Frp er kanskje ikke rasistisk, men (….)

Mormor reiser på tirsdag. Hun er allerede ferdigpakket (hun er faktisk det, wrapped in paper and plastic). Trist i grunnen.

 På mandag er det skoledebatt, jeg vet ikke hva jeg bør forvente, men skolen vår har tradisjonelt vært en blå skole. Spørsmålet er ikke om den blir blå eller rød, men heller hvilket parti som får mest stemmer. Høyre eller Fremskrittspartiet. Cat spør om det er rasistisk å mene at staten burde prioritere de innvandrerne som er bosatt i Norge, fremfor nye asylsøkere. Nei, det er ikke rasistisk, og jeg er helt enig i at begrepet rasisme blir altfor lett brukt. Men jeg liker dog ikke FrP.

FrP er ikke rasistisk i begrepets opprinnelige definisjon, men de fremmer fremmedfrykt. Det er ikke mange partier som griper sjansen til å peke en finger på innvandrermiljøene, når en representant gjør noe gæli. Jeg husker godt valgkampen de førte i forkant av Stortingsvalget i 2005. «Gjerningsmannen er av utenlandsk opprinnelse«. Fælt så tolerant og pluralistisk den brosjyren var.

Om FrP likestilte alle innvandrere, ville det vært en mening som bør respekteres og kanskje vurderes, men når det i deres nettside står følgende:

Innvandringen fra ikke-vestlige kulturer må håndheves strengt for å ivareta overordnede målsetninger og vellykket integrering. FrP aksepterer ikke at grunnleggende vestlige verdier og menneskerettigheter blir satt til side av kulturer og holdninger som innvandrere tar med seg til Norge.

Med andre ord, er du fra Afrika eller Asia, er du ikke velkommen. Eller vent, er du en ydmyk og underdanig asiatisk kvinne, er du jommen velkommen. Gitt at du er gift med en nordmann.

FrPs unyanserte og ensidig politikk i midtøsten er også idiotisk. Denne idioliseringen av Israel, og troen på at alt Israel gjør er riktig, og det Israel anerkjenner av palestinerene, er ok. Tenke sjæl og mene, måtte stå for det du sa.

Dessuten mener jeg at FrPs partitopper er ignorante når det kommer til islam. Og at deres fremstilling av muslimske handlinger ergo islamske handlinger tyder på en total misforståelse av hva islam innebærer.  

Det er ikke dermed sagt at FrP representerer all ondskap. Noe av FrPs meninger er logiske nok, og det finnes noen jeg (skrekk og gru) støtter. Samtidig må man alltid se partier som en helhet, og som en helhet er FrPs innvandringspolitikk rett og slett, fordomsfullt.

6 kommentarer om “Frp er kanskje ikke rasistisk, men (….)

 1. Yay, knall innlegg.
  Jeg tenker at Frp sin måte å snakke innvandringspolitikk på (selv om jeg mener at både Frp, Høyre og AP svikter i asyl og flyktningespørsmål) deler opp i en følelse av «oss og dem».

  Altså: «Vi nordmenn» vs «gjerningsmann av utenlandsopprinnelse»

  Jeg så Frp sitt internblad i forhold til ny utlendingslov, og overskriften deres var «Lær deg norsk, Muhammed!»

  Det er en ganske ladet settning, og jeg skjønner godt hvorfor du ikke liker Frp. Fordi de snakker på en måte som bygger opp under tanken på «hvit mann=nordmann» «ikkehvit=ikkenorsk».

 2. Dette var et godt innlegg, somalier, virkelig! 😀
  Forøvrig finner jeg det betryggende at mange sier seg enig i at det å ville ha en begrenset innvandring i Norge langt ifra er lik å være rasist. Som jeg nevnte i bloggen min er en innvandrer for meg en person som ikke er norsk – nasjonalitet er helt ubetydelig.
  Nå ser jeg at FrP omtaler visse folkeslag rasistisk – og det er ikke ønskelig fra et norsk parti. Synes jeg.

 3. Virvarr; helt enig. Jeg hater denne ‘clash of civillizations» – «Norge, shari’ah styrt om ti år», «de tar over landet!!!!» blablabla…høres ekstremt naivt og idealistisk, men can’t we just get along?

  cat.; Jeg er for begrenset innvandring, og jeg er for nulltoleranse for innvandrere (uten statborgerskap) som begår grove kriminelle handlinger. Det er ikke en usannhet at mange bruker rasismekortet i hytt og pine, vi innvandrerne må tåle kritikk til tider (…selv om kritikken bør/skal/må gå begge veier).

  Njaa, jeg ser ikke på meg selv som norsk. Selv med norsk statborgerskap, fiskeboller til middag og 16 år i Norge. Men jeg skjønner godt at folk føler seg norsk og anser seg som nordmenn, etter å ha bodd her stund.

 4. Kriminelle handlinger er noe som ikke bør tolereres overhodet – men dersom en som ikke er etnisk norsk utfører handlingen(e) blir det dessverre fokusert mer på etnisiteten enn handlingen i seg selv. Det er rasisme.
  Jeg er altså enig med deg i at rasisme-begrepet blir altfor flittig brukt.
  Og så synes jeg man skal føle seg som den man er – jeg krever ikke at innvandrere skal tvangsføle seg norske. Jeg ville fremdeles følt meg norsk dersom jeg utvandret herfra. 🙂

 5. jeg krever ikke at innvandrere skal tvangsføle seg norske

  Nja? Jeg er av den meningen at innvandrere eller asylsøkere som kommer hit SKAL integrere seg i det norske samfunnet, men jeg synes ikke helt den Israel – idoliseringen og til tider veldig fremmedfrykt – ladede holdningener er noe særlig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s