Heller republikaner enn kommunistisk

 

To innlegg på en dag, dette er en rekord.

Altså, jeg innså nylig at min kjæreste moder hater kommunismen. Mange vil si at ordet ‘hate’ er vel ekstremt, men det er lite som i det hele tatt kan beskrive min mors motvilje mot den kommunistiske ideologi. Jo, dersom hun kunne velge mellom å stemme Bush og å bli kommunist, ville hun antakeligvis gjort det førstnevnte.

Min mor er en eks-kommunist; i tyve årene kunne hun Maos lille røde, nesten utenatt. Marx’ Kapitalen hadde en hellig plass i bokhyllen til mamma og pappa, og begge var aktive medlemmer i Somalias kommunistiske parti (les: regjeringen). Dette forandret seg dramatisk, på begynnelsen av 80-tallet hadde begge forkastet denne ideologien og ble ivrige forkjempere for kapitalismen.

Noe så trist.

Jeg skulle ønske mamma ennå var kommunist. Det er lite som tilsier at kvinnen engang har vært påvirket av Marx, Mao og Lenin. Vel, jo, hun kan et par somaliske, kommunistviser. Jeg tok henne i å synge et par, her om dagen.

Once a commi, always a commi?

Reklamer

9 kommentarer om “Heller republikaner enn kommunistisk

 1. Jeg er oppvokst med norske kommunistsanger. Det er litt ensomt, jeg kjenner ingen andre med samme ballast.

  Interessant å lese dette her! Visste ikke at det var/er kommuniststyre i Somalia. Men så er det mye jeg ikke vet om Somalia… 🙂

 2. Somalia var et kommuniststyre før borgerkrigen, men det offisielle navnet var ‘scientific socialism’. Jammen, kommunistsanger er koselige da, litt vel ekstreme, men dog koselige 🙂

 3. Farmor var kommunist, men selv er jeg bare offer for en litt mer moderert utgave av venstresiden i norsk politikk 🙂 Eller ikke offer, for fy søren så mye gøy vi hadde det på diverse sommerleire og andre integrerende arrangementer..
  Kommunisme i Somalia ja, ser man det.
  Det er så gøy når man kan lære noe nytt 😀

 4. Uansett så hadde somalierne bedre i begynnelsen, og helt til da man gikk til angrep mot Etiopia. Til å begynne med var folket begeistret for tanken om å fordele landets ressurser. En stor andel av befolkningen hadde (og forsatt har) nomadebakgrunn, noe som gjorde at folket var mer innstilt på kollektivisme enn egoisme. Men så ble de lurt av en diktatur, som på sin tur ble lurt av stormaktene under den kaldekrigen. Ved å klikke på linken nedenfor finner du bilder som er blitt tatt av en norsk delegasjon på besøk hos presidenten i 1978. (bilder som man ellers ikke forbinder Somalia og somalierne med) 🙂
  http://fotokunst.as/EastAfrica.html

 5. Hei sånn frk. somaleren. Kult side med mye nyttig for meg. Hva driver du på med ellers? Jeg må jo si at du virker utrolig unik når det gjelder alderen og hvor mye du kan, beklager hvis du føler at jeg virker overrasket over det du kan men bor selv i en liten by med få somalere itillegg til at jeg ikke kan så mye om somalia.

  Takk for info på din side.

 6. Lenemor; Mamma ble en überkapitalist like før jeg ble født, helt sykt, skulle ønske hun ventet et par år før hun konverterte fra kommunismen.

  Awjamaac; Det var utrolig fine bilder.

  Fru Hansen; nei herregud, det er en glede å kunne hjelpe, men jeg kan egentlig ikke så veldig mye. Når jeg ikke blogger, går jeg på videregående skole. Første klasse.

 7. Hvorfor synes du det er trist at dine foreldre forkastet kommunismen?

  ****

  Må si meg litt overrasket over hvor ung du er, 16-17 år? Med mindre du ikke dumpa første tre ganger og tok et friår før ditt fjerde forsøk nå 😉
  Fortsett å skrive, så holder du liv i håpet mitt for den neste generasjonen :p
  (jeg er ca 10 år eldre enn deg, og har allerede kommet til det stadiet.Hihi.)

 8. Tilbaketråkk: Heller republikaner enn kommunistisk «somalieren « Somaliske bloggere

 9. Hehe,

  jeg har ikke blitt dumpa nei, men jeg tror folk overvurderer meg ekstremt, jeg kan være utroolig barnslig.

  jeg har på følelsen at jeg er en skap-kommunist, med tanke på det lille jeg vet om kommunismen, appellerer den til meg. Det er trist fordi jeg skulle ønske at vi hang et par revolusjonære postere opp eller diskutere kommunismen, det er opplagt at hun kan mye, men hver gang jeg tar opp temaet utrbryter hun: uff, ikke snakk slikt….kommunismen, glem det, next subject..

  Jeg skjønner hvorfor det er sånn, kommunistregime i Somalia ble veldig brutalt på slutten, men at hun skal skylde på helle kommunismen…kjipt 😦

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s