Ramadan Krønikene: Planlegging

Før fasten er det viktig å forberede seg, både mentalt og fysisk. Uten forberedelse går det mer eller mindre ad undas med livet ditt. Det er viktig å balansere en aktiv hverdag og en måneds fasting. Det er et velkjent faktum at en blir utmattet uten mat i det lange løp, derfor er det viktig å få unnagjort viktig plikter og arbeidsoppgaver effektiv, uten å arbeide seg ihjel. Sulten.

Et annet, viktig aspekt ved fasten er å ha den riktige innstillingen og intensjonen. Du kommer ikke langt dersom du allerede gruer deg til å gå sulten et par timer eller be om kvelden. Du må ha den riktige innstillingen, og den eneste måten du får det på er ved å ha den riktige intensjonen. Hvorfor faster du?

1. Fordi familien min faster:

Ja, da kommer du i hvert fall ikke langt. Hvis du faster fordi familien faster, vil du bli fristet til å småspise bak ryggen deres og man kan ikke motstå en fristelse i hele 30 dager. Du kommer til å putte en samosa i munnen, før eller senere.

2. Det er tradisjon:

Da faster du forgjeves. Faster du en måned fordi det er tradisjon, mister du all den belønningen du får av Allah. Belønning som er viktig for en muslim, som for eksempel syndforlatelse. Personlig, synes jeg at den spritiuelle utviklingen (som jeg kommer tilbake til) jeg opplever er viktigst for meg under Ramadan, andre søker syndforlatelse eller muligheten til å bli bedre muslimer. Ved å oppholde de obligatoriske bønnene, lese mer i Koranen, gi hjelp til de trengende osv.

En må faste for å komme nærmere Gud, det er også viktig å tenke på at Ramadan ikke er synonymt med fasting, fasten er bare en del av Ramadan. Ramadan handler om å styrke (eller skape) forholdet til Gud. Med den innstillingen orker en muslimsk beduin å faste i Sahara.

Jeg har nå gått igjennom hvor viktig den gode innstillingen/intensjonen er, men det er ikke det hele. Du kan ønske så mye du vil og legge så mye hjertet i gjennomførelsen, men hvis du er utmattet og ikke har  ork, er det ingen vei utenom. Planlegging er nøkkelordet, særlig hvis alle i husholdningen er ute og arbeider/studerer, har man liten tid til husholdningen. Erfaringer hjemme hos oss har vist at:

1. Å sette opp lister over ting som må gjøres, og deretter dele på gjøremålene gjør ting mye lettere.

2. Lag iftar (måltidet man bryter fasten med) for hele uken i helgen. Da har du en mindre ting å bekymre deg for. Dessuten er det ingen som orker å stå over komfyren, sulten. Invester i mellomstore/store oppbevaringsbokser som tåler oppvaskmaskin, mikrobølgeovn og fryser.

3. Prøv å holde det så ryddig som mulig hjemme, og rengjør ordentlig søndag morgen. Å måtte rydde og vaske, sulten, etter en arbeidsdag er tungt.

4. Sett treningen til før eller etter du bryter fasten. Det hemmer prestasjonsevnen trener om du trener uten å ha muligheten til å få i deg energi og væske. Det kan umulig være godt for kroppen heller.

5. Spis suhur (frokostmåltidet), aldri har en god og næringsrik frokost vært så viktig som det er under Ramadan.

Det var planlegging, imorgen blir det en recap på den første dagen i Ramadan ’08.

7 kommentarer om “Ramadan Krønikene: Planlegging

  1. åh, den t-skjorta på det bildet! jeg looo! trenger en sånn. så kan jeg føle meg bedre enn alle de som har alt på stell, lzm 😛 nå skumleste jeg bare de seneste postene; gikk ramadan som forventet/ønsket?

  2. Tilbaketråkk: Ramadan Krønikene: En introduksjon « Bak rosa burkaer og gule mullahskjegg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s