelaldren, og også i mer moderne tid har det vært påbudt faste i en god del katolske land, blant annet så spiste man ike kjøtt på fredagen. Det er noe av grunnen til at Norge solgte så mye tørrfisk til Spania og Portugal, for at folk skulle ha nok fisk til denne dagen. Og dermed fikk man retten baccalao, av norsk fisk i Sør-Europa. 🙂 Men faste i betydningen at man ikke skulle spise i det hele tatt er jeg usikker på om noen gang har vært påbudt annet enn for folk som har avgitt løfter, som i et kloster.

 9. Tilbaketråkk: Hungry for love or hungry for food | Minneapolise

 10. Tilbaketråkk: Ramadan Krønikene: En introduksjon « Bak rosa burkaer og gule mullahskjegg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s